Gluten Diyeti Nedir?

Gluten diyeti; glutenden uzak durulan, gluten tüketiminin sınırlandığı ya da tamamen bırakıldığı bir diyet çeşididir. Gluten diyeti, çölyak hastalığı yüzünden ortaya çıkan semptomlarının ve gluten ile ilişkili diğer hastalık durumların yönetilmesine yardımcı olur. Son zamanlarda sıklıkla adını duyduğumuz bu diyet çeşidi gluten ile ilgili hastalık durumları olmayan kişiler arasında da epey popülerlik kazanmıştır. Diyetin ortaya konulan faydaları daha iyi, daha sağlıklı olma hali, kilo kaybı ve enerjinin artmasıdır.

Gluten Diyeti Neden Yapılır?

Gluten diyeti glutene bağlı sağlık sorunları yaşamamak ya da daha sağlıklı olmak için yapılır. Glutenle ilgili rahatsızlıkları olan kişiler sağlık nedenleriyle glutenden kaçınmalıdır. Buna çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı ya da çölyak hastalığı ile ilgili cilt hastalıkları durumu olan dermatitis herpetiformis teşhisi konan herkes dahildir. 

Çölyak hastalığı teşhisi almış olan bireyler gluteni tükettikleri zaman ince bağırsağın yapısına zarar veren ve neredeyse tüm vücut sistemlerinde semptomlara ve sağlık sorunlarına yol açabilen bir bağışıklık reaksiyonu oluşur. Oldukça küçük miktarlarda gluten tüketilmesi bile, belirgin semptomlar olsun ya da olmasın vücutta sorunlara neden olabilir. Çölyak dışı gluten duyarlılığı durumunda ise ince bağırsakta herhangi bir zarar oluşmayabilir, ancak yine de glutenden ve gluten içeriklerinden kaçınılmalıdır.

Gluten ile ilgili bir bozukluk tanısı konmadan gluten diyetine başlanmamalıdır. Diyete tam test yapılmadan başlamak, daha sonraki teşhisi zorlaştırır. Bir kişi bir süre gluten diyeti yapıyorsa, çölyak hastalığını doğrulamak için yapılan testler yanlış ya da negatif olabilir. Geçerli bir teşhisin konması için, testten en az birkaç hafta önce glutenin yeniden verilmesi gerekir.

Gluten diyeti uygulamak büyük bir yaşam tarzı değişikliğidir ve özellikle yeni teşhis edilenler için göz korkutucu, endişe verici gelebilir. Yiyecekler, malzemeler, yaşam tarzı ve yemek pişirmedeki değişiklikler hakkında bilinmesi gereken çok şey var ve nereden başlayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Glutensiz geçişinizi daha yönetilebilir hale getirmeye yardımcı olmak için "her seferinde bir adım" atmayı deneyin. Glutensizekmek.com.tr de sizler için hazırladığımız diğer yazılarımıza göz atmayı da unutmayın.

Gluten Diyeti Nasıl Yapılır?

Gluten diyeti nasıl yapılır sorusunun cevabına yönelik daha önceki yazılarımızda ayrıntılı bilgiler vermiştik. Gluten diyetinden uzak durmanız gereken yiyecekler; gluten diyeti uygularken dikkat etmeniz gereken noktalar ve glutensiz ekmek dahil gluten içermeyen tüm ürünleri glutensizekmek.com.tr de bulabileceğinizi tekrar hatırlatalım.

Gluten diyeti ile ilgili en önemli nokta ve diyetin temeli belirli gıdalardan kaçınmak olsa dahi hangi gıdaların güvenli, sağlığınızı riske atmayacak olduğunu da öğrenmelisiniz. Hâlihazırda tadını çıkarabileceğiniz, lezzetli ve sağlıklı birçok doğal glutensiz yiyecek bulmanız oldukça mümkün. Marketinizin çevresinde alışverişe odaklanmalısınız. Sebzeler, meyveler, balık, kümes hayvanları, et ve süt ürünleri gluten içermeyen diyete başlamak için doğru bir tercih olacaktır Doğal formlarında, potansiyel olarak glüten içeren tatlandırıcılar ya da katkı maddeleri eklenmeden, bu yiyecekler gluten içermez ve gluten diyetinin temel öğeleridir.

Gluten diyetini başarıyla takip etmenin önemli bir parçası da paketlenmiş gıda içerik etiketlerini dikkatlice okumaktır. Bunu yaparken aynı zamanda ürün içerik listelerinin yanı sıra paketler üzerindeki gluten içermeyen ibaresini de görmelisiniz. Satın alacağınız ürünlerdeki malzemeler her an değişebileceğinden, her alışverişinizde etiketleri okumanız önemlidir.

Ek olarak en önemli bir diğer konu ise gluten ile kontamizasyona uğramamış yiyecekleri tercih etmelisiniz. Glutensiz gıdalar hazırlarken gluten içeren gıdalarla çapraz temas durumunu önlemeye oldukça dikkat etmelisiniz. Yiyecekler ortak yüzeylerde hazırlanırsa ya da gluten içeren yiyecekler hazırlandıktan sonra iyice temizlenmemiş mutfak eşyalarıyla hazırlanırsa çapraz temas oluşabilir.

Hem glutensiz hem de gluten içeren gıdalar için temizlenmesi zor ekipman kullanmak, potansiyel olarak bir çapraz temas kaynağıdır. Tost makineleri, süzgeçler ve un elekleri gluten diyeti uygulayan kişilerle kesinlikle paylaşılmamalıdır. Ek olarak tavuk gibi yiyeceklerde kullandığımız pane ürünleri pişirmek için kullanılan yağda pişirilmiş ya da derin yağda kızartılmış yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gereklidir. Buğday unu bir fırında, evde saatlerce havada kalabilir ve açıkta kalan hazırlık yüzeylerine, mutfak eşyalarına ya da açıkta kalan glutensiz ürünlerin üzerine düşebilir. Bu durum ise glutenden kaçınan ve gluten diyeti uygulayan herkes için potansiyel olarak bir soruna neden olabilir.

Sonuç olarak gluten diyeti aslında çeşitli sağlık sorunu yaşayan kişiler tarafından uygulanması gerekli olan bir beslenme çeşidi olsa dahi sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından da uygulanabilir. Yalnızca gluten diyeti uygularken dikkat edilmesi zorunluluk olan belirli noktalar vardır. Glutensizekmek.com.tr deki yazılarımız gluten diyeti uygularken dikkat edilmesi gereken her şeyi sizler için yararlı bir kılavuz haline getiriyor.