Mısırda Gluten Var Mı?
Çölyak hastalığınız ya da çölyak dışı glüten duyarlılığınız veya
glutene bağlı herhangi bir hastalığınız varsa mısır ürünlerine ne zaman dikkat
etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. İster mısıra alerjiniz olsun, ister
mısırla ilgili sorunlarınız ve glütene duyarlılığınız olsun, mısırsız ve
glütensiz ürünler için alışveriş yaparken nelere dikkat etmeniz gerektiğini
bilmek isteyeceksiniz.
Bununla birlikte, gereksiz yere mısırdan kaçınmak
istemezsiniz. Gluten duyarlılığı olan çoğu insan, glüten içeren
bileşenlerle yapılan ürünlerden ve çapraz bulaşma riski taşıyanlardan uzak
durdukları sürece mısırın tadını güvenle çıkarabilir. Mısırda gluten var mı?
Mısır Glutensiz Mi?
Mısır doğal olarak
glutensizdir. Mısırdaki protein bazen "mısır glüteni" olarak
adlandırılır, ancak çölyak hastalığı olanlar için zararlı
değildir. Bununla birlikte, etiketleri her zaman dikkatli bir şekilde
okumanızı ve mısır unu, mısır unu, masa ve mısır nişastası gibi mısır bazlı
unlarınızın işleme sırasında glüten içeren tahıllarla çapraz temas etmiş
olabileceğinden glütensiz olarak etiketlendiğinden emin olmanızı öneririz. Sade
taze mısır ve donmuş mısır iyi olmalıdır.
Glutensiz Beslenme ve Mısır
Glutensiz beslenme ve
mısır oldukça merak edilmektedir. Glutensiz bir diyet, hem çölyak hastalığı
hem de çölyak dışı glüten duyarlılığını içeren glüten intoleransı olan kişiler
için tercih edilen ve bugüne kadar mevcut olan tek tedavi
yöntemidir. İnsanların tepki gösterdiği sorunlu glüten proteini esas
olarak buğday, arpa, çavdar ve ilgili tahıl tanelerinde bulunur. Glutensiz
bir diyet, çoğu glütene duyarlı insanda genellikle rahatlama sağlar, ancak
bazen, hastanın yüzde yüz semptomsuz olması için mısır gibi diğer tahılların da
ortadan kaldırılması gerekir. Ancak mısır konusunda dikkat etmeniz gerekenler
de var.
Gluten ve Mısır
Sade mısır koçandan
hemen yediğiniz tür her zaman glutensizdir. Mısır genellikle diğer
formlarda da gluten içermez, ancak bazı önemli uyarılar vardır. Mısır
işlenirken ve hazırlanırken glüten ile çapraz bulaşmaya karşı korunduğu
sürece, başka hiçbir bileşen içermeyen (koçanındaki mısır veya tatlı mısır
parçacıkları gibi) mısır yemekleri glüten içermemelidir.
Mısırın başlarını kendin koparıp glütensiz mutfağında
pişiriyorsan herhangi bir sorun yaşamazsın. Taze mısır kullanmasanız bile,
çoğu donmuş ve konserve mısırın (genellikle mısır nişastası ve şekerle yapılan
kremalı mısır dahil) glüten bileşenleri içermediğini göreceksiniz.
Ek olarak, herhangi bir mısır ürünündeki etiket ve içerik
listesini dikkatlice kontrol etmek isteyeceksiniz. Açıkça onaylanmadıkça
ve bu şekilde etiketlenmedikçe, bir ürünün glütensiz olduğunu varsayamazsınız.
Glüteni izleme konusunda ne kadar hassas olduğunuza bağlı
olarak, mısırın ekipmanda mı yoksa glüten bulunan bir fabrikada mı işlenip
işlenmediğini belirlemek için üreticiyle iletişime geçmeniz
gerekebilir. Araştırmalar, glütenin çapraz kontaminasyonunun hem
sanayileşmiş hem de sanayileşmemiş ürünlerde meydana geldiğini göstermiştir.
Mısır Unu Glutensiz mi?
Mısır unu glutensiz
ve güvenli olmalıdır, ancak yine de şirkete ürünün işleme sırasında çapraz
kontamine olup olmadığını sormak her zaman iyi bir fikirdir.
Mısırla yapılan ürünler veya yemekler için alışveriş
yapıyorsanız, bunların glüten içermediğini düşünmeyin. Örneğin, ticari
olarak üretilen mısır kekleri için çoğu tarif, mısır unu yerine daha fazla
buğday unu gerektirir, bu da kesinlikle glütensiz olmadıkları anlamına gelir.
Aynısı, mısır unu veya diğer mısır bazlı bileşenlerle
yapılan diğer ticari ürünler için de geçerlidir: özellikle glütensiz
olarak etiketlenmedikçe, ürünün glütensiz durumunu üreticiden onaylamanız
gerekir. Mısır unu ile ilgili merak ettikleriniz ve daha fazlası için glutensizekmek.com.tr yi ziyaret
edebilirsiniz.
Genel olarak mısır
yemek, glütensiz beslenenler için bir sorun teşkil etmemelidir, ancak
birkaç uyarı var. İlk olarak, mısırınızın nasıl hazırlandığını bilmek
önemlidir. Taze mısır koçanı üzerinde alır ve glütensiz mutfağınızda evde
hazırlarsanız, glüten veya çapraz bulaşma konusunda endişelenmenize gerek
kalmaz.
Mısır ve diğer mısır ürünleriyle yapılan yemeklerde,
genellikle ek bileşenlere (glüten içerebilen) sahip olduklarını ve üretim ve
paketleme sürecinde çapraz bulaşma riski olduğunu unutmayın.
Etiketi ve içerik listesini dikkatlice okumak yardımcı
olacaktır, ancak doğrudan bir mısır ürününün üreticisiyle iletişime geçmeniz
gerekebilir. Mısıra alerjisi olan
kişilerin dikkatli olması gerekir, ancak ekstra husus, gluten duyarlılığı
ile ilgili endişelerden ayrıdır. Popüler mitlerin aksine, mısır
içerisindeki glüteni, glüteni olmayan insanlar için tipik bir sorun değildir.
Eğer mısır tükettikten sonra herhangi bir semptom
gösteriyorsanız bir şeyler ters gidiyor demektir. Glutensiz diyetinizdeki
mısırın iyileşme eksikliğinize katkıda bulunduğunu düşünüyorsanız,
diyetinizdeki tüm mısır izlerini birkaç hafta ortadan
kaldırın. İçindekiler listelerini okuyun ve yüksek fruktozlu mısır şurubu,
mısır nişastası, mısır alkolü, mısır yağı, zein ve mısır içeren gıdalardan
kaçının. Asetik asit, askorbatlar, aspartam, sitrik asit, dekstroz,
tatlandırıcılar ve gıda nişastası gibi bileşenler de gizli mısırın varlığını
gösterebilir. Mısırda bulunan
glüten formuna duyarlı olduğunuzu düşünüyorsanız, bunlardan
kaçının. Mısırsız ve glütensiz bir beslenme düzeni ile birkaç hafta sonra,
sağlığınızda olumlu ya da olumsuz fark yaratıp yaratmadığını görebilmeniz
gerekir.
Yorum Yaz