Çölyak Hastalığı İlerlerse Ne Olur?

Çölyak hastalığı glutensiz beslenme ile desteklenmezse; bir diğer ifadeyle çölyak hastalığı ilerlerse ne olur? Glutensiz beslenme ile desteklenmeyen çölyak hastalığı; ciddi sorunlara yol açmaktadır. Çölyak hastalığı ilerlerse; laktoz intoleransı, vitamin ve demir eksiklikleri, demir eksikliğine bağlı kansızlık ve diş minesi hasarına kadar birçok sorunla karşılaşmak olasıdır.

Laktoz intoleransı: İnce bağırsaklarımız, süt ve diğer süt ürünlerinde doğal olarak bulunan bir tür şeker olan laktozu sindirmeye yardımcıdır. Çölyak hastalığı nedeniyle düzgün çalışmayan ince bağırsağınız laktoz intoleransına yol açabilir.

Vitamin ve mineral eksiklikleri: İnce bağırsağımız çölyak hastalığı nedeniyle hasar gördüğünde vitamin ve mineraller emilemez duruma gelir. Glutensiz beslenme uygulanmayan çölyak hastalığı olan kişilerde genellikle aşağıdaki vitamin ve mineral seviyeleri düşüktür:

  • Demir
  • Kalsiyum
  • Lif
  • Çinko
  • Magnezyum
  • folat
  • Niasin
  • Riboflavin
  • B12 vitamini
  • D vitamini

Osteopeni ve osteoporoz: Vücudunuzda yeteri kadar kalsiyum bulunmadığında, kemikleriniz kırılgan hale gelebilir. İnce bağırsağınız iyileşmezse ve glutensiz beslenme uygulamamaya devam ederseniz, osteopeni (düşük kemik yoğunluğu) ve ardından kemiklerinizin daha zayıf olduğu osteoporoz gelişebilir.

Demir eksikliğine bağlı anemi:  Vücudunuzun etrafında oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri yapmak için vücudunuzun demire ihtiyacı vardır. Yeterli demiriniz yoksa ve kanınızda yeterli oksijen bulunmazsa, bu durum tedavi edilmeyen çölyak hastalığına bağlı olarak yorgunluğa ve nefes darlığına neden olabilir.

Lenfoma: Çölyak hastalığı ilerlerse bağışıklık sisteminin önemli parçası olan lenfositler kansere neden olabilir. Çölyak hastalığında bağırsaklardaki ve bağışıklıktaki düşüş nedeniyle lenfoma görülebilir.

Doğurganlık sorunları: Çölyak hastalığı ilerlerse ve glutensiz beslenme planlanmazsa bu hastalığa sahip olan kadınlar hamile kalmakta zorlanabilirler ve düşük yapma olasılıkları daha yüksek olabilir. Aynı zamanda çölyak hastalığı PMS dönemini etkiler ve PCOS gibi yumurtalık kistlerine neden olabilir.

Sinir sistemi bozuklukları: Çölyak hastalığı ileri evrede sinir sorunları (nöropati) ve hareketlerini kontrol etme sorunları (ataksi) ile karşı karşıyadır. Vitamin ve mineral eksikliği buna neden olabilir. Herhangi bir bağışıklık sistemi sorunu da bu durumu tetiklemektedir.

Glutensiz beslenme ile çölyak hastalığının ilerlemesini kontrol altına almak mümkündür. Çölyak hastalığı ilerlediğinde yukarıda belirttiğimiz ciddi sorunlar ortaya çıkacaktır.