Glutenli Besinler Hangileri?
Çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı olan kişilerin
glüten içeren besinlerden kaçınması gerekir. Diğer insanlar glutensiz
beslenmeyi, gluten protein grubuna karşı duyarlılıkları ya da intoleransları
olduğu için yapabilir. Glutenli besinler
hangileri bilirseniz işiniz kolaylaşabilir ve daha sağlıklı bir yaşam
sürdürebilirsiniz.
Aşağıda, glütensiz bir beslenme biçimi
uygulayan ya da glüten alımını azaltmayı amaçlayan herkes,
kaçınılması gereken yiyeceklerin ve dikkate alınması gereken alternatiflerin
listesini glutensizekmek.com.tr’ de bulabilir.
Glutenli besinler hangileri bir
bakalım:
Gluten içeren tahıllar
- Buğday
- Çavdar
- Arpa
- Tritikale,
buğday ve çavdar melezi tahıldır
- Buğday
çeşitleri ve türevleri, örneğin: kuskus, irmik, buğday meyveleri, bulgur,
buğday kepeği, buğday nişastası, buğday tohumu
Genellikle glüten içeren yiyecekler
- Simit,
gözleme ve pide dahil ekmekler
- Makarnalar ve
diğer bazı erişteler
- Kekler,
krakerler ve bisküviler
- Turtalar
ve hamur işleri
- Kahvaltılık
gevrek
- Ekmek
kırıntıları ve kaplamalar
- Kızarmış
ekmek
Gluten içerebilecek yiyecekler
Tüketmeden önce içerik listesini kontrol edin ya da bir
restorandaysanız ilgili kişiye gluten içerip içermediğini sorun:
- Patates
kızartması
- Soslar
- Salata
sosları, marine için kullanılan sıvılar ve sirkeler
- Çorbalar
- İşlenmiş
et çeşitleri
- Patates
ya da tortilla cipsi (patates gluten içermez ancak dışarıda çeşitli sos ve
baharatlar ile hazırlanan patates yiyecekleri içerebilir)
- Barlar
ve benzeri atıştırmalıklar
- Tahıllar
ve granolalar
Glutenli besinler hangileri
açıkladıktan sonra bir de muhtemelen gluten içerebilecek diğer ürünlere
bakalım:
- İlaçlar,
vitaminler ve bitkisel içerikli gıda takviyeler
- Ruj,
dudak parlatıcısı gibi dudak ile temas eden kozmetik ürünler
- Oyun hamuru,
oyuncak
Glutenli besinlerden uzak dururken bilmenizde fayda
var ki glütensiz bazı gıdalar, hazırlama ya da işleme sırasında glüten ile
temas eder ve bu onları çölyak hastalığı olan kişiler için uygunsuz hale getirir.
Ortak çapraz kontaminasyon alanları şunları içerir:
- Kesme tahtaları, tost makineleri ve mutfak eşyaları
- Örneğin tereyağı, mayonez veya fıstık ezmesi saklanan
gıda kapları
- Pizzacılar gibi restoranlar
- Yiyeceklerin derin yağda kızartıldığı her yer
- Fırınlar
- Yulaf üretim tesisleri
Glutenli besinler
hangileri hakkında verdiğimiz bilgiler doğrultusunda glutensiz beslenme
düzeninizi oluştururken glutensizekmek.com.tr
olarak glutensiz ekmek çeşitlerimizle sağlığınızı önemsiyoruz.
Yorum Yaz