Glutensiz Gıdalar
Glutensiz gıdalar;
glutensiz beslenme düzenine geçen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Gluten içermeyen gıdaları glutensizekmek.com.tr gibi online
sitelerden ya da yakınlarınızdaki marketlerden bulabilirsiniz.
Tahıllar, özellikle tam tahıllar, sağlıklı bir beslenmenin
önemli bir parçasıdır. Tam tahıllar, gün boyunca vücudumuza enerji
sağlayan oldukça iyi ve sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. Çoğu kepek
içeren tahıllar, tok tutmakla beraber sindirime yardımcı olan lif içeriği
bakımından yüksektir. Pek çok tahıl gluten içerse de aşağıda belirttiğimiz
tahıllar gluten içermez ve glutensiz beslenmede tüketebilirsiniz.
Doğal Olarak Glutensiz Gıdalar Tahıllar ve Nişastalar:
- Pirinç
- Kinoa
- Yulaf
(yulaf genellikle buğday ve arpa ile çapraz kontamine olduğundan
"glutensiz" olarak etiketlenmiş yulafları tercih etmelisiniz)
- Mısır
- Karabuğday
- Soya
- Patates
ve patates unu
Glutensiz gıdalar
aklımıza ilk olarak sebze ve meyveleri de getirir. Tüm taze, sebze ve meyveler doğal olarak glüten içermez ve glütensiz
beslenmede tüketilmesi önemlidir. Vücudumuza antioksidan kaynağı
olmakla beraber vitamin ve mineralleri sebze, meyve tüketerek alabiliriz.
Çoğu protein kaynağı; hem hayvansal içerikli hem de bitkisel
içerikli proteinler, doğal olarak glütensiz gıdalardır. Dolgu maddeleri ve
lezzet arttırmak için kullanılan (baharatlar, kremler ve soslar dahil) ek gıdalar,
glütenin etlerinize ya da sebze proteinlerinize gizlice girebileceği
yerlerdir. Hangi proteinlerin glütensiz beslenmede uyabileceğine karar
vermenize yardımcı olması için aşağıdaki listeden yardım alabilirsiniz.
Doğal Glutensiz Proteinler:
- Kırmızı
et: Taze sığır eti, kuzu eti, keçi, koyun, ördek, tavuk eti vb. (Sos
içeriklerine dikkat edilmelidir.)
- Kümes
hayvanları: Taze tavuk ve hindi (Sos içeriklerine dikkat
edilmelidir.)
- Deniz
ürünleri: Taze balık, tarak, ıstakoz, istiridye ve daha fazlası
doğal olarak glütensizdir. (Sos içeriklerine dikkat edilmelidir.)
- Tofu: Gluten
içermeyen soyadan yapılır, ancak glüten içeren ek bileşenler olup
olmadığını kontrol edin.
- Fasulye
ya da barbunya
- Fındık
ve tohumlar
Soslar, glütenin fark edilmeden en sık tüketildiği gıdalardan
biridir. Gluten içeren gıdalar
ya da soslar, birçok yaygın sos ve çeşni içerisinde koyulaştırıcı, lezzet
arttırıcı olarak kullanılabilir. Buğday unu, pek çok sos ve marinade
yaygın olarak kullanılan bir koyulaştırıcıdır, bu da glüten içerdikleri
anlamına gelir. Glutensiz gıdalar ile
ilgili daha fazla bilgi edinmek için glutensizekmek.com.tr’
yi okumaya devam edin.
Yorum Yaz