Çölyak Hastalığı ve Gluten
Çölyak hastalığı ve
gluten birbiriyle doğrudan ilişkidir. Çölyak hastalığı, vücudun buğday,
arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glütene yanlışlıkla zehirmiş gibi
tepki verdiği bir otoimmün bozukluktur. Çoğu teşhis edilmemiş olmasına
rağmen, 100 kişiden birini etkiler. Çölyak
hastaları glüten tükettiğinde, bağışıklık sistemi, ince bağırsağın önemli
ve yararlı besinleri emen kısmını yok ederek tepki verir.
Çölyak hastalığı
ile ilgili semptomların listesi, gaz, şişkinlik, ishal,
kilo kaybı veya alımı, karın ağrısı, sürekli yorgunluk veya halsizlik, baş
ağrıları, ilaca yanıt vermeyen depresyon, kemik ağrısı ve anemi dahil olmak
üzere tüm vücudu kapsar. Çocuklar için semptomlar gelişme geriliği, boy
kısalığı, şişmiş karın, diş minesi kusurları ve olağandışı davranış
değişikliklerini içerir. Sinir sistemi de hastalıktan etkilenebilir.
Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz diyete uymaktır. Diyetten
glüten çıkarıldığında ince bağırsak iyileşir ve tam olarak sağlığa dönüş
beklenebilir. Teşhis edilmemiş çölyak hastalığının uzun vadeli
komplikasyonları arasında yetersiz beslenme, lenfoma, osteoporoz, nörolojik komplikasyonlar ve düşük
yapma sayılabilir.
Tepki vermeyen çölyak
hastalığı olan hastalarda, altı ila 12 ay boyunca glutensiz bir beslenme
düzeni uygulandıktan sonra ya da uzun bir sağlık döneminden sonra geri
döndükten sonra bile semptomlar devam eder.
Çölyak hastalığı
olan bireylerin, gıda ürünlerindeki gizli glüten kaynakları, içerikleri ve çapraz
kontaminasyon konusunda dikkatli olmaları gerekir. Ürün satın alırken her
seferinde dikkatli etiket okuma önemlidir.
Çölyak hastalığı olan birisi glutensiz beslenmeye geçiş döneminde zaman zaman
fark etmeksizin gluten içerikli besinler
tüketebilir. Sürekli olmadığı sürece bu durum pek risk oluşturmamaktadır. Çölyak
hastalığınız varsa veya buna sahip birini tanıyorsanız, glutensiz beslenmenin
zor olabileceğini bilirsiniz. Kişinin kendisini glüten içeren gıdalar
konusunda eğitmesini, gıda ürünlerinde ve ilaçlarda gizli glüteni izlemesini ve
zevk alabileceği bazı gıdalardan vazgeçmesini gerektirir.
Market alışverişi yapmak ya da bir restoranda yemek yemek gibi şeylerin zor olabileceğini biliyoruz! Dışarıda yemek yerken, glutensiz ekmek satın alırken son derece dikkatli olmanız gerekmektedir çünkü gluten içeren gıdalarla temas etmiş gıdalar çapraz bulaşır ve sorun oluşturabilir.
Kaynak : Glutensiz Ekmek
Yorum Yaz