Pilavda Gluten Var Mı?
Pirinçte Gluten Var
Mı? başlıklı yazımızda pirincin içerisinde gluten bulunmadığını
belirtmiştik. Peki pirinçten yapılan pilavda
gluten var mı? Pirinç gluten içermediği için pilav gluten içermemektedir; ancak bazı koşullarda kontamizasyon
oluşabilir. Şimdi sizlere bununla ilgili bilgi vereceğiz.
Pilavın glutensiz olmayabileceği bazı durumlar
vardır. Çapraz temasa ek olarak, pirinç, glüten içerebilecek çeşitli
baharatlar ve soslarla yapılabilir ya da satılabilir. Bazı isimler de
yanıltıcı olabilir. Örneğin, pirinç pilavı kulağa glutensizmiş gibi
gelebilir, ancak tipik olarak glutensiz olmayan tahta kaşık gibi araçlarla yapılabilir. Yediğiniz
şeyin gerçekten glütensiz olduğundan emin olmak için daima içerik etiketlerini
iki kez kontrol edin. Şüphe duyduğunuzda, pilavı tüketmekten
kaçınmalısınız.
Pirinç doğal olarak
glutensiz olmasına rağmen yetiştirilme, hasat ve üretim sürecinde buğday,
arpa ve çavdar ile teması mümkündür. Mümkün oldukça glutensiz etiketli ya
da sertifikalı pirinç satın aldığınızdan emin olun. Marketteki toplu
kutulardan pirinç satın almaktan kaçınmalısınız. Diğer müşteriler hem
glutensiz hem de gluten içeren tahıllar için aynı kepçeyi kullanırsa, dökme
kutularda çapraz temas kolayca oluşabilir.
Bir restoranda pilav yiyorsanız, pirinci artık glutensiz
hale getirecek hiçbir katkı maddesi bulunmadığından emin olmalısınız. Pişirirken
çapraz temas olmaması için pirincin kendi temiz tavasında yapılıp yapılmadığını
kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda pilav hazırlanırken kullanılan kaşık da
glutensiz bileşenlerden oluşmalıdır.
Pirinç pilavı yedikten sonra glutene bağlı belirtileriniz ortaya çıkarsa paketi kontrol etmeli
ya da nasıl hazırlandığını gözden geçirmelisiniz. Pilavın içerisine gluten
içeren bir bileşen eklenmiş olabilir. Çapraz temas olmuş olabilir. Bu soruları
yanıtlamak, herhangi bir şekilde glutene maruz kalmaktan kaçınmanıza yardımcı
olacaktır. Pirinç ve pilav gluten
içermemektedir. Bununla birlikte oldukça sağlıklıdır.
Pilav yedikten sonra belirtileriniz kaybolmazsa, bazı
tavsiyeler için doktora başvurmanız gerekecektir. Doktorunuz ayrıca glüten
antikor seviyelerinizin yüksek olup olmadığını görmek için sizi test
edebilir. Bu testler, glutenin sisteminize ne zaman ya da nasıl girdiğini
söyleyemese de, bir şekilde gluteni yiyip yemediğinizi gösterecektir. Bu
test, çölyak hastalığı teşhisi için ilk kez test edildiğinde aldığınız kan
testinin aynısıdır.
Yorum Yaz