Glutensiz Beslenmede Neler Yasak?
Başlangıçta glutensiz beslenme düzenine geçiş yapmak
bunaltıcı, sinir bozucu ve hatta korkutucu olabilir. Neler
yiyebileceğinizi, glutensiz beslenme
neler yasak konusundaki sorularınızı bu yazımızda açıklayacağız. Sabır ve
yaratıcılıkla, yakında neyin 'güvenli' olduğunu ve neyin olmadığını
öğreneceksiniz. Halihazırda yediğiniz yiyeceklerin çoğunun doğal olarak
glütensiz olduğunu öğrenmek hoş bir sürpriz olabilir. Bu yeni glutensiz
beslenme planı hakkında bilgi edinmek için kendinize zaman tanıyın.
Glütensiz beslenme,
gluten içeren tahıllardan oluşan besinleri hariç tutan ve çölyak hastalığı ya
da glüten intoleransını tedavi etmek için kullanılan bir beslenme türüdür. Aynı
zamanda sağlıklı beslenmek isteyen birçok kişi tarafından da tercih edilir.
Glutensiz beslenme türüne geçiş
yapmak, gluten tüketimine bağlı belirti ve semptomları kontrol etmeye ve
komplikasyonları önlemeye yardımcı olur. Ancak glutensiz beslenirken tüketilmemesi gereken yiyecekler var.
Glutensiz beslenme
neler yasak?
- Arpa
içerikli tüm yiyecek ve içecekler (malt, malt aroması ve malt sirkesi
genellikle arpadan yapılır)
- Çavdar
içerikli her yiyecek
- Tritikale
(buğday ve çavdar karışımı olan bir tür tahıl)
- Buğday
- Bulgur
- İrmik
- Ekmekler
(glutensizekmek.com.tr’ de gluten içermeyen unlar ile üretilen ekmek
çeşitleri hariç)
- Kekler,
pastalar, börek çeşitleri
- Çerezler
ve krakerler
- Soslar
- Sos
ile hazırlanmış et, tavuk ya da deniz ürünleri
- Atıştırmalıklar
- Çorbalar
- Soslu
sebzeler
- Modifiye
edilmiş gıda nişastası ve diğerleri gibi gıda katkı maddeleri
- Bağlayıcı
madde olarak glüten kullanan ilaçlar ve vitaminler
- Oyun
hamuru
- Yulaf
(üretimin büyüme ve işleme aşamalarında buğday ile çapraz kontamine
olabilir. Yalnızca organik glütensiz sertifikalı yulaf kullanın)
Glutensiz beslenme düzenine geçiş yapmak zor olabilir, ancak
şu anda çölyak hastalığı ya da glüten duyarlılığı için tek tedavi budur. En
nihayetinde sağlıklı olmak ve iyi hissetmek ekstra çabaya değer.
Sizlerle glutensizbeslenme neler yasak bilgisini paylaştık. Çölyak hastası bir kişinin diyet
yapması ve muhtemelen lezzetli yemeklerden vazgeçmek zorunda kalmadan gerçekten
zor görünebilir, ancak aslında doğal olarak glüten içermeyen et, balık,
yumurta, meyve ve sebzeler vardır.
Ayrıca bu konuya ilgi arttıkça ve durumların sıklığına dair yeni veriler
ortaya çıktıkça, tamamen glutensiz unla hazırlanan ve unlu mamuller için
mükemmel bir adresiniz var: Glutensizekmek.com.tr
sizlerle.
Yorum Yaz