Glutensiz Beslenmede Çapraz Bulaşmayı Önleme

Glutensiz beslenmede çapraz bulaşmayı önleme glutensiz beslenen herkes için oldukça önemli bir konudur. Ne yazık ki glutene bağlı hastalıklardan çölyak hastalığında az miktarda çapraz bulaşma dahi ciddi hayati tehlikeler oluşturmaktadır. Bu nedenle çapraz bulaşmaya karşı önlem almak, dikkatli olmak gerekir. Bu yazımızda glutensiz beslenmede çapraz bulaşmayı önleme konusunda bilgi vereceğiz.

Glutensiz Beslenmede Çapraz Bulaşmayı Önlemek İçin

Glutensiz beslenmede çapraz bulaşmayı önlemek için yapabileceğiniz birçok şey var. Çapraz bulaşma oldukça riskli bir durum olduğundan ötürü muhakkak yapılması gerekenlere dikkat edilmelidir. Çölyak hastalığı genetik olarak glutene bir şekilde duyarlı kişilerde ortaya çıkabilen bir sindirim otoimmün hastalığıdır. Bu duruma sahip olanlar, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda ve tritikale (buğday ve çavdar melezi) gibi türevlerinde bulunan bir protein olan glütene karşı kesinlikle tolerans gösteremez. Çölyak hastaları, glüten içeren tahıllar tarafından kontamine olmuş olabilecek diğer tahıllardan (örneğin yulaf gibi) de etkilenebilir. Bu gluten içeren kaynaklar sayısız paketlenmiş gıda, içecek ve hatta ilaçlarda bulunur.

Çölyak hastaları glüten tükettiğinde vücut kendine saldırır ve besinlerden besinleri emen ince bağırsak zarar görür. Çölyak için mevcut tek tıbbi tedavi önerisi, glütensiz bir diyettir. Tedavi edilmediğinde, durum ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, çölyak hastaları için glüten çapraz kontaminasyonunun nasıl önleneceğini anlamak çok önemlidir. Glutensiz beslenmede çapraz bulaşmayı önlemek için yapabileceklerinize bakalım.

Pişirme yüzeylerini temiz tutun

Glutensiz yiyecekler hazırlamadan önce pişirme yüzeylerinizi, pişirme ekipmanlarınızı ve mutfak eşyalarınızı sabun ve suyla iyice yıkayın. Mutfak tezgâhınızın bir alanını “glutensiz bölge” olarak ayırın. Bu sayede gluten ile çapraz bulaşmayı minimuma indirebilirsiniz.

Doğru pişirme kabını kullanın

Silikon ya da plastik spatulalar gibi glüteni tutabilecek çizik veya gözenekli malzemelerden yapılmış tencere ve mutfak eşyaları ile tahta kesme tahtaları, kaşıklar ve kaseler kullanmaktan kaçının. Bu tür ürünleri kullanmayı seçerseniz, bunları özel glutensiz setiniz olarak saklayın. Özel bir glutensiz kesme tahtası kullanmak da önemlidir.

Kırıntıları ortadan kaldırın

Çapraz bulaşma, yemek istediğiniz gıdanın glüten içeren başka bir gıda ile temas etmesinden kaynaklanır.  Kırıntıları gördüğünüz her yer çapraz bulaşma için potansiyel bir yerdir. Örneğin, tezgâhlar, kesme tahtaları, mikrodalga fırınlar, ekmek kızartma makinesi fırınları ve sürülebilir kaplar büyük suçlular olabilir. Peki, ne yapabilirsiniz? Kendi tost makinenizi ve kesme tahtalarınızı alın. Yemeklerinizi kendi özel ve ayrı tencere ve tavalarında kaynatın, pişirin, kızartın ve pişirin.

Yemeğinizi mühürleyin

Yemeğinizin (özellikle protein kaynaklarının) folyo üzerinde pişirilmesi ya da folyoya sarılması da çapraz bulaşmayı önlemeye yardımcı olacaktır. Bu, örneğin bir ekmek kızartma makinesinde, fırında ya da barbeküde gerçekleştirilebilir. Evinizde ayrı bir glutensiz ekmek kızartma makinesi de kullanabilirsiniz. Bir mikrodalga fırını paylaşıyorsanız, düzenli olarak dezenfekte edin ve yemeğinizi temiz bir tabakta ısıttığınızdan emin olun.

Yiyecekleri güvenle kızartın

Glutensiz yiyecekleri, glütensiz yiyecekleri kızartmak için kullanılan aynı yağda kızartmayın. Aynı durum, haşlanmış makarna ve diğer haşlanmış/kızarmış yiyecekler için de geçerlidir; glütensiz ve glütensiz yiyecekler için ayrı tencere ve tavalar kullanın.

Ekmeği yayılmadan uzak tutun

Tereyağı, krem ​​peynir, reçel, fındık yağı vb. gibi sürülebilir ürünler söz konusu olduğunda, genellikle ekmek kırıntıları geride kalır. Onları bu şekilde tutmak için glütensiz yayılmaları etiketleyin. Yanlışlıkla karışmasını önlemek için, glütensiz ekmeklerinizi diğerlerinden uzak, ayrı bir rafta tutun.

Toplu satın almaktan kaçının

Bir diğer önemli ipucu da, glutensiz unları toplu olarak satın almaktan kaçınmaktır. Toplu marketlerde satılan glütensiz yiyecekler ve unlar, farklı kaplarda karıştırılan kepçelerden çapraz kontamine olabilir, bu nedenle glütensiz yiyeceklerin bu şekilde satın alınması önerilmez. Ayrıca, çalışmalar üretim süreçleri sırasında çapraz bulaşma riski altında olduklarını gösterdiğinden, karabuğday unu ve kinoa unu gibi doğal olarak glütensiz olan belirli unlara dikkat edin. Ürün üreticisi tarafından gerçekte "glutensiz" olarak etiketlenen paketlenmiş unları seçin. Bunun için glutensizekmek.com.tr doğru bir seçenek olacaktır.

Utangaç olmayın

Ayrıca, tüketmek üzere olduğunuz yemeğin güvenli olup olmadığını sormayı ihmal etmemelisiniz. Glutensiz beslenmede çapraz bulaşmayı önlemek için yapmanız gerekenlerden biri de yemek yediğiniz mekân ile iletişime geçmektir. Bu ipuçları evde yemek pişirmek, restoranlarda ve sevdiklerinizin evlerinde yemek yemek için geçerlidir.

Yeni tarifler deneyin

Glutensiz yemek blogcuları, şefler ve yarattıklarını paylaşmak için zaman ayıran yemek kitabı yazarları sayesinde çok sayıda lezzetli ve besleyici çölyak dostu yemek kitabı ve tarifler çevrimiçi olarak mevcuttur. Çekici görünen yeni tarifleri deneyin ve deneylerle eğlenin! Glutensizekmek.com.tr de bulunan tüm içerik bölümlerini ziyaret ederek başlayın.