Gluten duyarlılığı;
tıpkı çölyak hastalığında olduğu gibi buğday, çavdar ve arpada bulunan bir
protein olan glütene karşı bir tepkidir. Gluten
duyarlılığı gastrointestinal sorunlar, baş ağrısı, beyin sisi, nöropati ve depresyondan
çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Çölyak dışı glüten duyarlılığı olarak da bilinen, diğer koşulların
ortadan kaldırılmasına dayalı olarak teşhis edilen nispeten yeni tanınan bir
durumdur.
Çölyak hastalığı için glüten duyarlılığı testi negatif
olan ancak diyetlerinden glüteni çıkardıktan sonra yorgunluk, sindirim
şikayetleri ve nörolojik sorunlardan kurtulan kişiler genellikle
gluten duyarlılığına sahip kişilerdir.
Gluten duyarlılığının arkasındaki kesin mekanizmalar tam
olarak anlaşılmamıştır. Gluten ana suçlu gibi görünse de, fruktanlar ve
amilaz-tripsin inhibitörleri gibi tahılların diğer bileşenleri bu durumda rol
oynayabilir. Kesin nedenden bağımsız olarak, tedavi için gluten
duyarlılığı olan kişilerin glutensiz
beslenme uygulaması gerekmektedir.
Çölyak dışı glüten
duyarlılığının nedenleri ve risk faktörleri belirsiz olmakla
beraber günümüzde araştırmalar devam etmektedir. Çölyak hastalığından farklı
olarak, bu otoimmün bozukluğu teşhis etmek için kullanılan tipik belirteçlere
veya bağırsak hasarına sahip değildir. Ek olarak gluten alerjisinden
farklı olarak, alerjik bir bozukluğun belirteçlerine sahip değildir. Tanım
olarak, bu durum glütensiz bir diyete yanıt verirken glüten proteini ya da glüten içeren tahıllar
buğday, arpa ve çavdarda bulunan diğer bileşikler
tarafından tetiklenebilir.
Gluten duyarlılığının
belirtileri şu şekilde görülebilmektedir:
- Şişkinlik
ve gaz
- Karın
ağrısı
- İshal
- Denge
sorunları
- Tükenmişlik
hissi ya da halsizlik
- Bilinç
kararması.
Gluten duyarlılığı
için tedaviler glutensiz beslenme düzenidir. Glutensiz bir diyette
kaçınılması gereken tahıllar, tam buğday, durum buğdayı, buğday meyveleri,
graham, bulgur gibi tahıllar olmak üzere tüm buğday çeşitlerini içermektedir.
Bazen, glüten duyarlılığı olan kişiler yanlışlıkla glüten içeren gıdaları ya da ilaçları tüketebilir. Gluten
içeren ürünlerde zorunlu bir şekilde etikette belirtme hususu yoktur. Bunun
yerine gluten duyarlılığı olan bir kişi içeriğin belirtildiği kısmı okumalı ve
hangi gıda içeriğinin gluten içerdiğini bilmelidir. Yanlışlıkla gluten içerikli herhangi bir şey tükettiyseniz bol su
içmeli ve glutensiz beslenme düzeninize kaldığınız yerden devam etmelisiniz.
Yorum Yaz