Karabuğday Glutensiz Mi?

Glutensiz beslenmeye başlayan herkesin ilk olarak “Karabuğday Glutensiz Mi?” araştırmasına başladığını biliyoruz. "Buğday" kelimesi, çölyak hastalarının kalbine korku salmak için yeterlidir çünkü sonuçta gluten içerir. Gluten, buğdayın yanı sıra arpa ve çavdar gibi diğer tahıllarda bulunan birincil proteinlerden biridir. İnce bağırsağa zarar veren ve çok çeşitli semptomlara neden olan zararlı otoimmün reaksiyonu tetiklemekten sorumludur.

Buğday ürünleri kesinlikle herhangi bir çölyak hastasının kaçınması gereken bir şey olsa da, “buğday” kelimesini içeren her şey tehlikeli değildir. Örneğin karabuğday, genellikle glütensiz tahıl listelerinde görünmesine rağmen bir tohumdur. 

Karabuğday gluten içermez. Son zamanlarda sağlıklı bir gıda olarak popüler hale geldi çünkü sadece glütensiz değil, aynı zamanda mineraller ve antioksidanlar açısından da çok zengindir.

Karabuğdayın ana bileşeni karbonhidrattır. Karbonhidratları düşman olarak düşünseniz de farklı karbonhidrat türleri olduğunu unutmamak önemlidir. Kompleks karbonhidratlar vücut tarafından basit karbonhidratlara göre çok daha yavaş sindirilir, bu nedenle uzun süre yanan bir enerji kaynağı sağlarlar ve kan şekerinde tehlikeli yükselmelere neden olmazlar. Aslında karabuğday, yüksek lif içeriğiyle birleştiğinde, onu şeker hastaları için mükemmel bir diyet seçimi yapan oldukça düşük glisemik bir besindir. Karabuğdayın glutensiz olması dışında faydaları şunlardır:

  • Kan basıncını iyileştiren ve kanser riskini azaltan antioksidanlar açısından zengindir.
  • Pek çok vitaminde yüksek olmamasına rağmen, karabuğdayda mineraller bol miktarda bulunur.
  • Karabuğdayın lif içeriğinin kan şekerindeki artışları hafiflettiği ve bu da onu diyabetli insanlar için son derece faydalı hale getirdiği gösterilmiştir.
  • Kalp hastalığı riskini azaltabilen magnezyum, rutin, bakır, lif ve protein gibi kalp sağlığına faydalı bileşikler içerir.
  • Karabuğdayın kan basıncını düşürdüğü ve kan lipid profillerini iyileştirdiği gösterilmiştir.

Karabuğday doğal olarak glütensizdir, ancak satın alırken yine de dikkatli olmanız gerekir. Birçok tahıl gibi, karabuğday da genellikle aynı tesiste veya buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren tahıllarla ortak ekipmanlarda işlenir. Bu, karabuğday hala glütensiz olsa da çapraz bulaşma riski olduğu anlamına gelir. Bu nedenle “glutensiz” etiketli bir karabuğday markası seçmek çok önemlidir. Bu nedenle güvenle alışveriş yapabileceğiniz glutensizekmek.com.tr’ den karabuğday ekmeği sipariş verebilirsiniz.