Et Gluten İçerir Mi?

Çölyak hastalığı farkındalığı ve glütenden kaçınma eğilimlerinin beslenme sürecinde sıkı bir şekilde yer almasıyla, kendinizi her besini kontrol ederken ve bir çeşit glüten saklama bulmayı beklerken bulabilirsiniz. Ve bu gerçeklerden oldukça uzak olsa da, üzgün olmaktansa güvende olmak her zaman daha iyidir, değil mi? Et severler genellikle et gluten içerir mi sorusunu sorar.

Bazen sadece iki kez kontrol etmeniz gerekir. Bir çorba kaşığı içinde kaç çay kaşığı olduğunu aramak gibi. Bu şüpheyle uğraşmaktansa sadece araştırmak daha iyidir. 3. var değil mi? Ette glüten olup olmadığını sormak biraz benzer ve sormakta utanılacak bir şey yok, o yüzden lafı fazla uzatmadan:

ET GLUTENSİZ MİDİR?

Evet  et glutensizdir ve ek olarak katkı maddesi içermeyen et doğal olarak glütensizdir. Sadece kızartılmış veya un veya diğer buğday bazlı nişastalar gibi ekstra bileşenler içeren etlerden kaçındığınızdan emin olun. Şüphe duyduğunuzda, Sertifikalı Glutensiz etiketi arayın.

Gluten, bağlayıcı görevi gören ve ekmeğe çiğnenebilir, elastik dokusunu veren iki proteinin doğal olarak oluşan bir karışımıdır. Hiç ekşi mayalı ekmek pişirdiyseniz ve ekmeğin bu yoğun damladan daha havalandırılmış, esnek bir dokuya nasıl dönüştüğünü fark ettiyseniz, bu, glüten "iplerinin" gelişiminin açık bir işaretidir. Ekşi mayayı kesip yandan baktığınızda harika ceplere sahip olmasına da yardımcı olan şey budur.

GLUTENSİZ ET YEDİĞİNİZDEN HER ZAMAN NASIL EMİN OLABİLİRSİNİZ?

Basit ve kaynağa yakın tutun

Kısa cevap, yalnızca kızartılmamış veya bazen donmuş mezeler gibi ekstra malzemeler içeren etleri yemek ve satın almaktır. Kaynağa yakın durursanız, yani etin nispeten basit versiyonlarını yerseniz (ve basit, mülayim anlamına gelmez!), o zaman sorun yok. Et pişirmenin çoğu çeşnisi ve yolu masada  sadece un veya diğer buğday bazlı nişastalar gibi ilavelere dikkat etmek istiyorsunuz. Ve buğday unu, düşündüğünüzden çok daha fazla üründe bulunabilir. Sadece etiketleri kontrol etme alışkanlığını geliştirin ve iyi olacaksınız.

Kısacası, üzgünüm kızarmış tavuk, ama hepimiz o leziz ekmeklerinizin içinde ne sakladığınızı biliyoruz. Görmek? İngilizce bile burada sana yardım etmeye çalışıyor.

Glutensiz sertifikalı ürünler arayın

Çoğu etin iyi olduğuna bahse girebilseniz de, et şirketleri de resmi olarak glütensiz kaynaklar olma fırsatına sahiptir. Bu, hazırlama yöntemlerinin de glüten içermemesini sağlar - örneğin panelenmiş eti bir bıçakla kesmiyorlar ve aynısını şarküteri etlerinizi kesmek için kullanmıyorlar. Bir kasaptan sadece tavuk veya biftek satın alırken buna dikkat etmek o kadar önemli değildir, ancak şarküteri veya öğle yemeği etleri satın alırken kesinlikle dikkat edilmesi gereken bir şeydir.

Jambon glutensiz mi?

Evet! Doğal haliyle jambon kesimleri glüten içermez. Bu yüzden jambonu ızgarada pişirin ve yiyin - sadece herhangi bir ekmeğin üzerine koymayın! Yalnızca glutensizekmek.com.tr den sipariş verdiğiniz ekmeklerin üzerine koyabilirsiniz.

Aynı şekilde hindi füme eti de gluten içermemektedir. Güvenle kahvaltılarınızda tost ya da sandviç yaparak kendinize lezzetli ve doyurucu bir öğün oluşturup yanınızda taşıyabilirsiniz.

Biftek glutensiz mi?

Tabii ki! Bu orta derecede nadir antrikot alın ve doyasıya ziyafet çekin. Endişelenecek bir şey yok.

Tavukta gluten var mı?

Hayır! Yine, kızarmış ya da cordon bleu tarzı şnitzel ürünleri tavuk değil, kavrulmuş, ızgara, haşlanmış yani normal baharatlarla pişirilmiş herhangi bir tavuk ya da ne varsa güvendesiniz. Ancak yine belirtmekte fayda var ki soslara ve pane için kullanılan ürünlere dikkat etmelisiniz.

Sığır eti glutensiz mi?

İşlenmemiş, işlem görmemiş tüm markalar öyledir, ancak dışarıda tükettiğiniz et türlerinin, yemeklerinin birçoğu genellikle ekstra nişastalar ve glüten içeren bileşenlerle doldurulur. Yol gezilerinde modifiye sığır eti yeme hatasını yapan ve tepki çeken çölyak hastalarıyla ilgili pek çok korku hikayesi duyduk. Her zaman etiketleri kontrol ettiğinizden emin olun, ideal olarak ne kadar az içerik olursa o kadar iyidir ve özellikle glütensiz olduğunu söyleyen sarsıntılı arayın.

Et ikameleri glutensiz midir?

Bu bağlıdır yani değişkenlik gösterebilir. Tofu gibi soya bazlı gıdalar glütensizdir, ancak hazırlanma biçimleri genellikle bunu reddeder (soya sosu, malt sirkesi vb. düşünün). Bu nedenle, yemek yemeyi seçtiğiniz yer muhtemelen iyi olsa da, bulduğunuz tariflerin çoğu işleri karmaşıklaştıracak. Herhangi bir "laboratuvar eti" burgeri, burgeri derlemek için kullandıkları belirli bağlayıcılara bağlı olacaktır.

Kısacası et oldukça önemli bir besin ve protein kaynağı olmakla beraber işlenmemiş haliyle gluten içermemektedir. Bu nedenle et tüketirken gluten içeriğine sahip olan her türlü sos ve un çeşitlerinden uzak durarak keyifli yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz.