Gluten Diyeti Nedir?
Gluten diyeti;
glutenden uzak durulan, gluten tüketiminin sınırlandığı ya da tamamen
bırakıldığı bir diyet çeşididir. Gluten diyeti, çölyak hastalığı yüzünden ortaya çıkan semptomlarının ve gluten ile
ilişkili diğer hastalık durumların yönetilmesine yardımcı olur. Son zamanlarda
sıklıkla adını duyduğumuz bu diyet çeşidi gluten ile ilgili hastalık durumları
olmayan kişiler arasında da epey popülerlik kazanmıştır. Diyetin ortaya
konulan faydaları daha iyi, daha sağlıklı olma hali, kilo kaybı ve enerjinin
artmasıdır.
Gluten Diyeti Neden Yapılır?
Gluten diyeti
glutene bağlı sağlık sorunları yaşamamak ya da daha sağlıklı olmak için
yapılır. Glutenle ilgili rahatsızlıkları olan kişiler sağlık nedenleriyle glutenden
kaçınmalıdır. Buna çölyak hastalığı, çölyak dışı glüten duyarlılığı ya da
çölyak hastalığı ile ilgili cilt hastalıkları durumu olan dermatitis
herpetiformis teşhisi konan herkes dahildir.
Çölyak hastalığı
teşhisi almış olan bireyler gluteni tükettikleri zaman ince bağırsağın
yapısına zarar veren ve neredeyse tüm vücut sistemlerinde semptomlara ve sağlık
sorunlarına yol açabilen bir bağışıklık reaksiyonu oluşur. Oldukça küçük
miktarlarda gluten tüketilmesi bile, belirgin semptomlar olsun ya da olmasın
vücutta sorunlara neden olabilir. Çölyak
dışı gluten duyarlılığı durumunda ise ince bağırsakta herhangi bir zarar
oluşmayabilir, ancak yine de glutenden ve gluten içeriklerinden kaçınılmalıdır.
Gluten ile ilgili bir bozukluk tanısı konmadan gluten diyetine
başlanmamalıdır. Diyete tam test yapılmadan başlamak, daha sonraki teşhisi
zorlaştırır. Bir kişi bir süre gluten diyeti yapıyorsa, çölyak hastalığını
doğrulamak için yapılan testler yanlış ya da negatif olabilir. Geçerli bir
teşhisin konması için, testten en az birkaç hafta önce glutenin yeniden
verilmesi gerekir.
Gluten diyeti uygulamak büyük bir yaşam tarzı değişikliğidir
ve özellikle yeni teşhis edilenler için göz korkutucu, endişe verici
gelebilir. Yiyecekler, malzemeler, yaşam tarzı ve yemek pişirmedeki
değişiklikler hakkında bilinmesi gereken çok şey var ve nereden başlayacağınızı
merak ediyor olabilirsiniz. Glutensiz geçişinizi daha yönetilebilir hale
getirmeye yardımcı olmak için "her seferinde bir adım" atmayı
deneyin. Glutensizekmek.com.tr de
sizler için hazırladığımız diğer yazılarımıza göz atmayı da unutmayın.
Gluten Diyeti Nasıl Yapılır?
Gluten diyeti nasıl
yapılır sorusunun cevabına yönelik daha önceki yazılarımızda ayrıntılı
bilgiler vermiştik. Gluten diyetinden
uzak durmanız gereken yiyecekler; gluten
diyeti uygularken dikkat etmeniz gereken noktalar ve glutensiz ekmek dahil gluten içermeyen tüm ürünleri glutensizekmek.com.tr
de bulabileceğinizi tekrar hatırlatalım.
Gluten diyeti ile ilgili en önemli nokta ve diyetin temeli
belirli gıdalardan kaçınmak olsa dahi hangi gıdaların güvenli, sağlığınızı
riske atmayacak olduğunu da öğrenmelisiniz. Hâlihazırda tadını çıkarabileceğiniz,
lezzetli ve sağlıklı birçok doğal glutensiz yiyecek bulmanız oldukça mümkün. Marketinizin
çevresinde alışverişe odaklanmalısınız. Sebzeler, meyveler, balık, kümes
hayvanları, et ve süt ürünleri gluten içermeyen diyete başlamak için doğru bir
tercih olacaktır Doğal formlarında, potansiyel olarak glüten içeren
tatlandırıcılar ya da katkı maddeleri eklenmeden, bu yiyecekler gluten içermez ve
gluten diyetinin temel öğeleridir.
Gluten diyetini başarıyla takip etmenin önemli bir parçası
da paketlenmiş gıda içerik etiketlerini dikkatlice okumaktır. Bunu
yaparken aynı zamanda ürün içerik listelerinin yanı sıra paketler üzerindeki gluten
içermeyen ibaresini de görmelisiniz. Satın alacağınız ürünlerdeki malzemeler
her an değişebileceğinden, her alışverişinizde etiketleri okumanız önemlidir.
Ek olarak en önemli bir diğer konu ise gluten ile
kontamizasyona uğramamış yiyecekleri tercih etmelisiniz. Glutensiz gıdalar
hazırlarken gluten içeren gıdalarla çapraz temas durumunu önlemeye oldukça
dikkat etmelisiniz. Yiyecekler ortak yüzeylerde hazırlanırsa ya da gluten
içeren yiyecekler hazırlandıktan sonra iyice temizlenmemiş mutfak eşyalarıyla
hazırlanırsa çapraz temas oluşabilir.
Hem glutensiz hem de gluten içeren gıdalar için temizlenmesi
zor ekipman kullanmak, potansiyel olarak bir çapraz temas kaynağıdır. Tost
makineleri, süzgeçler ve un elekleri gluten diyeti uygulayan kişilerle
kesinlikle paylaşılmamalıdır. Ek olarak tavuk gibi yiyeceklerde kullandığımız pane
ürünleri pişirmek için kullanılan yağda pişirilmiş ya da derin yağda
kızartılmış yiyeceklerden kesinlikle uzak durulması gereklidir. Buğday unu bir
fırında, evde saatlerce havada kalabilir ve açıkta kalan hazırlık yüzeylerine,
mutfak eşyalarına ya da açıkta kalan glutensiz ürünlerin üzerine düşebilir. Bu
durum ise glutenden kaçınan ve gluten diyeti uygulayan herkes için potansiyel
olarak bir soruna neden olabilir.
Sonuç olarak gluten diyeti aslında çeşitli sağlık sorunu
yaşayan kişiler tarafından uygulanması gerekli olan bir beslenme çeşidi olsa
dahi sağlıklı beslenmek isteyen kişiler tarafından da uygulanabilir. Yalnızca
gluten diyeti uygularken dikkat edilmesi zorunluluk olan belirli noktalar
vardır. Glutensizekmek.com.tr deki
yazılarımız gluten diyeti uygularken dikkat edilmesi gereken her şeyi sizler için
yararlı bir kılavuz haline getiriyor.
Yorum Yaz