Çölyak Hastalığı Diyeti

Çölyak hastalığı diyeti çölyak hastalığı teşhisi konulduktan sonra uygulanması gereken bir beslenme türüdür. Çölyak hastalığı diyeti gluteni tamamen hayatınızdan çıkarmanız gereken diyettir. Bu diyet çölyak hastalığının semptomlarını azaltmaya ya da tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Çölyak Hastalığı Diyeti Nedir?

Çölyak hastalığı diyeti biyopsi ile çölyak hastalığı olduğu doğrulandıktan sonra, hastaya glutensiz diyete başlaması doğrultusunda gerekli olan tedavidir. Pek çok gıda glüten içerdiğinden, çölyak hastalığı diyeti ilk başta genellikle zor olabilir. Bununla birlikte, deneyimli çölyak hastalarının ve yetenekli bir diyetisyenin desteği ve rehberliği sayesinde, yeni tanı konmuş birçok hasta, glütensiz diyetin biraz yaratıcılık ve planlama gerektirdiğini, ancak tadı harika yiyeceklerin ulaşılmaz olmadığını öğreniyor. Aynı zamanda glutensizekmek.com.tr nin glutensiz yiyecekleriyle tanışanlar da glutensiz beslenmenin lezzetiyle tanışıyor.

Çölyak hastalığının tek tedavisi, çölyak hastalığı diyeti glütensiz bir diyet uygulamak, yani glüten içeren tüm yiyecek ve içeceklerden kaçınmaktır. Çoğu insan için çölyak hastalığı diyeti uygulamak semptomları durduracak, mevcut olan bağırsak hasarını iyileştirecek ve daha fazla hasar oluşmasını önleyecektir. İyileştirmeler, glutensiz diyete başladıktan sonraki haftalar içinde başlar. Çocukların büyük çoğunluğunun bağırsak astarlarının tamamen iyileşmesine rağmen, araştırmalar birçok yetişkinde semptomlar gerilese bile iyileşmenin eksik kalabileceğini göstermiştir.

Çölyak hastalığı diyeti yaşam boyu bir gerekliliktir. Ne kadar küçük olursa olsun herhangi bir şekilde gluten yemek, ince bağırsağa zarar verebilir. Bu durum belirgin semptomları olmayan kişiler de dahil olmak üzere çölyak hastalığı olan herkes için geçerlidir. Bir kişi glüten yemeyi bıraktıktan sonra antikor düzeylerinin normale dönmesi uzun zaman alır. Bazı durumlarda bir yıldan daha fazla bir zaman aldığı da görülmüştür. Doktor, antikor seviyelerindeki düşüş hızına bağlı olarak, bağırsak hasarınızın tatmin edici bir şekilde iyileşip iyileşmediğini değerlendirecektir. Kişinin tanı anındaki yaşına bağlı olarak, gecikmiş büyüme ve diş renginin değişmesi gibi bazı problemler düzelmeyebilir.

Glutensiz bir diyet, buğday (spelt, tritikale ve kamut dahil), çavdar ve arpa içeren tüm gıdalardan kaçınmak anlamına gelir. Kısacası tüm buğday türevlerini hayatınızdan çıkarmanız gerekir.  Bu kısıtlamalara rağmen, çölyak hastalığı olan kişiler, glütensiz ekmek ve makarna da dahil olmak üzere çeşitli yiyeceklerle dengeli bir diyet yapabilirler. Örneğin buğday unu yerine patates, pirinç, mısır ya da karabuğday unu kullanılabilir. Dilerseniz çölyak hastalığı diyeti için son derece uygun olan ve tamamen gluten içermeyen unlardan yapılan glutensizekmek.com.tr nin glutensiz ekmekleri ile de tanışabilirsiniz!

Et çeşitleri, balık gibi deniz ürünleri, pirinç, sebzeler ve daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz birçok gıda glüten içermez, bu nedenle çölyak hastalığı diyeti uygulayan herkes bu gıdalardan istedikleri kadar yiyebilirler. Glutensiz diyet, bir kişinin tüm yaşamını etkileyen yemeye tamamen yeni bir yaklaşım gerektirir. Çölyak hastaları okulda, işte öğle yemeği için ne aldıklarına, kokteyl partilerinde yediklerine ya da gece yarısı atıştırmak için buzdolabından ne aldıklarına son derece dikkat etmelidirler. Kısacası her yemek yeme eylemi son derece dikkat ve özen gerektirir. Çölyak hastalığı olan kişi, glüten içeren yiyecekler için menüyü incelemeyi ve garsonu veya şefi olası gizli glüten kaynakları hakkında sorgulamayı öğrendiğinden, dışarıda yemek yemek zor olabilir. Bununla birlikte, pratikle, potansiyel glüten kaynaklarını belirlemek ikinci doğa haline gelir ve insanlar hangi gıdaların güvenli ve hangilerinin limit dışı olduğunu tanımayı öğrenirler.

Gıda ve beslenme konusunda uzmanlaşmış bir sağlık uzmanı olan bir diyetisyen, insanların yeni diyetlerini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, destek grupları, yeni bir yaşam biçimine uyum sağlamayı öğrendikleri için, yeni tanı almış kişiler ve aileleri için özellikle yararlıdır. Zamanla, diyet daha kolay hale gelir, endişeleriniz ve korkularınız geride kalır. Birkaç ay sonra çölyak hastalığı diyeti hala zor olduğunu düşünüyorsanız veya hala hastaysanız, doktorunuzla, diyetisyeninizle ve destek organizasyonlarınızla konuşun. Yanlışlıkla gluten içerikli ürünler yiyor olabilirsiniz ve sağlığınızı geri kazanmanızı engelleyen yiyecekleri belirlemek için dışarıdan bir bakış açısına ihtiyacınız olabilir.

Çölyak Hastalığı Diyeti Gluten Free

Çölyak hastalığı diyeti gluten free beslenme şu anda çölyak hastalığını etkili bir şekilde tedavi etmenin tek yolu glütensiz bir diyettir. Neyse ki, tüketebileceğiniz ve tüketemeyeceğiniz yiyecek ve içeceklerle ilgili bazı temel kurallar konusunda eğitimli olduğunuz sürece, glutensiz bir diyet sürdürmek göründüğü kadar zor değildir. Zor olduğunu düşünüyorsanız sizler için hazırladığımız diğer yazılarımızı incelemelisiniz.

Bu diyette zorlanacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Hiçbir yiyecekten ve güzel anlardan mahrum kalmanız gerekmeyecek. Çölyak hastalığında beslenme konusunda daha fazla bilgi edinmek için sayfamızdaki diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz. Glutensizekmek.com.tr gluten free diyette tüketebileceğiniz unlu mamul çeşitlerini diyetinizden eksik etmemelisiniz.