Salçada Gluten Var Mı?
Yemeklerinizin olmazsa olmazı nedir hiç düşündünüz mü? Eğer
bu yazıyı okurken düşündüyseniz cevabınız elbette salça olacaktır. Glutensiz
beslenirken ya da glutensiz beslenen biri için yemek hazırlarken her içeriğe
dikkat etmeniz gerektiğini biliyorsunuz. Peki ya salçada gluten var mı yok mu biliyor musunuz? Bu sorunuzun cevabını
vermek ve içinizi ferahlatmak için bu yazıyı hazırladık.
Salça Gluten İçerir Mi?
Salça gluten içerir
mi sorusuna cevap vermeden önce salçanın domates ve biber olmak üzere iki
farklı içerikten yapıldığını belirtmek istiyoruz. Domates salçası gluten içermez. Aslına bakılırsa biber salçası da
bitki bazlı olması nedeniyle glutensizdir. Elbette salça satın alırken dikkat
etmeniz gereken noktalar olacaktır. Evde kendi hazırladığınız salçalar için de
yapım aşamasında kullandığınız eşyaların çapraz bulaşmaya neden olmayacak
eşyalar olmasına özen göstermelisiniz.
Domateslerde glüten
yoktur, ancak raflardan satın aldığınız herhangi bir ürünün çapraz bulaşma
olmadığını ve glüten içeriği içermediğini görmek için dikkatlice incelemeniz
gerekir. Her zaman tüm yiyeceklerde çapraz bulaşma olasılığı vardır. Bu
nedenle, sırf domates sosu diye, glütensiz olduğuna inanarak körü körüne
almamalısınız. Daima söylediğimiz gibi içerik okumaya dikkat etmelisiniz.
Domatesten yapılan salça türleri tipik olarak, tümü doğal olarak glütensiz olan
domates, sebze ve baharatlardan yapılır. Çoğu domates sosu glütensiz
olmasına rağmen, herhangi bir buğday içeriği için beslenme etiketini kontrol
etmek her zaman iyi bir fikirdir.
Bazı markalar salça içeriğinde koyulaştırıcı kullansa da
genellikle kullanılan madde mısır nişastasıdır. Mısır ve gluten ile ilgili bilgileri daha önce
glutensizekmek.com.tr de yer alan diğer yazılarımızda vermiştik. Mısır
glutensizdir, bu da glüten intoleransı olmayan bir kişinin alerjik
reaksiyonlardan endişe etmeden tadını çıkarmasını sağlar.
Ancak her konuda olduğu gibi glutensiz beslenirken salça
tüketiminde de katkı maddelerine dikkat etmek önemlidir. Domates sosları
ya da domatesten yapılan salça çeşitleri farklı tat ve
çeşitlerdedir. Minimal baharatlı ve baharatlı domates soslarından marinara
yapmak için kullanılan soslar gibi yemeye hazır soslara kadar, tat ve dokuyu
veren yapı katkı maddelerinin sonucudur.
Tatlandırıcı ve diğer lezzet verici maddeler,
koyulaştırıcılar, koruyucular ve daha fazlası çeşitli şirketler tarafından
farklı miktarlarda ve kombinasyonlarda eklenir. Ek olarak genellikle bu
bileşenlerin çoğu glüten içerebilir.
Tek çıkış yolu, raflarda satılan salça şişesinde listelenen
malzemelere bakmaktır. Aranacak ilk şey “glutensiz” bir etikettir. Dikkat
edilmesi gereken en önemli katkı maddelerinden biri koyulaştırıcıdır. Çoğu
marka şimdi salça yapımında mısır nişastası kullanırken, bazıları hala yapışkan
olan buğday unu kullanıyor. Bu da çölyak hastaları ve glutensiz beslenen
kişiler için risk oluşturmaktadır. Marketlerden satın alacağınız salça çeşitlerinde gluten de
ekleyebilen modifiye gıda nişastası konusunda da dikkatli olmalısınız.
Kontrol edilmesi gereken bir diğer önemli bileşen ise sirkedir. Sirke
tüketimine oldukça dikkat etmelisiniz.
Domates Sosu Glutensiz Mi?
Salça yerine domates sosu kullanmayı tercih ediyor
olabilirsiniz. Bu nedenle de domates
sosu glutensiz mi sorusuna cevap arıyorsunuzdur. Domates bazlı herhangi bir
sos, çeşni ya da içerik, domates sosu olarak adlandırılabilir. Dünyanın
her yerinde bunun birçok farklı adı ve tanımı vardır. Biz de ülkemizde domates
sosunu farklı şekillerde kullanırız.
Bunun bulunduğunuz yere ve bağlama bağlı olduğunu söyleyebilirsiniz. Makarna
sosu ya da tavuğun yanı gibi bir yemeğin parçası olarak servis edilen sos
benzeri versiyonlar, ketçap ve hatta tüm dünyada oldukça sevilen bir lezzet
olan salsa gibi bir çeşni olarak da servis edilir. Hatta ketçap sevmeyenler
domatesi püre haline getirip tüketmektedir.
Glutensiz Beslenirken Salça Tüketebilir Miyim?
Glutensiz beslenirken
salça tüketebilir miyim diye soruyorsanız cevabımız evet! Ancak dikkat
etmeniz gereken konular var. Evde yaptığınız salça uzun süredir glutensiz
besleniyorsanız ve çapraz bulaşma ile ilgili bilgi sahibiyseniz güvenli bir
seçenek olacaktır. Ancak hazır aldığınız salçalarda çapraz bulaşma riski
olabilir.
Üretim birimi glüten içeren diğer ürünlerle ilgileniyorsa, salça
üretim, işleme ya da paketleme tesislerinde geride bırakılan glüten kalıntıları
ile sonuçlanabilir.
Bunun dışında restoranlarda yemek pişirirken ya da mutfak
eşyaları ve çatal-bıçakların paylaşıldığı durumlarda çapraz bulaşma da
mümkündür. Örneğin, sizin glütensiz domates sosunuzu ya da salça içerin
yiyeceğinizi ve başka bir müşterinin glüten içeren domates yemeğini karıştırmak
için aynı pişirme kaşığını kullanabilir.
Söylemeye gerek yok, bu sorun evde de kolayca ortaya çıkabilir. Evde
çapraz bulaşmayı önlemek için hayati bir adım, mümkün olduğunca ayrı pişirme
kaplarını hedeflemektir. Evde yapılan salçanızı çapraz bulaşmayı
önleyebileceğiniz alanlarda saklamalısınız. Salçada gluten yoktur bu nedenle glutensiz beslenirken güvenle
tüketebilirsiniz.
Yorum Yaz