Gluten Kimlere Zararlıdır?

Glutensiz beslenme son on yılın en büyük sağlık trendi olabilir, ancak glutenin herkes için mi yoksa sadece belirli tıbbi durumları olanlar için mi sorunlu olduğu konusunda kafa karışıklığı bulunmaktadır. Glutensiz beslenme herkes için olsa da bazı kişilerin kesinlikle gluten tüketmemesi gerekmektedir. Gluten kimlere zararlıdır? Çölyak hastalığı ya da intoleransı olanlar gibi sağlık nedenleriyle bazı kişilerin bundan kaçınması gerektiği açıktır.

Bununla birlikte, sağlık ve zindelik dünyasındaki birçok kişi, herhangi bir sorun olup olmadıklarına bakılmaksızın herkesin glutensiz bir beslenme düzeni izlemesi gerektiğini önermektedir. Bu nedenle birçok insanın kilo verme amacı ile ruh sağlığını iyileştirme ya da fiziksel oolarak daha sağlıklı olma umuduyla glutenden vazgeçmesine neden olmuştur.

Vücudun belirli yiyecekleri parçalama yeteneğini etkileyen bir durum olan çölyak hastalığı ve glüten tüketimi, çölyak hastalığı olan insanları çok hasta edebilir. Gluten bu hastalar için zararlı olduğundan glutenden kaçınılması gereklidir. Daimi glutensiz beslenme ile glutenin zararları ortadan kaldırılabilir.

Glutene duyarlı çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı olarak da adlandırılan çölyak dışı gluten duyarlılığı çölyak hastalığına benzer semptomlara sahiptir, ancak buna eşlik eden yüksek antikor seviyeleri ve bağırsak hasarı yoktur. Bu hastalar için de gluten zararlıdır. Bu hastalık semptomların durumuna göre ve çölyak hastalığı için negatif bir teste dayanarak teşhis edilir.

Gluten duyarlılığı olan kişilerde karında ağrı, yorgunluk hissi ya da baş ağrısı gibi benzer semptomlar bulunmaktadır ancak bağırsak hasarı ya da çölyak hastalığında görülebilecek daha ciddi sonuçları yoktur. Bununla birlikte, glütensiz bir diyet semptomları ortadan kaldıracaktır.

Dermatit herpetiformis; glutene bağlı gluten tüketiminden kaynaklanan deri döküntüsü hastalığıdır. Bu hastalar için de gluten zararlıdır. Çölyak hastalığı olan kişilerde dermatitis herpetiformis de olabilir, ancak dermatitis herpetiformis olan kişilerde her zaman çölyak hastalığı olmaz.

Özetle gluten kimlere zararlıdır sorusunun cevabını verecek olursak; çölyak hastaları, deri hastalığı, gluten duyarlılığı ve gluten alerjisi olan kişiler için zararlıdır. Çeşitli bağırsak sorunları yaşayanlar için de gluten tüketimi zararlı olabilmektedir. Glutene bağlı şişkinlik yaşama, halsizlik, yorgunluk gibi semptomlar gösterenler de glutensiz beslenme düzenine geçiş yapabilir.

Kaynak : glutensizekmek.com.tr