Glutensiz Gıdalar

Glutensiz gıdalar; glutensiz beslenme düzenine geçen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Gluten içermeyen gıdaları glutensizekmek.com.tr gibi online sitelerden ya da yakınlarınızdaki marketlerden bulabilirsiniz.

Tahıllar, özellikle tam tahıllar, sağlıklı bir beslenmenin önemli bir parçasıdır. Tam tahıllar, gün boyunca vücudumuza enerji sağlayan oldukça iyi ve sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. Çoğu kepek içeren tahıllar, tok tutmakla beraber sindirime yardımcı olan lif içeriği bakımından yüksektir. Pek çok tahıl gluten içerse de aşağıda belirttiğimiz tahıllar gluten içermez ve glutensiz beslenmede tüketebilirsiniz.

Doğal Olarak Glutensiz Gıdalar Tahıllar ve Nişastalar:

  • Pirinç
  • Kinoa
  • Yulaf (yulaf genellikle buğday ve arpa ile çapraz kontamine olduğundan "glutensiz" olarak etiketlenmiş yulafları tercih etmelisiniz)
  • Mısır
  • Karabuğday
  • Soya
  • Patates ve patates unu

Glutensiz gıdalar aklımıza ilk olarak sebze ve meyveleri de getirir. Tüm taze, sebze ve meyveler doğal olarak glüten içermez ve glütensiz beslenmede tüketilmesi önemlidir. Vücudumuza antioksidan kaynağı olmakla beraber vitamin ve mineralleri sebze, meyve tüketerek alabiliriz.

Çoğu protein kaynağı; hem hayvansal içerikli hem de bitkisel içerikli proteinler, doğal olarak glütensiz gıdalardır. Dolgu maddeleri ve lezzet arttırmak için kullanılan (baharatlar, kremler ve soslar dahil) ek gıdalar, glütenin etlerinize ya da sebze proteinlerinize gizlice girebileceği yerlerdir. Hangi proteinlerin glütensiz beslenmede uyabileceğine karar vermenize yardımcı olması için aşağıdaki listeden yardım alabilirsiniz.

Doğal Glutensiz Proteinler:

  • Kırmızı et: Taze sığır eti, kuzu eti, keçi, koyun, ördek, tavuk eti vb. (Sos içeriklerine dikkat edilmelidir.)
  • Kümes hayvanları: Taze tavuk ve hindi (Sos içeriklerine dikkat edilmelidir.)
  • Deniz ürünleri: Taze balık, tarak, ıstakoz, istiridye ve daha fazlası doğal olarak glütensizdir. (Sos içeriklerine dikkat edilmelidir.)
  • Tofu: Gluten içermeyen soyadan yapılır, ancak glüten içeren ek bileşenler olup olmadığını kontrol edin.
  • Fasulye ya da barbunya
  • Fındık ve tohumlar

Soslar, glütenin fark edilmeden en sık tüketildiği gıdalardan biridir. Gluten içeren gıdalar ya da soslar, birçok yaygın sos ve çeşni içerisinde koyulaştırıcı, lezzet arttırıcı olarak kullanılabilir. Buğday unu, pek çok sos ve marinade yaygın olarak kullanılan bir koyulaştırıcıdır, bu da glüten içerdikleri anlamına gelir. Glutensiz gıdalar ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için glutensizekmek.com.tr’ yi okumaya devam edin.