Glutenli Besinler Hangileri?

Çölyak hastalığı ya da gluten intoleransı olan kişilerin glüten içeren besinlerden kaçınması gerekir. Diğer insanlar glutensiz beslenmeyi, gluten protein grubuna karşı duyarlılıkları ya da intoleransları olduğu için yapabilir. Glutenli besinler hangileri bilirseniz işiniz kolaylaşabilir ve daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Aşağıda, glütensiz bir beslenme biçimi uygulayan ya da glüten alımını azaltmayı amaçlayan herkes, kaçınılması gereken yiyeceklerin ve dikkate alınması gereken alternatiflerin listesini glutensizekmek.com.tr’ de bulabilir. Glutenli besinler hangileri bir bakalım:

Gluten içeren tahıllar

  • Buğday
  • Çavdar
  • Arpa
  • Tritikale, buğday ve çavdar melezi tahıldır
  • Buğday çeşitleri ve türevleri, örneğin: kuskus, irmik, buğday meyveleri, bulgur, buğday kepeği, buğday nişastası, buğday tohumu

Genellikle glüten içeren yiyecekler

  • Simit, gözleme ve pide dahil ekmekler
  • Makarnalar ve diğer bazı erişteler
  • Kekler, krakerler ve bisküviler
  • Turtalar ve hamur işleri
  • Kahvaltılık gevrek
  • Ekmek kırıntıları ve kaplamalar
  • Kızarmış ekmek

Gluten içerebilecek yiyecekler

Tüketmeden önce içerik listesini kontrol edin ya da bir restorandaysanız ilgili kişiye gluten içerip içermediğini sorun:

  • Patates kızartması
  • Soslar  
  • Salata sosları, marine için kullanılan sıvılar ve sirkeler
  • Çorbalar
  • İşlenmiş et çeşitleri
  • Patates ya da tortilla cipsi (patates gluten içermez ancak dışarıda çeşitli sos ve baharatlar ile hazırlanan patates yiyecekleri içerebilir)
  • Barlar ve benzeri atıştırmalıklar
  • Tahıllar ve granolalar

Glutenli besinler hangileri açıkladıktan sonra bir de muhtemelen gluten içerebilecek diğer ürünlere bakalım:

  • İlaçlar, vitaminler ve bitkisel içerikli gıda takviyeler
  • Ruj, dudak parlatıcısı gibi dudak ile temas eden kozmetik ürünler
  • Oyun hamuru, oyuncak

Glutenli besinlerden uzak dururken bilmenizde fayda var ki glütensiz bazı gıdalar, hazırlama ya da işleme sırasında glüten ile temas eder ve bu onları çölyak hastalığı olan kişiler için uygunsuz hale getirir.

Ortak çapraz kontaminasyon alanları şunları içerir:

  • Kesme tahtaları, tost makineleri ve mutfak eşyaları
  • Örneğin tereyağı, mayonez veya fıstık ezmesi saklanan gıda kapları
  • Pizzacılar gibi restoranlar
  • Yiyeceklerin derin yağda kızartıldığı her yer
  • Fırınlar
  • Yulaf üretim tesisleri

 

Glutenli besinler hangileri hakkında verdiğimiz bilgiler doğrultusunda glutensiz beslenme düzeninizi oluştururken glutensizekmek.com.tr olarak glutensiz ekmek çeşitlerimizle sağlığınızı önemsiyoruz.