Gluten Nedir?

Gluten, buğday, tritikale, arpa, çavdar ve yulaf gibi birçok tahılda doğal olarak bulunan bir protein çeşididir. Bir bileşen olarak hamuru güçlendirmeye ve maya formunda işlev sağlamaya yarar. Kendi başına glüten, mısır nişastasına benzeyen kireçli bir tada benzer ve çok zayıf bir ciklet gibi ağızda yapışkan bir his verir.

Gluten belirli bir görünüme, renge veya görünüme sahip değildir. Gluten kaynaklarının ve tipik olarak bulundukları gıda türlerinin farkında olmak tüketicilere bağlıdır. Örneğin, soslar genel olarak buğday unu aracılığıyla koyulaştırılır. Sosun mısır nişastası ile hazırlandığını ummak yerine ve sos malzemelerini aşçı ya da şef ile teyit edememe durumunda, sos tüketiminden uzak durulmalıdır.

Klinik olarak teşhis edilen bir durum olan çölyak hastalığı olan kişilerde, alt mide-bağırsak sisteminde iltihaplanma ile sonuçlanan, glütene karşı ciddi bir alerji ve hassasiyet durumu vardır. Çölyak hastalığı olan kişiler gluten tüketiminden tamamen kaçınmalıdır. Gluten duyarlılığı olan kişilere klinik olarak çölyak hastalığı teşhisi konmamıştır; bununla birlikte, glüten alımından sonra, diyetten glütenin çıkarılmasıyla hafifleyen ishal, kronik yorgunluk ve baş ağrıları gibi benzer semptomlar sergilerler.

Son yıllarda gerek çölyak hastalığı, gluten intoleransı, gluten alerjisi gibi hastalıkların görülme sıklığının artması; gerek sağlıklı beslenmede glutensiz ürünlere yönelme ile glutensiz beslenme oldukça tercih edilir olmuştur. Gluten; sağlıklı kişiler için olmasa da glutene bağlı kişiler için zararlıdır. Glutene bağlı hastalıkların tedavisi glutensiz beslenme düzeni oluşturmaktır. Bu sayede hastalarda iyileşme durumunda düzelme görülür. Glutensiz beslenme biçimi sağlıklı olabilirken, düzgün bir şekilde izlenmezlerse vücudun ihtiyaç duydukları gerekli besin maddelerini almalarının önüne geçebilir. Glutensiz beslenme özen ve dikkat gerektirir. Glutensiz beslenme ile ilgili yazılarımıza Glutensizekmek.com.tr ‘den ulaşabilirsiniz.

Karbonhidrat yemek ama glutensiz ürünler tüketmek isteyen tüketiciler, glutensiz olarak formüle edilmiş ve etiketlenmiş çeşitli ikameler arasından seçim yapabilirler. Bu yiyecekler tipik olarak mısır, karabuğday, kinoa, pirinç ve bazı durumlarda yulaf gibi bir ya da daha fazla glütensiz tahıl kullanılarak geliştirilir ve ekmek, pasta, kek, kraker, makarna ve hatta pizza yapılır. Daha fazlası için Glutensizekmek.com.tr glutensiz ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.


Kaynak : glutensizekmek.com.tr