Glutensiz Diyette Olması Gerekenler
Kesinlikle glutensiz besleniyor ya da diyetinizden bir
miktar glüteni çıkarmak istiyorsanız doğru yere geldiniz. Glutensiz diyette olması gerekenler
hakkında bilgi vereceğiniz. Diyetinizden glutenin tamamını veya çoğunu
çıkarmanın her şeyin yerli yerine oturmasını sağlayacağını garanti ederiz; Bunun
nasıl olduğuna dair sayısız örneğimiz var: sırt sorunları, kilo sorunları, akne
vb. Belirli bir rahatsızlığınız varsa glutensiz diyete başlayabilirsiniz.
Glutensiz Diyette Olması Gerekenler Nelerdir?
1. MEYVE VE SEBZELER. Bulabileceğiniz her taze
meyve ve sebze glutensizdir! Elmalar, meyveler, lahana ve karnabahar
glüten içermezken, patates ve patates gibi tüm kök sebzeler de glütensiz
sertifikalıdır! (Not: Bu, Patates Kızartmasının glütensiz olduğu anlamına
gelir, ancak çapraz bulaşma olmaması için lütfen hangi yağda pişirildiğini
kontrol edin.)
2. PİRİNÇ. Birçoğu pirincin glütensiz olduğunun
farkında değil… ama öyle! Bir porsiyon kahverengi pirinç, siyah fasulye ve
brokoli ile çok besleyici bir öğle yemeği için mükemmeldir. Ayrıca, bu
suşi yemeye gitmek için iyi olduğu anlamına gelir! Bununla birlikte,
bağlayıcı olarak hiçbir glüten içeriğinin eklenmediğinden emin olmak için
yapışkan pirinçte ne kullanıldığı konusunda dikkatli olmak iyidir. Pirinç unu da glütensizdir.
3. KİNOA. Bu süper yiyecekle henüz
tanışmadıysanız, kinoanın sadece sağlıklı değil, aynı zamanda lezzetli ve
harika olduğunu da söyleyeyim. Pilav gibi yemek yapar ve kinoayı kuskus
gerektiren her yemekte kullanabilirsiniz. Bu protein tanesini taze avokado
ile sıcak veya ıspanak salatası ile soğuk olarak yiyin.
4. Yulaf. (Not: Yulafınızı satın alırken lütfen
"glutensiz" yazan paketleri seçtiğinizden emin olun, çünkü bazıları
tarlada yetiştirildiğinde buğdayla kontamine olur) vanilyalı badem sütünde
pişirilmiş ve yaban mersini ile doldurulmuş yulaf ezmesi ile gün
boyu. Yulafları bir mutfak robotu aracılığıyla da un haline
getirebilirsiniz!
5. FASULYE/BAKLAGİLLER. Siyah fasulye, barbunya
fasulyesi, mercimek, nohut, liste uzayıp gidiyor! Harika bir doğal protein
kaynağı, fasulye ve baklagiller
glütensizdir ve kalıcıdır.
6. HUMUS. Bir önceki maddelerde de belirtildiği
gibi, nohut glütensizdir, bu nedenle
humus stoklayın. Mükemmel atıştırmalık, kesinlikle ara öğünlerinizde yer
vermelisiniz. Dilerseniz evde humusu kendiniz de yapabilirsiniz.
7. CEVİZ/TOHUMLAR. Ceviz tatlılarda mükemmeldir,
ay çekirdeği salatalarda idealdir ve sanırım hepimiz keten tohumunun lif
faydalarını biliyoruz. Her ne olursa olsun, en sevdiğiniz kuruyemiş
glutensiz!
8. Karabuğday unu. Belki de glütensizin en
gizli bileşeni olan karabuğday unu, pişirme ve yemek pişirmede buğday ununun
yerini almak için kullanılabilir. Lezzetli doyurucu bir tada
sahiptir; Henüz yapmadıysanız, bir dahaki sefere waffle veya muzlu ekmek
yaparken deneyin. Karabuğday unu sipariş vermek için glutensizekmek.com.tr ziyaret edebilirsiniz.
9. MISIR TORTILLI. Evet daha önce de
belirtildiği gibi mısır (bir sebze) glütensizdir! Keyifli bir lokma için salsa
ve tofuyu mısır tortillasına sarın. Aynı şekilde patlamış mısır (mısır
taneleri) glütensizdir!
10. Glutensiz EKMEK Dışarıdaki glutensiz
ekmeklerin çoğunu denemişsinizdir ve bu öne çıkmaya devam ediyor: Glutensizekmek.com.tr glutensiz ekmek
çeşitleri… glutensiz ve vegan. Kolaylıkla internet üzerinden online sipariş
verebilirsiniz. Glutensiz ekmeğiniz, belki biraz badem yağı ve jöle ile
kızartıldığında en iyi tadı verir. Aslında pek de gerek yok! Çünkü glutensiz
ekmek çeşitlerimiz tek başına bile oldukça lezzetli. Yemeye doyamayacak ve
bitmesini hiç istemeyeceksiniz.
12. KAHVERENGİ PİRİNÇ MAKARNA. Evet, makarna
aslında glutensiz olabilir! Penne, spagetti, makarna, spiral, lazanya
erişte ve daha fazlasında kahverengi pirinç makarnası satıyor! Ayrıca
çevrimiçi olarak Glutensiz Alışveriş Merkezi olan glutensizekmek.com.tr de de ulabilirsiniz. Glutensiz
makarnanın pişirilmesi daha az zaman alır; 7-8 dakika suda kaynatın, süzün
ve marinara, pesto veya diğer favori sosunuzu ekleyin!
13. KÜMES / ET. Vejetaryen ya da vegan olmayanlar
için yumurta, süt ürünleri, deniz ürünleri, kümes hayvanları ve kırmızı et gibi
tüm hayvansal ürünler glütensiz içeriğine sahip olmayan besinlerdir. Glutene
karşı çok hassassanız, eti pişirmek için hangi sosların ve baharatların
kullanıldığına dikkat edin, çünkü bunlar her zaman glutensiz değildir.
14. KENDİ EŞYA SETİNİZ. Toplu bir ortamda
yaşıyorsanız, çapraz bulaşmayı önlemek için glütene duyarlı olduğunuzu
başkalarına bildirmeniz önemlidir. Oda arkadaşınızın fıstık ezmeli sandviç
yaptığını ve az önce buğday ekmeğini kesmek için kullandığı fıstık ezmesini
yaymak için aynı bıçağı kullandığını düşünün… Fıstık ezmesi kavanozuna
kırıntılar girebilir! Kavanozları gluten free ya da glutensiz olarak
etiketlemenin, diğerlerinin, belirtilenlerle her zaman temiz gümüş çatal bıçak
takımı kullanmasını sağladığını buldum.
Sonuç olarak glutensiz diyet oldukça kolay sürdürülebilir.
Yalnızca dikkat etmeniz gereken şeyler var. Glutensizekmek.com.tr glutensiz diyet ile ilgili her konuda sizlere
bilgi vermeye devam ediyor!
Yorum Yaz