Hamilelik ve Glutensiz Diyet
Hamilelik ve
glutensiz diyet çölyak hastalığı ya da glutenin tetiklediği hastalıklara
sahip olan anne adayları için son derece dikkat edilmesi gereken bir konudur. Hamileliğinizin
sağlıklı geçmesi, bebeğinizin sağlıklı olması, glutene bağlı semptomlarınızın
tekrar etmemesi için hamilelik ve
glutensiz diyet ile ilgili her şeyi bu yazıda bulabilirsiniz.
Hamilelik ve Glutensiz Diyette Dikkat Etmeniz Gerekenler
Hamilelik ve
glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler epey fazladır. Hamilelik süreci
her yönden zorlayıcı, yıpratıcı, endişe verici olabilir. Hâlihazırda zor bir
süreç olan bu zamanı bir de beslenme düzeni ile zorlamamak gerekir. Çelişkili
araştırmalar, sağlıklı bir glutensiz hamilelik geçirme durumu ile ilgili birçok
konuyu sorguladı; ancak çölyak hastalığınız, çölyak dışı glüten duyarlılığınız
varsa veya glütenden kaçınırken kendinizi daha iyi hissediyorsanız, aslında, bebeğinizi
beklerken doğru beslenmeyi elde edebilirsiniz.
Hamilelik ve
glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler konular bazı kaynaklara göre,
yeterli miktarda sentetik folik asit ve lif elde etmek için güçlendirilmiş
besinlerle işlenmiş gıdaları tüketmeniz gerektiğini belirtir. Ancak bazı
durumlarda tam gıdalara dayalı glütensiz bir beslenme planına bağlı kalırsanız,
makro ve mikro besin alımınız azalacaktır. Anne ve bebek için en faydalı olanını
bulmak için yazımızı okumaya devam edin. Peki, hamilelik ve glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler nelerdir?
1. Karbonhidratlarınızı Sebze ve Meyvelerden Alın
Hamilelik ve
glutensiz diyette dikkat etmeniz gerekenler karbonhidratlara ihtiyacınız
varken yeşil sebzeler ve düşük şekerli meyveler (ekmek, makarna ve tahıl
gevreği gibi glutenli yiyeceklerin aksine) tüketmek hamilelik sırasında son
derece avantajlı olabilir. Elbette glutensizekmek.com.tr nin glutensiz ekmek
çeşitleri hariç!
Yeşillikler ve meyveler gibi düşük glisemik karbonhidratlı
yiyecekler yemek, önemli miktarda doğal olarak oluşan vitamin ve minerallerin
yanı sıra enerji sağlayacaktır.
2. Sağlıklı Yağlar Yiyin
Büyüyen bebeğiniz için yağ tüketimi çok önemlidir ve en
üstün yağlar glutensiz gıdalardan elde edilecektir. Yumurta sarısı, balık
çeşitleri ve cevizde bulunan Omega-3 yağ asitleri, göz ve beyin gelişimine
yardımcı olur. Sızma zeytinyağı ve avokadoda bulunan tekli doymamış yağlar,
kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı oldukları keşfedildiği için genel sağlığa
katkıda bulunur. Bu yağlar sadece cenin gelişimi ve kalp sağlığı açısından
dikkat çekici olmakla kalmaz, aynı zamanda sizi daha uzun süre tok tutmaya
yardımcı olur. Bu sayede hamilelikte
glutensiz beslenirken kilo kontrolü sağlayabilirsiniz.
3. Kaliteli Proteinleri Seçin
Hamilelik ve
glutensiz diyet için en iyi proteinler de glütensiz kaynaklardan
gelir. En kaliteli protein kaynaklarını seçmek çok önemlidir. Mümkünse,
daha az çevresel toksine sahip olacağından, et ve kümes hayvanlarının ve yabani
deniz ürünlerinin organik seçimlerini tercih etmek en
iyisidir. Proteinlerde bulunan besin değerleri büyüyen bebeğinizin yapı
taşlarıdır, bu nedenle vejetaryen veya vegansanız, protein alımınıza çok dikkat
etmek isteyeceksiniz.
Bezelye, mercimek, fasulye, kabuklu yemişler, tohumlar,
kinoa, ıspanak ve brokoli gibi gıdaları tüketmek, protein gereksinimlerinizi
karşılarken, çeşitli diğer mikro besinleri de sağlar. Ayrıca bu besinlerin
tümü glutensiz olduğu için glutensiz beslenirken vazgeçilmeziniz olacaktır.
4. Folat ve Lif Kaynaklarınızı Bulun
Hamile kadınların uygun miktarda folik asit ve lif elde
etmek için zenginleştirilmiş ekmekler ve tahıllar gibi glutenli gıdalara
ihtiyacı olduğunu düşünmek büyük bir yanılgıdır. Folik asit, brüksel
lahanası, kuşkonmaz, avokado, lahana, brokoli ve portakal gibi çeşitli glutensiz
gıdalarda bulunur.
Ayrıca, lif için tam buğday ekmeği ve makarna gibi gıdalara
ihtiyacımız olduğu tekrar tekrar belirtildi, ancak glutenli gıdalardaki
lif-kalori oranını glütensiz tam gıdalarla karşılaştırdığınızda, ekmekler ve
makarnalar aslında daha düşük içeriğe sahip. Glutensizekmek.com.tr den sipariş vereceğiniz glutensiz ekmek
çeşitleri lif alımınız için yardımcı olacaktır.
5. Glutensiz İşlenmiş Gıda
Endüstrisinden Uzak Durun
Muhtemelen bakkal reyonlarınızın milyarlarca dolarlık
glütensiz işlenmiş gıda endüstrisiyle dolup taştığını fark etmişsinizdir. Bir
etiketin glutensiz olarak yazması, mutlaka sağlıklı olduğu anlamına
gelmez. Aslında, glutensiz işlenmiş gıdalar, buğday ununu mısır nişastası
gibi bileşenlerle değiştirir, bu nedenle bu ürünlerde bulunan karbonhidratlar,
kan şekerinde ani yükselmelere neden olur ve bu, beklendiği gibi hamilelik
sürecinde doğru değildir. Ayrıca, glüten dolgulu muadilleri gibi, bu
glütensiz işlenmiş gıdaların çoğunda, uzun raf ömürlerini desteklemek için bol
miktarda katkı maddesi ve koruyucu bulunur.
Hamilelik sırasında
uygun glutensiz beslenme karmaşık görünebilir, ancak işlenmemiş tam
gıdalara yapışmanın temel kuralına uymak, tahminlerin çoğunu denklemden
çıkaracaktır. Neyse ki, doğum öncesi glutensiz beslenme için gereken tüm
vitamin ve mineralleri içeren, glutensiz, doğal olarak oluşan çok çeşitli tam
gıdalar vardır.
Yorum Yaz