Glutensiz Ekmek Nedir?

Glutensiz ekmek; gluten duyarlılığı olan ya da çölyak hastaları için gluten içermeyen unlardan üretilen ekmektir. Çoğu insan için glutensiz beslenmenin en zor kısımlarından biri doğru glutensiz ekmeği bulmaktır. Ama merak etmeyin; hem bu yazımızla hem de glutensizekmek.com.tr’ deki glutensiz ekmek çeşitlerimizle doğru glutensiz ekmeği bulmak oldukça kolaylaşacak. 

Gluten içeren ekmek türleri ile glutensiz ekmek çeşitlerini kıyaslayacak olursak dışarıdan önemli ölçüde farklı görünmeyebilirler. Her şey glutensiz ekmek yapımında kullanılan unun türüne bağlıdır ve elbette, glutensizekmek.com.tr’ nin kalitesine!

İşte glutensiz ekmeği farklı kılan aramanız gereken bazı temel unsurlar:

  • Tadı oldukça değişkendir: Glutensiz ekmekle ilgili en zorlayıcı şey de onu bu kadar benzersiz kılan şeydir. Glutensiz ekmek yapımında her biri kendine özgü bir tada sahip olan, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı un kullanılır. Buğday bazlı ekmek, tat ve doku açısından oldukça benzerdir ancak glutensiz ekmek çeşitleri her damak tadına hitap eden tada sahiptir.
  • Dokusu daha az süngerimsi: Buğday, arpa ve çavdarda bulunan protein çeşidi olan glüten, aslında unlu mamullere karakteristik süngerimsi dokusunu veren şeydir. Glutensiz ekmek genellikle buğday bazlı ekmeğe göre daha yoğundur ve bazı glutensiz unların kumlu bir yapısı vardır.
  • Daha kısa raf ömrüne sahiptir: Glutensiz ekmeğin yeniden ısıtılması yalnızca daha hızlı bayatlamasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bir bütün olarak buğday bazlı ekmek kadar uzun süre dayanmaz. Bu nedenle birçok glutensiz ekmek, dondurulmuş ya da vakumlu ambalajlarda satılmaktadır. Çoğu ekmek, vakumla kapatılmış bir pakette olmadıkça, kızarmış olarak daha iyi yenir.
  • Fazla kabarmayabilir: Buğday bazlı ekmekler, havadar dokularına katkıda bulunan harika bir kabarmaya sahiptir, ancak glütensiz ekmekler çok fazla kabarmama eğilimindedir. Glutensiz ekmekler genellikle onları daha ağır yapan bileşenlere sahiptir (bu aynı zamanda daha küçük boyuta da katkıda bulunur).
  • Aynı şekilde kahverengi olmayabilir: Eşit şekilde kızartılmış bir ekmek, güzel bir fırının imzasıdır, ancak glütensiz ekmek, her zaman buğday bazlı ekmekler kadar tutarlı bir şekilde kahverengileşmez. Pişirmeden önce üzerine süt ya da çırpılmış yumurta sürerek glutensiz ekmeğinizin daha eşit şekilde kızarmasına yardımcı olabilirsiniz.