Çölyak hastalığı tedavisi nedir? Çölyak hastaları nasıl tedavi edilmelidir? soruları gluten tüketimi nedeniyle bu hastalıkla karşılaşan kişilerin oldukça merak ettiği sorulardır. Ne yazık ki çölyak hastaları için bir tedavi bulunmamaktadır. Yalnızca glutensiz beslenme sayesinde semptomları hafifletmek ve minimuma indirmek mümkündür.

Çölyak hastalığınız varsa, glüten içeren yiyecekleri (buğday, çavdar ve arpa dahil) yiyemezsiniz. Gluten içermeyen besinlerden oluşan glutensiz beslenme programınız için bir diyetisyenle görüşmeniz teşvik edilecektir. Beslenme düzeninizden gluten içeren her türlü yiyeceği çıkarmak genellikle durumu birkaç gün içinde iyileştirir ve sonunda hastalığın semptomlarını sona erdirir. Bununla birlikte, gluten tüketmeye bağlı olarak bağırsakta meydana gelen hasarın iyileşmesi için genellikle aylar ila yıllar gerekir. Bir çocuk için yaklaşık altı ay kadar sürebilirken, bir yetişkinde bağırsakların iyileşmesi iki ila üç yıl sürebilir.

Düzenli tıbbi takip ziyaretlerine (genellikle 3 ayda, 6 ayda ve sonra her yıl) ihtiyacınız olacaktır ve hayatınızın geri kalanında da glutensiz beslenme programına uymanız gerekecektir. Az miktarda glüten tüketiminiz bile bağırsağınıza zarar verebilir ve tekrar gluten tüketimine bağlı olarak sindirim ve bağırsak sorunları ile karşılaşabilirsiniz.

Glutensiz beslenme düzenine geçiş yapmanızı ardından; makarna, tahıl gevrekleri ve glüten içeren birçok işlenmiş gıda da dahil olmak üzere birçok buğday içerikli besinleri yiyemeyeceğinizi bilmelisiniz. Aynı zamanda yiyeceğin dokusunu ve lezzetini iyileştirmek için gıdaya eklenen bileşenlerde ve bazı ilaçlarda glüten olabilir. Bazı soslar, baharat karışımları gluten içermektedir. Daha az belirgin olan bazı glüten kaynakları arasında dondurma ve salata sosu yer alabilir. Çapraz bulaşma, glütensiz gıdalar yanlışlıkla glüten ile temas ettiğinde ortaya çıkan başka bir yaygın glüten kaynağıdır.

Çölyak hastaları meyve, sebze, et ve balık gibi yapay olarak işlenmemiş taze yiyecekleri de glüten içermediği için rahatlıkla tüketebilmektedir.

Çölyak hastalığınız varsa, bu her şeyden mahrum kalacağınız anlamına gelmemektedir. Örneğin, diğer un türlerinden (patates, pirinç, mısır veya soya) yapılan ekmek ve makarnalar mevcuttur. Glutensizekmek.com.tr ve bazı marketler çölyak hastaları için glütensiz ekmek ve ürünler de üretmektedir.