Karabuğday Glutensiz Mi?
Glutensiz beslenmeye başlayan herkesin ilk olarak “Karabuğday Glutensiz Mi?” araştırmasına
başladığını biliyoruz. "Buğday" kelimesi, çölyak hastalarının kalbine
korku salmak için yeterlidir çünkü sonuçta gluten içerir. Gluten, buğdayın
yanı sıra arpa ve çavdar gibi diğer tahıllarda bulunan birincil proteinlerden
biridir. İnce bağırsağa zarar veren ve çok çeşitli semptomlara neden olan
zararlı otoimmün reaksiyonu tetiklemekten sorumludur.
Buğday ürünleri kesinlikle herhangi bir çölyak hastasının
kaçınması gereken bir şey olsa da, “buğday” kelimesini içeren her şey tehlikeli
değildir. Örneğin karabuğday,
genellikle glütensiz tahıl listelerinde görünmesine rağmen bir tohumdur.
Karabuğday gluten
içermez. Son zamanlarda sağlıklı bir gıda olarak popüler hale geldi çünkü
sadece glütensiz değil, aynı zamanda mineraller ve antioksidanlar açısından da
çok zengindir.
Karabuğdayın ana bileşeni
karbonhidrattır. Karbonhidratları düşman olarak düşünseniz de farklı
karbonhidrat türleri olduğunu unutmamak önemlidir. Kompleks
karbonhidratlar vücut tarafından basit karbonhidratlara göre çok daha yavaş
sindirilir, bu nedenle uzun süre yanan bir enerji kaynağı sağlarlar ve kan
şekerinde tehlikeli yükselmelere neden olmazlar. Aslında karabuğday,
yüksek lif içeriğiyle birleştiğinde, onu şeker hastaları için mükemmel bir
diyet seçimi yapan oldukça düşük glisemik bir besindir. Karabuğdayın glutensiz
olması dışında faydaları şunlardır:
- Kan
basıncını iyileştiren ve kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından
zengindir.
- Pek
çok vitaminde yüksek olmamasına rağmen, karabuğdayda mineraller bol
miktarda bulunur.
- Karabuğdayın
lif içeriğinin kan şekerindeki artışları hafiflettiği ve bu da onu
diyabetli insanlar için son derece faydalı hale getirdiği gösterilmiştir.
- Kalp
hastalığı riskini azaltabilen magnezyum, rutin, bakır, lif ve protein gibi
kalp sağlığına faydalı bileşikler içerir.
- Karabuğdayın
kan basıncını düşürdüğü ve kan lipid profillerini iyileştirdiği
gösterilmiştir.
Karabuğday doğal olarak
glütensizdir, ancak satın alırken yine de dikkatli olmanız
gerekir. Birçok tahıl gibi, karabuğday da genellikle aynı tesiste veya
buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren tahıllarla ortak ekipmanlarda
işlenir. Bu, karabuğday hala glütensiz olsa da çapraz bulaşma riski olduğu
anlamına gelir. Bu nedenle “glutensiz”
etiketli bir karabuğday markası seçmek çok önemlidir. Bu nedenle güvenle
alışveriş yapabileceğiniz glutensizekmek.com.tr’
den karabuğday ekmeği sipariş verebilirsiniz.
Yorum Yaz