Çölyak Testi Yanlış Çıkar Mı?

Gluten tüketiminden sonra vücudunuzda herhangi bir anormal durum ya da tepki görülmesi çölyak hastalığınız olduğu anlamına gelebilir. Ancak her zaman çölyak hastalığına bağlı tepkiler geliştirmezsiniz. Gerekli testler yapılarak çölyak hastalığı teşhisi konulabilir. Çölyak hastalığı için gerekli testler ile ilgili daha önceki yazılarımızda bilgi vermiştik. Çölyak testi yanlış çıkar mı diye bir endişeniz varsa yazımızı okumaya devam etmelisiniz. Bu durum ise gerçekten çölyak hastalığınız olup olmadığını görmek için daha fazla test yapılması gerektiğini gösterir. Bununla birlikte, kan testi sonuçlarınız negatif olmasına rağmen çölyak hastalığınız olabilir. Bazı insanlar, bazı çölyak hastalığı kan testlerinde yanlış negatif sonuçlara sebep olabilen çeşitli antikor eksikliği olarak bilinen bir duruma sahiptir.

Çölyak teşhisi yanlış olabilir mi?

Çölyak testi yanlış olabilir mi olamaz mı sorunuzun cevabını vermek gerekirse yanlış test sonucu almanız mümkündür.  Peki bu nasıl mümkün olabilir? Örnek verecek olursak geçici glütene bağlı hastalık yaşayan kişilerin testi, hastaların pozitif bir test sonucu düzeyine sahip olmasına rağmen çölyak hastalığı olmamasına neden olabilir.

Çölyak hastalığını ne taklit edebilir?

Farkındalık çabalarına rağmen, çölyak hastalığı genellikle çölyak dışı glüten duyarlılığı ya da buğday alerjisi gibi glütenle ilgili diğer bozukluklarla karıştırılır. Bu nedenle de çölyak hastalığınız olmasa dahi sizler çölyak hastası olduğunu düşünebilir ve test vermek isteyebilirsiniz.

Çölyak Endoskopisi yanlış olabilir mi?

Kan testleri çölyak hastalığının teşhisinde yardımcı olsa da mükemmel değildir. Yanlış negatif test sonuçları ya da yanlış pozitif test sonuçları mümkündür, bu nedenle endoskopi gereklidir. Endoskopi çölyak hastalığı teşhisi için çoğu zaman en güvenilir test yoludur.

Çölyak için pozitif bir kan testi yanlış olabilir mi?

Çölyak için pozitif bir kan testinizin yanlış olduğundan şüpheleniyor olabilirsiniz. Başvurduğunuz doktorunuz bir kan örneği alacaktır ve bunu çölyak hastalığı olan kişilerin kan dolaşımında genellikle bulunan çölyak hastalığı tarafından oluşturulan antikorlar için test edecektir. Kan testi yapıldığında gluteni diyetinize eklemelisiniz çünkü kan testinden önce glutensiz beslenmek test sonuçlarınızı etkileyecektir.

Pozitif çölyak kan testi ne kadar doğrudur?

Pozitif çölyak kan testi sonucu aldıysanız ve eğer testten önce gluten içerikli beslenmeye devam ettiyseniz test sonucunuz doğrudur.

Çölyak testinin pozitif çıkması ne anlama geliyor?

Çölyak hastalığı, glütene karşı ciddi bir alerjik reaksiyona neden olan bir hastalıktır. Çölyak testi sonucunuzun pozitif çıkması sizi endişelendirse de glutensiz beslenme planı uygulayarak kesinlikle hayat kalitenizi yükseltebilirsiniz.

Çölyak kakası neye benziyor?

İnsanlar genellikle ishali sulu dışkı olarak düşünse de, çölyak hastalığı olan kişilerde bazen normalden biraz daha gevşek ve daha sık dışkı olur. Tipik olarak, çölyak hastalığı ile ilişkili ishal yemekten sonra ortaya çıkar.

Negatif biyopsi ile hala çölyak olabilir mi?

Negatif kan testlerine sahip olabilirsiniz, ancak çölyak hastalığınız olduğunu gösteren yani pozitif bir biyopsi almanız mümkün olduğu gibi, pozitif kan testleri ancak negatif biyopsi almanız da mümkündür. Bu, gizli çölyak hastalığı ya da potansiyel çölyak hastalığı olarak bilinir. Bu durum çok nadir görülmektedir. Çünkü genel olarak biyopsi en kesin sonuç olarak bilinir.

Çölyak biyopside her zaman ortaya çıkar mı?

Çölyak biyopsi ile teşhis edilebilir. Çölyak hastalığınızı teşhis etmek isteyen doktorunuz endoskopi aracılığı ile sizden doku örneği alacaktır. Bu sayede aslında kan testine kıyasla daha doğru sonuç almanız da mümkün olacaktır. Biyopsi, çölyak hastalığını teşhis etmenin en doğru yolu olarak bilinmektedir.

Çölyak hastalığı aniden ortaya çıkabilir mi?

Çölyak hastalığı, çölyak belirtisi gösteren ya da gluten içeren gıdaları veya ilaçları yemeye başladıktan sonra ortaya çıkmakla beraber herhangi bir yaşta gelişebilir. Çölyak hastalığının teşhis edildiği yaş ne kadar geç olursa, başka bir bağışıklık sistemi ile ilgili bozukluk geliştirme şansı o kadar artar.

Çölyak belirtileri gelip gidebilir mi?

Çölyak hastalığının semptomları hafif ile şiddetli arasında değişebilir ve sıklıkla gelip geçer. Hafif vakalar belirgin semptomlara neden olmayabilir ve bu durum genellikle yalnızca başka bir durum için test sırasında tespit edilir. Gluten tükettikten sonra ortaya çıkan belirtiler hafif olduğunda ya da hiç olmadığında bile tedavi önerilmesi gerekir çünkü komplikasyonlar yine de ortaya çıkabilir ve her an ciddi risklerle karşılaşabilirsiniz.

Glutene bağlı başka bir hastalık mı yoksa çölyak hastalığı mı?

Çölyak hastası glüten aldığında, bağışıklık sistemi kendi vücudunun dokusuna saldıracaktır. Oysa bir kişi glüten intoleransı varsa, glüten tüketimi kısa süreli şişkinlik ve karın ağrısına neden olur. Çölyak hastalığının aksine, glüten intoleransı genellikle vücuda uzun süreli zarar vermez.

Çölyak kan testleri ne sıklıkla yanlış çıkıyor?

İlk kan testi sonuçları normal olsa bile çölyak hastalığınız olabilir. Kan testi negatif olan kişilerin yaklaşık 10da birinde çölyak hastalığı vardır.