Et Gluten İçerir Mi?
Çölyak hastalığı farkındalığı ve glütenden kaçınma
eğilimlerinin beslenme sürecinde sıkı bir şekilde yer almasıyla, kendinizi
her besini kontrol ederken ve bir çeşit glüten saklama bulmayı beklerken
bulabilirsiniz. Ve bu gerçeklerden oldukça uzak olsa da, üzgün olmaktansa
güvende olmak her zaman daha iyidir, değil mi? Et severler genellikle et gluten içerir mi sorusunu sorar.
Bazen sadece iki kez kontrol etmeniz gerekir. Bir çorba
kaşığı içinde kaç çay kaşığı olduğunu aramak gibi. Bu şüpheyle
uğraşmaktansa sadece araştırmak daha iyidir. 3. var değil mi? Ette glüten olup olmadığını sormak
biraz benzer ve sormakta utanılacak bir şey yok, o yüzden lafı fazla uzatmadan:
ET GLUTENSİZ MİDİR?
Evet et
glutensizdir ve ek olarak katkı maddesi içermeyen et doğal olarak
glütensizdir. Sadece kızartılmış veya un veya diğer buğday bazlı
nişastalar gibi ekstra bileşenler içeren etlerden kaçındığınızdan emin
olun. Şüphe duyduğunuzda, Sertifikalı Glutensiz etiketi arayın.
Gluten, bağlayıcı görevi gören ve ekmeğe çiğnenebilir,
elastik dokusunu veren iki proteinin doğal olarak oluşan bir
karışımıdır. Hiç ekşi mayalı ekmek pişirdiyseniz ve ekmeğin bu yoğun
damladan daha havalandırılmış, esnek bir dokuya nasıl dönüştüğünü fark
ettiyseniz, bu, glüten "iplerinin" gelişiminin açık bir
işaretidir. Ekşi mayayı kesip yandan baktığınızda harika ceplere sahip
olmasına da yardımcı olan şey budur.
GLUTENSİZ ET YEDİĞİNİZDEN HER ZAMAN NASIL EMİN OLABİLİRSİNİZ?
Basit ve kaynağa yakın tutun
Kısa cevap, yalnızca kızartılmamış veya bazen donmuş mezeler
gibi ekstra malzemeler içeren etleri yemek ve satın almaktır. Kaynağa
yakın durursanız, yani etin nispeten basit versiyonlarını yerseniz (ve basit,
mülayim anlamına gelmez!), o zaman sorun yok. Et pişirmenin çoğu çeşnisi
ve yolu masada sadece un veya diğer
buğday bazlı nişastalar gibi ilavelere dikkat etmek istiyorsunuz. Ve buğday
unu, düşündüğünüzden çok daha fazla üründe bulunabilir. Sadece etiketleri
kontrol etme alışkanlığını geliştirin ve iyi olacaksınız.
Kısacası, üzgünüm kızarmış tavuk, ama hepimiz o leziz ekmeklerinizin içinde
ne sakladığınızı biliyoruz. Görmek? İngilizce bile burada sana yardım
etmeye çalışıyor.
Glutensiz sertifikalı ürünler arayın
Çoğu etin iyi olduğuna bahse girebilseniz de, et şirketleri
de resmi olarak glütensiz kaynaklar olma fırsatına sahiptir. Bu, hazırlama
yöntemlerinin de glüten içermemesini sağlar - örneğin panelenmiş eti bir
bıçakla kesmiyorlar ve aynısını şarküteri etlerinizi kesmek için
kullanmıyorlar. Bir kasaptan sadece tavuk veya biftek satın alırken buna
dikkat etmek o kadar önemli değildir, ancak şarküteri veya öğle yemeği etleri
satın alırken kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir şeydir.
Jambon glutensiz mi?
Evet! Doğal haliyle jambon kesimleri glüten
içermez. Bu yüzden jambonu ızgarada pişirin ve yiyin - sadece herhangi bir
ekmeğin üzerine koymayın! Yalnızca glutensizekmek.com.tr den sipariş verdiğiniz
ekmeklerin üzerine koyabilirsiniz.
Aynı şekilde hindi füme eti de gluten içermemektedir.
Güvenle kahvaltılarınızda tost ya da sandviç yaparak kendinize lezzetli ve
doyurucu bir öğün oluşturup yanınızda taşıyabilirsiniz.
Biftek glutensiz mi?
Tabii ki! Bu orta derecede nadir antrikot alın ve
doyasıya ziyafet çekin. Endişelenecek bir şey yok.
Tavukta gluten var mı?
Hayır! Yine, kızarmış ya da cordon bleu tarzı şnitzel
ürünleri tavuk değil, kavrulmuş, ızgara, haşlanmış yani normal baharatlarla
pişirilmiş herhangi bir tavuk ya da ne varsa güvendesiniz. Ancak yine
belirtmekte fayda var ki soslara ve pane için kullanılan ürünlere dikkat
etmelisiniz.
Sığır eti glutensiz mi?
İşlenmemiş, işlem görmemiş tüm markalar öyledir, ancak dışarıda
tükettiğiniz et türlerinin, yemeklerinin birçoğu genellikle ekstra nişastalar
ve glüten içeren bileşenlerle doldurulur. Yol gezilerinde modifiye sığır eti
yeme hatasını yapan ve tepki çeken çölyak hastalarıyla ilgili pek çok korku
hikayesi duyduk. Her zaman etiketleri kontrol ettiğinizden emin olun,
ideal olarak ne kadar az içerik olursa o kadar iyidir ve özellikle glütensiz
olduğunu söyleyen sarsıntılı arayın.
Et ikameleri glutensiz midir?
Bu bağlıdır yani değişkenlik gösterebilir. Tofu gibi
soya bazlı gıdalar glütensizdir, ancak hazırlanma biçimleri genellikle bunu
reddeder (soya sosu, malt sirkesi vb. düşünün). Bu nedenle, yemek yemeyi
seçtiğiniz yer muhtemelen iyi olsa da, bulduğunuz tariflerin çoğu işleri
karmaşıklaştıracak. Herhangi bir "laboratuvar eti" burgeri,
burgeri derlemek için kullandıkları belirli bağlayıcılara bağlı olacaktır.
Kısacası et oldukça önemli bir besin ve protein kaynağı
olmakla beraber işlenmemiş haliyle gluten içermemektedir. Bu nedenle et
tüketirken gluten içeriğine sahip olan her türlü sos ve un çeşitlerinden uzak
durarak keyifli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.
1 Yorumlar
Pastırmada gluten zararlımıdır
Yorum Yaz