Çölyak Hastalığı ve Gluten

Çölyak hastalığı ve gluten birbiriyle doğrudan ilişkidir. Çölyak hastalığı, vücudun buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir protein olan glütene yanlışlıkla zehirmiş gibi tepki verdiği bir otoimmün bozukluktur. Çoğu teşhis edilmemiş olmasına rağmen, 100 kişiden birini etkiler. Çölyak hastaları glüten tükettiğinde, bağışıklık sistemi, ince bağırsağın önemli ve yararlı besinleri emen kısmını yok ederek tepki verir.

Çölyak hastalığı ile ilgili semptomların listesi, gaz, şişkinlik, ishal, kilo kaybı veya alımı, karın ağrısı, sürekli yorgunluk veya halsizlik, baş ağrıları, ilaca yanıt vermeyen depresyon, kemik ağrısı ve anemi dahil olmak üzere tüm vücudu kapsar. Çocuklar için semptomlar gelişme geriliği, boy kısalığı, şişmiş karın, diş minesi kusurları ve olağandışı davranış değişikliklerini içerir. Sinir sistemi de hastalıktan etkilenebilir.

Çölyak hastalığının tek tedavisi glutensiz diyete uymaktır. Diyetten glüten çıkarıldığında ince bağırsak iyileşir ve tam olarak sağlığa dönüş beklenebilir. Teşhis edilmemiş çölyak hastalığının uzun vadeli komplikasyonları arasında yetersiz beslenme, lenfoma, osteoporoz, nörolojik komplikasyonlar ve düşük yapma sayılabilir.

Tepki vermeyen çölyak hastalığı olan hastalarda, altı ila 12 ay boyunca glutensiz bir beslenme düzeni uygulandıktan sonra ya da uzun bir sağlık döneminden sonra geri döndükten sonra bile semptomlar devam eder.

Çölyak hastalığı olan bireylerin, gıda ürünlerindeki gizli glüten kaynakları, içerikleri ve çapraz kontaminasyon konusunda dikkatli olmaları gerekir. Ürün satın alırken her seferinde dikkatli etiket okuma önemlidir.


Çölyak hastalığı olan birisi glutensiz beslenmeye geçiş döneminde zaman zaman fark etmeksizin gluten içerikli besinler tüketebilir. Sürekli olmadığı sürece bu durum pek risk oluşturmamaktadır.  Çölyak hastalığınız varsa veya buna sahip birini tanıyorsanız, glutensiz beslenmenin zor olabileceğini bilirsiniz. Kişinin kendisini glüten içeren gıdalar konusunda eğitmesini, gıda ürünlerinde ve ilaçlarda gizli glüteni izlemesini ve zevk alabileceği bazı gıdalardan vazgeçmesini gerektirir. 

Market alışverişi yapmak ya da bir restoranda yemek yemek gibi şeylerin zor olabileceğini biliyoruz! Dışarıda yemek yerken, glutensiz ekmek satın alırken son derece dikkatli olmanız gerekmektedir çünkü gluten içeren gıdalarla temas etmiş gıdalar çapraz bulaşır ve sorun oluşturabilir.

Kaynak : Glutensiz Ekmek