31 Ara
Yazar
0 Yorumlar
3652 Görüntüleme
Glutensiz Ekmek
,
Çölyak Hastalığı
,
Gluten Diyeti
,
Gluten
,
Glutensiz Beslenme
,
Karabuğday
,
Karabuğday Ekmeği
Glutensiz Ekmek Nedir?
Glutensiz ekmek;
gluten duyarlılığı olan ya da çölyak hastaları için gluten içermeyen unlardan
üretilen ekmektir. Çoğu insan için
glutensiz beslenmenin en zor kısımlarından biri doğru glutensiz ekmeği
bulmaktır. Ama merak etmeyin; hem bu yazımızla hem de glutensizekmek.com.tr’
deki glutensiz ekmek çeşitlerimizle doğru glutensiz ekmeği bulmak oldukça
kolaylaşacak.
Gluten içeren ekmek türleri ile glutensiz ekmek çeşitlerini kıyaslayacak olursak dışarıdan önemli ölçüde
farklı görünmeyebilirler. Her şey glutensiz ekmek yapımında kullanılan
unun türüne bağlıdır ve elbette, glutensizekmek.com.tr’
nin kalitesine!
İşte glutensiz ekmeği farklı kılan aramanız gereken bazı
temel unsurlar:
- Tadı
oldukça değişkendir: Glutensiz ekmekle ilgili en zorlayıcı şey de
onu bu kadar benzersiz kılan şeydir. Glutensiz ekmek yapımında her biri
kendine özgü bir tada sahip olan, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok
farklı un kullanılır. Buğday bazlı ekmek, tat ve doku açısından
oldukça benzerdir ancak glutensiz ekmek çeşitleri her damak tadına hitap
eden tada sahiptir.
- Dokusu
daha az süngerimsi: Buğday, arpa ve çavdarda bulunan protein çeşidi olan
glüten, aslında unlu mamullere karakteristik süngerimsi dokusunu veren
şeydir. Glutensiz ekmek genellikle buğday bazlı ekmeğe göre daha
yoğundur ve bazı glutensiz unların kumlu bir yapısı vardır.
- Daha
kısa raf ömrüne sahiptir: Glutensiz ekmeğin yeniden ısıtılması
yalnızca daha hızlı bayatlamasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bir
bütün olarak buğday bazlı ekmek kadar uzun süre dayanmaz. Bu nedenle
birçok glutensiz ekmek,
dondurulmuş ya da vakumlu ambalajlarda satılmaktadır. Çoğu ekmek,
vakumla kapatılmış bir pakette olmadıkça, kızarmış olarak daha iyi yenir.
- Fazla
kabarmayabilir: Buğday bazlı ekmekler, havadar dokularına katkıda
bulunan harika bir kabarmaya sahiptir, ancak glütensiz ekmekler
çok fazla kabarmama eğilimindedir. Glutensiz ekmekler
genellikle onları daha ağır yapan bileşenlere sahiptir (bu aynı zamanda
daha küçük boyuta da katkıda bulunur).
- Aynı
şekilde kahverengi olmayabilir: Eşit şekilde kızartılmış bir ekmek,
güzel bir fırının imzasıdır, ancak glütensiz ekmek, her zaman buğday bazlı
ekmekler kadar tutarlı bir şekilde kahverengileşmez. Pişirmeden önce
üzerine süt ya da çırpılmış yumurta sürerek glutensiz ekmeğinizin daha
eşit şekilde kızarmasına yardımcı olabilirsiniz.
Yorum Yaz