Hangi Hastalar Glutensiz Beslenmeli?

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz glutensiz beslenme; sağlıklı yaşam için atılan adımlardan biri olsa da aslında bazı hastalar için ömür boyu sürecek bir beslenme türüdür. Peki, hangi hastalar glutensiz beslenmeli? Kimler glütenden uzak durmalı?

Çölyak hastalığı, glüten duyarlılığı ya da alerjisi olan, gluten intoleransına sahip kişiler glutensiz beslenmelidir. Bu hastalarda gluten nedeniyle sindirim ya da alerji sorunları ile karşılaşılmaktadır. Bu kişiler için glutenin az miktarda tüketilmesi dahi ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Glutenden kesinlikle uzak durması gereken çölyak hastalığı olan kişiler, glutenin neden olduğu kronik iltihaplanma nedeniyle sindirim sistemlerinde aslında bağırsakta bulunan yapı ve dokulara zarar verirler. Az miktarda bile gluten tüketimi nedeniyle sıklıkla şişkinlik, kramp ya da belirli cilt döküntüleri gibi semptomlar yaşarlar.

Gluten nedeniyle çölyak hastalığı olan kişilerin ilerleyen evrede laktoz intoleransı olabileceği ve demir eksikliği anemisine sahip olabileceği de görülmektedir. Çölyak hastalığı, kan testleri ya da ince bağırsaktan biyopsi alınarak teşhis edilir.

Gluten intoleransı ya da duyarlılığı  ve çölyak olmayan glüten duyarlılığı olan kişilerin bağırsak astarlarında hasar bulunmamaktadır. Ancak yine de glüten içeren yiyecekleri yedikten sonra baş ağrısı, şişkinlik, yorgunluk ya da ishal yaşarlar. Sonuç olarak, glütensiz beslenme yaşam kalitelerini yükselterek semptomların minimuma inmesine yardımcı olacaktır.

Glüten duyarlılığını teşhis etmek zor olabilir. Gluten tüketiminden sonra yaşanan fizyolojik belirtiler gözlemlenerek glüten duyarlılığı saptanabilir. Kişiler çölyak hastalığı için test edilir ve test negatif çıktığı takdirde glütensiz içermeyen bir beslenme düzeni uygular. Gluten tüketimine bağlı semptomlar bu diyette düzelirse, ancak o zaman glüten duyarlılığı teşhisi alırlar. Ek olarak çölyak hastalığı olan kişilerin tam tersine glüten duyarlılığı olanlar, glüten tükettikten sonra ince bağırsaklarında ya da bunun sonucunda ortaya çıkan beslenme yetersizlikleri gibi sorunlar yaşamamaktadır.

Gluten alerjisine sahip kişilerde de gluten duyarlılığında görülen semptomlar görülür; alerjik reaksiyon yaşanır.

Sağlıklı beslenmek isteyen herkesin yanı sıra glutensiz beslenmek zorunda olan hastalar beslenme düzenini çok iyi planlamalıdır. Bu hastalar için önemli olan glutensiz beslenme ile vücudun ve vücudun glutene verdiği tepkilerin iyileştirilmesidir.