Çölyak Hastalığı Zararları

Çölyak hastalığı gluten tüketimine bağlı olarak meydana gelen otoimmün bozukluğu hastalığıdır. Bu hastalığın teşhis ve tedavi süreci oldukça önemlidir. Teşhisin geciktiği ya da tedavinin doğru uygulanmadığı durumlarda çölyak hastalığı zararları ortaya çıkabilir. Çölyak zararları geri dönüşü olmayan çok ciddi problemlerle sonuçlanabilir. Çölyak hastalığı zararları önlenmesi açısından disiplinli ve düzenli glutensiz beslenme şarttır.

Çölyak Hastalığı Zararları Nelerdir?

Çölyak hastalığı zararları genellik teşhis ya da tedavi edilmemiş durumlarda görülmektedir. Teşhis edilmemiş ya da tedavi edilmemiş çölyak hastalığı olan bireyler genellikle şişkinlik, kabızlık, ishal ve aşırı gaz gibi sindirim koşullarına ek olarak bazı gastrointestinal olmayan semptomlar yaşayabilir. Ekstra bağırsak semptomları olarak da adlandırılanlar, dermatitis herpetiformis (kaşıntılı deri döküntüsü), kronik migren veya baş ağrıları, tekrarlayan yorgunluk, bodur büyüme ya da büyümede gerilik, ağız yaraları, mide sorunları, gecikmiş ergenlik, eklem ağrısı ve hatta kemiklerde ağrılı enfeksiyonu içerebilir. Bazı gençler, OSB, depresyon veya anksiyete gibi artan duygu durum bozuklukları atakları yaşayabilir.

Çölyak hastalığı zararlı semptomların şiddeti kişiden kişiye değişir. Bu nedenle tip 1 diyabet, gluten intoleransı ya da huzursuz bağırsak sendromu gibi başka bir durum için çölyak hastalığını gözden kaçırmayı ya da yanlış teşhis etmeyi kolaylaştırır.

Bununla birlikte, çölyak hastalığı tipik olarak yaşam boyu, katı glutensiz beslenme düzenine devam edilerek tedavi edilir. Bu oldukça büyük bir yaşam tarzı değişikliğidir; bu, yiyeceklerden, ilaçlardan, içeceklerden, takviyelerden ve gluten içerebilecek diğer her şeyden tamamen uzak kalıp vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelir. Durumu sıfır gluten içerikli beslenme düzeni ile tedavi etmemenin sonuçları korkunç ve geniş kapsamlıdır. Tedavi edilmediği takdirde, düşük, doğurganlık kaybı, görme kaybı, erken gebelik, anemi gibi ciddi çölyak hastalığı zararları komplikasyonlarına yol açabilir ve hatta diğer otoimmün bozuklukların riskini artırabilir. Bunlar çölyak hastalığı zararlarının gebeler üzerindeki etkisidir.

Çölyak Hastalığı Zararlı Mıdır?

Çölyak hastalığı tedavi edilmediği takdirde zararlıdır. Çölyak hastalığı yaşam boyunca sürecek olan bir durumdur, yani belirtileri ne yazık ki yaşamınız boyunca taşırsınız. İlginç olan şudur ki çoğu insan çölyak hastalığına erken yaşta yakalanır ve yine de diğerleri 60'lı yaşlarına veya hatta daha büyüklerine gelene kadar belirti göstermeyebilir. Buna yaşlı başlangıçlı çölyak hastalığı denir.

İnce bağırsağı yeterli besinleri ememez hale getirdiğinden, yetersiz beslenme, anemi ve sindirim sorunları, teşhis edilmemiş veya tedavi edilmemiş çölyak hastalığı olan her yaştan insanda yaygındır. Ek olarak yaşlı erişkinlerde çölyak hastalığının bazı semptomları, genç yaşta çölyak hastalığı teşhisi konulan kişilerin deneyimlerinden biraz farklı olabilir. Örnek verecek olursak; obezite ve kabızlık yaşlı hastalarda daha sık görülürken genç erişkinlerde nadiren görülür. Ayrıca, çölyak ile ilişkili kardiyovasküler yani kalp hastalıkları ile ilgili durumlar yaşlı hastalarda daha sık görülür.

Çoğu zaman, çölyak hastalığının semptomları yaşlı yetişkinlerde genç hastaların semptomlarına göre daha hafiftir, bu sebeple de bu hastalarda yaygın yaşlanma belirtileri ile karıştırarak erken teşhis ve zamanında tedavi almayı zorlaştırabilirler. Yaşınız ne olursa olsun, çölyak hastalığınız varsa, kesinlikle gluten tüketmemeniz çok önemlidir. Teşhis edilmemiş ya da tedavi edilmemiş çölyak hastalığınız varsa ve glüten tüketmeye devam ediyorsanız, birkaç farklı sağlık sorunu ve komplikasyonu ortaya çıkabilir. Az miktarda gluten içerikli besinler tüketmenin ya da gluten ile kontamizasyona uğramış yiyecekler tüketmenizin sizin için zararsız olabileceği yaygın bir yanılgıdır. Bu doğru değildir. Biraz bile olsa gluten içerikli yiyecek tüketmek dahi olumsuz semptomları tetikleyebilir ve bazı çölyak hastalığı komplikasyonlarını ve uzun vadeli zararları geliştirme riskinizi artırabilir.

Çölyak hastalığı zararları kronik ishal, şişkinlik, gaz, yorgunluk, depresyon şeklinde olabilir. Ek olarak Crohn hastalığına da neden olabilir. Crohn hastalığının en sık görülen semptomları arasında anüsten kan gelmesi, ishal, kanlı dışkı, kusma, mide bulantısı, iştah kaybı, önemli kilo kaybı, yorgunluk, karın krampları ve sık sık bağırsakları hareket ettirme dürtüsü sayılabilir. Tedavi edilmeyen çölyak hastalığı, Crohn hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla bağlantılı olabilmektedir.

Yine tedavi edilmemiş çölyak hastalığınız olduğunda, bağırsaklar işlevini yerine getiremez yiyeceklerden fazla suyu emer. Bu durumda da kabızlık görülür. Çölyak hastalığı olan kişiler, glutensiz bir beslenme uyguladıktan sonra bile kabızlıktan tamamen kaçınmak zor olabilir. Glutenden yoksun bir diyet, başta tahıllar ve tahıllar olmak üzere lif açısından zengin birkaç farklı gıdayı dışarıda tutar. Düşük lif alımı nedeniyle çölyak hastalığı zararları arasında kabızlık görülür. Bu nedenle çölyak hastaları müshil, probiyotik ve diğer kabızlık ilaçlarını da kullanmak zorunda kalabilir. Çölyak hastalığı tedavi edilmediğinde oldukça zararlıdır. Çölyak hastalığı zararları nedeniyle yaşam kalitenizi düşürmemek için tedaviyi aksatmamalısınız.