Çölyak Hastalığı Teşhisi

Çölyak hastalığı teşhisi genellikle gluten tüketiminden sonra görülen semptomlarla konulabilir. “Çölyak hastalığı hangi testlerle anlaşılır?” “Çölyak hastası olduğumu nasıl anlarım?” sorularınızın cevabını açıklayacağız.

·         Kronik ya da aralıklı ishal ve devam eden, açıklanamayan bulantı ve kusma gibi gastrointestinal semptomlar

·         Tekrarlayan karın ağrısı, kramplar ya da şişkinlik

·         Devam eden yorgunluk

·         Kilo kaybı, özellikle ani ya da beklenmedik şekilde

·         Açıklanamayan anemi

Semptomları çölyak hastalığının teşhisi için önemlidir.

Aynı zamanda çölyak hastalığı testleri antikor testleri ile mümkün olabilir. Doku transglutaminaz (TTG) serolojisi, çölyak hastalığı semptomlarından şüphelenilen kişiler ve yüksek risk altında olanlar için tercih edilen başlangıç ​​testidir.  Seroloji çölyak hastalığının var olma olasılığını gösterebilirken, tanı için genellikle ince bağırsak biyopsisi yapılarak sonuçtan emin olunur.

Artan yanlış negatif olasılığı nedeniyle glüten diyetten çıkarılmışsa hem serolojik hem de biyopsi taraması yapılmamalıdır. Hastalara, testten en az altı hafta önce glüten içeren bir beslenme tüketimine devam etmeleri tavsiye edilmelidir. 

Doktorunuz bir kan örneği ile çölyak hastalığı olan kişilerin kan dolaşımında genellikle bulunan antikorları test edecektir. Kan testi yapıldığında glüteni beslenmenize eklemelisiniz çünkü bundan kaçınmak testlerde yanlış sonuç gösterebilir. Kanınızda çölyak hastalığı antikorları bulunursa, doktorunuz bağırsaktan biyopsi isteyecektir. Ancak bazı durumlarda çölyak hastalığına sahip olmanıza rağmen kanınızda bu antikorların bulunmaması mümkündür.

Çölyak hastalığı teşhisi konulursa durumun sizi şimdiye kadar nasıl etkilediğini değerlendirmek için başka testler de yaptırabilirsiniz. Kanınızdaki demir ve diğer vitamin ve mineral düzeylerini kontrol etmek için başka kan testleri yaptırabilirsiniz. Bu, çölyak hastalığının zayıf sindirim sonucu anemi (kanınızda demir eksikliği) geliştirmenize yol açıp açmadığını belirlemeye yardımcı olacaktır.

Çölyak hastalığı testleri yapıldıktan sonra çölyak hastalığı olan bazı hastalarda önemli kilo kaybı, anemi ve vitamin ve mineral eksikliği belirtileri olabilir. Beslenme durumu, gastrointestinal sistem hasarının ciddiyetine ve kişinin aktif hastalıkla yaşadığı süreye bağlıdır. 

Birçok insan, çölyak hastalığı teşhisi konduğunda kendilerini bunalmış hisseder. Özellikle yıllardır glüten içeren yiyecekler yiyorsanız, glütensiz bir beslenme düzenine geçmek kafa karıştırıcı olabilir. Teşhis konulduktan sonraki ilk birkaç ayda, birçok kişi yanlışlıkla glüten içeren yiyecekleri yer ve bu da semptomlarının geri dönmesini tetikleyebilir; endişelenecek bir şey yaşanmaz. Sağlığınız için glutensiz beslenmeye devam etmelisiniz.