Salçada Gluten Var Mı?

Yemeklerinizin olmazsa olmazı nedir hiç düşündünüz mü? Eğer bu yazıyı okurken düşündüyseniz cevabınız elbette salça olacaktır. Glutensiz beslenirken ya da glutensiz beslenen biri için yemek hazırlarken her içeriğe dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Peki ya salçada gluten var mı yok mu biliyor musunuz? Bu sorunuzun cevabını vermek ve içinizi ferahlatmak için bu yazıyı hazırladık.

Salça Gluten İçerir Mi?

Salça gluten içerir mi sorusuna cevap vermeden önce salçanın domates ve biber olmak üzere iki farklı içerikten yapıldığını belirtmek istiyoruz. Domates salçası gluten içermez. Aslına bakılırsa biber salçası da bitki bazlı olması nedeniyle glutensizdir. Elbette salça satın alırken dikkat etmeniz gereken noktalar olacaktır. Evde kendi hazırladığınız salçalar için de yapım aşamasında kullandığınız eşyaların çapraz bulaşmaya neden olmayacak eşyalar olmasına özen göstermelisiniz.

Domateslerde glüten yoktur, ancak raflardan satın aldığınız herhangi bir ürünün çapraz bulaşma olmadığını ve glüten içeriği içermediğini görmek için dikkatlice incelemeniz gerekir. Her zaman tüm yiyeceklerde çapraz bulaşma olasılığı vardır. Bu nedenle, sırf domates sosu diye, glütensiz olduğuna inanarak körü körüne almamalısınız. Daima söylediğimiz gibi içerik okumaya dikkat etmelisiniz.

Domatesten yapılan salça türleri tipik olarak, tümü doğal olarak glütensiz olan domates, sebze ve baharatlardan yapılır. Çoğu domates sosu glütensiz olmasına rağmen, herhangi bir buğday içeriği için beslenme etiketini kontrol etmek her zaman iyi bir fikirdir.

Bazı markalar salça içeriğinde koyulaştırıcı kullansa da genellikle kullanılan madde mısır nişastasıdır. Mısır ve gluten ile ilgili bilgileri daha önce glutensizekmek.com.tr de yer alan diğer yazılarımızda vermiştik. Mısır glutensizdir, bu da glüten intoleransı olmayan bir kişinin alerjik reaksiyonlardan endişe etmeden tadını çıkarmasını sağlar. 

Ancak her konuda olduğu gibi glutensiz beslenirken salça tüketiminde de katkı maddelerine dikkat etmek önemlidir. Domates sosları ya da domatesten yapılan salça çeşitleri farklı tat ve çeşitlerdedir. Minimal baharatlı ve baharatlı domates soslarından marinara yapmak için kullanılan soslar gibi yemeye hazır soslara kadar, tat ve dokuyu veren yapı katkı maddelerinin sonucudur. 

Tatlandırıcı ve diğer lezzet verici maddeler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve daha fazlası çeşitli şirketler tarafından farklı miktarlarda ve kombinasyonlarda eklenir. Ek olarak genellikle bu bileşenlerin çoğu glüten içerebilir.

Tek çıkış yolu, raflarda satılan salça şişesinde listelenen malzemelere bakmaktır. Aranacak ilk şey “glutensiz” bir etikettir. Dikkat edilmesi gereken en önemli katkı maddelerinden biri koyulaştırıcıdır. Çoğu marka şimdi salça yapımında mısır nişastası kullanırken, bazıları hala yapışkan olan buğday unu kullanıyor. Bu da çölyak hastaları ve glutensiz beslenen kişiler için risk oluşturmaktadır. Marketlerden satın alacağınız salça çeşitlerinde gluten de ekleyebilen modifiye gıda nişastası konusunda da dikkatli olmalısınız.  Kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli bileşen ise sirkedir. Sirke tüketimine oldukça dikkat etmelisiniz.

Domates Sosu Glutensiz Mi?

Salça yerine domates sosu kullanmayı tercih ediyor olabilirsiniz. Bu nedenle de domates sosu glutensiz mi sorusuna cevap arıyorsunuzdur. Domates bazlı herhangi bir sos, çeşni ya da içerik, domates sosu olarak adlandırılabilir. Dünyanın her yerinde bunun birçok farklı adı ve tanımı vardır. Biz de ülkemizde domates sosunu farklı şekillerde kullanırız.

Bunun bulunduğunuz yere ve bağlama bağlı olduğunu söyleyebilirsiniz. Makarna sosu ya da tavuğun yanı gibi bir yemeğin parçası olarak servis edilen sos benzeri versiyonlar, ketçap ve hatta tüm dünyada oldukça sevilen bir lezzet olan salsa gibi bir çeşni olarak da servis edilir. Hatta ketçap sevmeyenler domatesi püre haline getirip tüketmektedir.

Glutensiz Beslenirken Salça Tüketebilir Miyim?

Glutensiz beslenirken salça tüketebilir miyim diye soruyorsanız cevabımız evet! Ancak dikkat etmeniz gereken konular var. Evde yaptığınız salça uzun süredir glutensiz besleniyorsanız ve çapraz bulaşma ile ilgili bilgi sahibiyseniz güvenli bir seçenek olacaktır. Ancak hazır aldığınız salçalarda çapraz bulaşma riski olabilir.

Üretim birimi glüten içeren diğer ürünlerle ilgileniyorsa, salça üretim, işleme ya da paketleme tesislerinde geride bırakılan glüten kalıntıları ile sonuçlanabilir.

Bunun dışında restoranlarda yemek pişirirken ya da mutfak eşyaları ve çatal-bıçakların paylaşıldığı durumlarda çapraz bulaşma da mümkündür. Örneğin, sizin glütensiz domates sosunuzu ya da salça içerin yiyeceğinizi ve başka bir müşterinin glüten içeren domates yemeğini karıştırmak için aynı pişirme kaşığını kullanabilir.

Söylemeye gerek yok, bu sorun evde de kolayca ortaya çıkabilir. Evde çapraz bulaşmayı önlemek için hayati bir adım, mümkün olduğunca ayrı pişirme kaplarını hedeflemektir. Evde yapılan salçanızı çapraz bulaşmayı önleyebileceğiniz alanlarda saklamalısınız. Salçada gluten yoktur bu nedenle glutensiz beslenirken güvenle tüketebilirsiniz.