Hamilelik ve Glutensiz Diyet

Hamilelik ve glutensiz diyet çölyak hastalığı ya da glutenin tetiklediği hastalıklara sahip olan anne adayları için son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hamileliğinizin sağlıklı geçmesi, bebeğinizin sağlıklı olması, glutene bağlı semptomlarınızın tekrar etmemesi için hamilelik ve glutensiz diyet ile ilgili her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.

Hamilelik ve Glutensiz Diyette Dikkat Etmeniz Gerekenler

Hamilelik ve glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler epey fazladır. Hamilelik süreci her yönden zorlayıcı, yıpratıcı, endişe verici olabilir. Hâlihazırda zor bir süreç olan bu zamanı bir de beslenme düzeni ile zorlamamak gerekir. Çelişkili araştırmalar, sağlıklı bir glutensiz hamilelik geçirme durumu ile ilgili birçok konuyu sorguladı; ancak çölyak hastalığınız, çölyak dışı glüten duyarlılığınız varsa veya glütenden kaçınırken kendinizi daha iyi hissediyorsanız, aslında, bebeğinizi beklerken doğru beslenmeyi elde edebilirsiniz.

Hamilelik ve glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler konular bazı kaynaklara göre, yeterli miktarda sentetik folik asit ve lif elde etmek için güçlendirilmiş besinlerle işlenmiş gıdaları tüketmeniz gerektiğini belirtir. Ancak bazı durumlarda tam gıdalara dayalı glütensiz bir beslenme planına bağlı kalırsanız, makro ve mikro besin alımınız azalacaktır. Anne ve bebek için en faydalı olanını bulmak için yazımızı okumaya devam edin. Peki, hamilelik ve glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?

1. Karbonhidratlarınızı Sebze ve Meyvelerden Alın

Hamilelik ve glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler karbonhidratlara ihtiyacınız varken yeşil sebzeler ve düşük şekerli meyveler (ekmek, makarna ve tahıl gevreği gibi glutenli yiyeceklerin aksine) tüketmek hamilelik sırasında son derece avantajlı olabilir. Elbette glutensizekmek.com.tr nin glutensiz ekmek çeşitleri hariç!

Yeşillikler ve meyveler gibi düşük glisemik karbonhidratlı yiyecekler yemek, önemli miktarda doğal olarak oluşan vitamin ve minerallerin yanı sıra enerji sağlayacaktır. 

2. Sağlıklı Yağlar Yiyin

Büyüyen bebeğiniz için yağ tüketimi çok önemlidir ve en üstün yağlar glutensiz gıdalardan elde edilecektir. Yumurta sarısı, balık çeşitleri ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri, göz ve beyin gelişimine yardımcı olur. Sızma zeytinyağı ve avokadoda bulunan tekli doymamış yağlar, kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı oldukları keşfedildiği için genel sağlığa katkıda bulunur. Bu yağlar sadece cenin gelişimi ve kalp sağlığı açısından dikkat çekici olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi daha uzun süre tok tutmaya yardımcı olur. Bu sayede hamilelikte glutensiz beslenirken kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. 

3. Kaliteli Proteinleri Seçin

Hamilelik ve glutensiz diyet için en iyi proteinler de glütensiz kaynaklardan gelir. En kaliteli protein kaynaklarını seçmek çok önemlidir. Mümkünse, daha az çevresel toksine sahip olacağından, et ve kümes hayvanlarının ve yabani deniz ürünlerinin organik seçimlerini tercih etmek en iyisidir. Proteinlerde bulunan besin değerleri büyüyen bebeğinizin yapı taşlarıdır, bu nedenle vejetaryen veya vegansanız, protein alımınıza çok dikkat etmek isteyeceksiniz.

Bezelye, mercimek, fasulye, kabuklu yemişler, tohumlar, kinoa, ıspanak ve brokoli gibi gıdaları tüketmek, protein gereksinimlerinizi karşılarken, çeşitli diğer mikro besinleri de sağlar. Ayrıca bu besinlerin tümü glutensiz olduğu için glutensiz beslenirken vazgeçilmeziniz olacaktır.

4. Folat ve Lif Kaynaklarınızı Bulun

Hamile kadınların uygun miktarda folik asit ve lif elde etmek için zenginleştirilmiş ekmekler ve tahıllar gibi glutenli gıdalara ihtiyacı olduğunu düşünmek büyük bir yanılgıdır. Folik asit, brüksel lahanası, kuşkonmaz, avokado, lahana, brokoli ve portakal gibi çeşitli glutensiz gıdalarda bulunur.

Ayrıca, lif için tam buğday ekmeği ve makarna gibi gıdalara ihtiyacımız olduğu tekrar tekrar belirtildi, ancak glutenli gıdalardaki lif-kalori oranını glütensiz tam gıdalarla karşılaştırdığınızda, ekmekler ve makarnalar aslında daha düşük içeriğe sahip. Glutensizekmek.com.tr den sipariş vereceğiniz glutensiz ekmek çeşitleri lif alımınız için yardımcı olacaktır.

 5.  Glutensiz İşlenmiş Gıda Endüstrisinden Uzak Durun

Muhtemelen bakkal reyonlarınızın milyarlarca dolarlık glütensiz işlenmiş gıda endüstrisiyle dolup taştığını fark etmişsinizdir. Bir etiketin glutensiz olarak yazması, mutlaka sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Aslında, glutensiz işlenmiş gıdalar, buğday ununu mısır nişastası gibi bileşenlerle değiştirir, bu nedenle bu ürünlerde bulunan karbonhidratlar, kan şekerinde ani yükselmelere neden olur ve bu, beklendiği gibi hamilelik sürecinde doğru değildir. Ayrıca, glüten dolgulu muadilleri gibi, bu glütensiz işlenmiş gıdaların çoğunda, uzun raf ömürlerini desteklemek için bol miktarda katkı maddesi ve koruyucu bulunur.

Hamilelik sırasında uygun glutensiz beslenme karmaşık görünebilir, ancak işlenmemiş tam gıdalara yapışmanın temel kuralına uymak, tahminlerin çoğunu denklemden çıkaracaktır. Neyse ki, doğum öncesi glutensiz beslenme için gereken tüm vitamin ve mineralleri içeren, glutensiz, doğal olarak oluşan çok çeşitli tam gıdalar vardır.