Çölyak Geçer Mi?

Çölyak hastalığı teşhisi aldınız ve büyük bir endişe duymaya başladınız. Hastalığa dair araştırmalar yaparken bir umut çölyak hastalığı geçer mi diye düşünüyorsunuz. Çölyak hastalığı geçer mi? Ne yazık ki, hayır. Çölyak hastalığı geçmemektedir. Tanı alan çölyak hastalığı ömür boyu süren bir durumdur. Bilinen bir tedavisinin olmamasının yanı sıra, doğru bir yaşam tarzı yönetimi ile mutlu ve normal bir yaşam mümkündür.

Çölyak Nasıl İyileşir?

Çölyak nasıl iyileşir sorusunun tek cevabı glutensiz beslenmeye bağlıdır. Çölyak hastalığı iyileşmez ya da tamamen glutene dönüş mümkün olmaz. Çölyak hastalığı yalnızca glutensiz beslenme ile iyileşir. Aslında bu hastalığın iyileşmesi değil gluten tüketimine bağlı semptomların azalması ya da ortadan kalkması görülür.

Bireylerin yaş aldıkça alerjilerinin artması nadir değildir. Gluten alerjisi de yaş aldıkça görülebilen bir alerji türüdür. Ancak gluten alerjisi ve çölyak aynı şeyler değildir. Belirti ve tedavinin doğru uygulanmaması sonunda görülebilecek sonuçlar da aynı olmayacaktır. Bu nedenle, çölyak hastalığının benzer şekilde çalıştığını düşünmenizin nedeni anlaşılabilir. Ancak çölyak hastalığı aynı modeli izlemez. Öncelikle, çölyak hastalığı gerçek bir alerji değildir. Bu hastalığa bağışıklığımızı ve sistemimizi doğrudan etkileyen otoimmün durum denir.

Gluten alerjisinin aksine eğer çölyak hastalığı varsa, vücudun bağışıklık sisteminin hasara yol açtığı gözlemlenir. Bu hastalık alerjik reaksiyonun tam tersi olacak şekilde ince bağırsak hücrelerinize olumsuz atağa geçer ve bunun sonucunda beslenme yetersizlikleri başta olmak üzere çok ciddi semptomlar görülür.

Çölyak hastalığında görülen semptomların süreci bir kez başladığında durdurulması imkansız olmaktadır. Bu nedenle çölyak hastalığı ömür boyu sürecek bir durum olarak kabul edilir, asla üstesinden gelemeyeceğiniz bir şey değildir. Çölyak hastalığı kalıcı mıdır sorusunun cevabını da böylelikle vermiş oluyoruz. Çölyak hastalığı kalıcıdır ve yalnızca glutensiz diyet ile semptomların iyileşmesi mümkündür.

Çölyak Ne Kadar Sürede İyileşir?

Çölyak hastalığının tek iyileşme tedavisi glutensiz tedaviye bağlıdır. Bu hastalar genellikle glutensiz beslenmeye başladıktan 1 ay sonra semptomlarda tamamen iyileşme görülür. Çölyak ne kadar sürede iyileşir sorusu tam anlamıyla sizin glutensiz diyete ne kadar dikkat ettiğinize bağlıdır.

Bu hastalığın glutensiz diyet gerektiren yaşam boyu süren bir durum olması, doktorların hastalığı doğru teşhis etme konusunda oldukça dikkatli olmasının bir diğer nedenidir. Kan testi ile çölyak hastalığı teşhisi mümkündür. Ancak çölyak hastalığını kesin olarak teşhis etmek için çoğu doktor, hastanın boğazından aşağı bir tüp geçirecekleri ve muayene için ince bağırsağın küçük örneklerini (biyopsi) kesecekleri bir endoskopi yapmak isteyecektir.

Bu örnekler, çölyak hastalığını gösteren bağırsak hasarını gösteriyorsa, çocuğa çölyak hastalığı teşhisi konacaktır. Çölyak hastalığı aynı zamanda potansiyel olabilir. Bunun anlamı önceden var olması ve sonradan semptom göstermesidir. Yani herhangi bir semptomunuz ya da bağırsak hasarınız olmasa bile yine de çölyak hastalığının antikorlarına sahip olabilirsiniz.

Çölyak hastalığı olan bir kişinin bir süre gluten yememesi istenir ve sonra durum için test edilir. Bu teşhis yöntemine ek olarak bu testler çölyak hastası olsanız bile negatif sonuç almanıza neden olabilir. Bunun nedeni, testlerin vücudun glutene tepkisini araması durumudur ve gluten tüketmiyorsanız tepki göstermezsiniz. Yani, hayır, çölyak hastalığından kurtulamazsınız ve bir doktor tarafından resmi olarak teşhis edildiyseniz, semptomlarınız olmasa dahi ömür boyu glutensiz bir diyet uygulamanız gerekir. 

Çölyak Kötü Bir Hastalık Mı?

Çölyak hastalığı kötü bir hastalıktır diyemeyiz. Yalnızca alışılmış olan beslenme düzeninden kopma durumu bireyi zorlayabilir. Glutensiz diyette alternatiflerin az olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak glutensizekmek.com.tr gibi yalnızca glutensiz beslenmeye yönelik ürünler üreten firmalar sayesinde beslenmenizde zorluk yaşamazsınız. Ne kadar rahatsız edici ya da şiddetli olursa olsun, glüten duyarlılığını tedavi etmenin tercih edilen yöntemi, glüten içeren herhangi bir şeyden kaçınmaktır. Glütenden uzak durmak genellikle buğday ve çavdar ya da arpa içerikleri, fırınlanmış ekmekler, kekler, kurabiyeler, makarnalar ve işlenmiş etler ve tümü glüten içerebilen diğer ürünlerden uzak durmayı içerir. 

Bazı insanların çölyak hastalığının üstesinden gelmenin mümkün olduğuna inanmasının başka bir nedeni daha vardır. Çoğu durumda, bir çocuk ya da bir yetişkin bir süre gluten içerikli besinlerden uzak kaldıktan sonra, çölyak hastalığına bağlı semptomlar ortadan kalkar ve geri dönmemek üzere yok olur. Geri dönüş kişi kasten gluten içerikli yiyecekler yese bile nadiren gerçekleşir. Yine de bu size bir ışık olmamalıdır. Çünkü bazı hassas bünyelerde küçük miktarda gluten tüketimi dahi çok ciddi sonuçlara yol açar. Mümkün oldukça semptom göstermeseniz dahi ufak miktarda gluten içeriğinden uzak durmalısınız. Çölyak hastalığı glutensiz beslenmeye dikkat edilmediği sürece öldürücü olabilir