Glutensiz Beslenme Ne Zaman Gereklidir?

Bir şekilde gluten tükettiğinizde çeşitli belirtiler gösteriyor ya da artık daha sağlıklı yaşamak istiyorsunuz. O halde glutensiz beslenme düzenini deneyebilirsiniz. Peki, glutensiz beslenme ne zaman gereklidir?

Çölyak hastaları, glutene duyarlı olan kişiler, buğday alerjisi olan ya da sağlık için glutensiz beslenmek isteyen kişiler için glutensiz beslenme gereklidir.

Çölyak hastalığı olan kişiler

Glutene karşı vücudun ince bağırsağa saldırmasına, karın ağrısına, mide bulantısına, şişkinliğe veya ishale neden olan otoimmün bir tepki olan çölyak hastalığı olan kişiler için glütensiz bir diyet gereklidir. Çölyak hastalığı olan kişiler glüteni hiçbir şekilde tolere edemezler ve hayatlarının geri kalanında glütensiz beslenme düzenine devam etmeleri gerekir. Çölyak hastasıysanız ve yanlışlıkla glüten yiyorsanız, muhtemelen glütensiz yaşamadan önce yaşadığınız semptomları yaşayacaksınız.

Gluten duyarlılığı olan kişiler

Birini diyetlerinden glüteni kesmeye yönlendirebilecek başka bir durum, bazen glüten intoleransı olarak adlandırılan çölyak dışı glüten duyarlılığıdır.  Bu nedenle gluten duyarlılığı olan kişiler de glutensiz beslenmelidir. Gluten duyarlığınız varsa;

  • Şişkinlik
  • Kabızlık veya ishal
  • Tükenmişlik
  • Gaz
  • Karın ağrısı yaşarsınız.

Gluten alerjisi olan kişiler

Gluten alerjisi olan kişiler de glutensiz beslenmelidir. Gluten alerjisi, vücutlarında deri döküntüsü, baş ağrısı ya da hapşırma gibi semptomlara neden olabilecek bir bağışıklık tepkisini tetikler. 

Çölyak hastalığınız ya da gastrointestinal sorunlar; yani bağırsak sorunlarınız yoksa glüteni hayatınızdan çıkarmadan önce yüksek oranda işlenmiş gıdaları da beslenmenizden çıkarmanız gerekebilir. Daha fazla meyve, sebze, tam tahıllı ekmek veya makarna ve yağsız protein tüketmelisiniz. Birçok insan, glüteni ortadan kaldırarak ve daha iyi yiyerek daha iyi hissettiklerini fark etmektedir.

Beslenmenizden tüm glüten içeriklerinizi çıkarırsanız, besleyici tam tahılları, lifleri ve mikro besinleri kaçırma riski vardır. Glutensiz beslenme düzeninde yeterli miktarda tam tahıl almak, özellikle kalp hastalığı ya da diyabet riski altındaysanız önemlidir. Tam tahıllar kolesterol seviyelerini düşürebilir ve aynı zamanda kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olabilir. Ek olarak, bazı glüten içeren gıdalar, B vitaminleri, demir ve magnezyum gibi önemli vitamin ve mineral kaynaklarıdır. Özet olarak glutensiz beslenme bağırsak sorunlarına yol açtığında özellikle gereklidir.