Fındık Glutensiz Mi?
Fındıkların son zamanlarda oldukça kadar popüler olması
sürpriz değil. Kalori ve besin açısından zengindirler, uzun bir raf ömrüne
sahiptirler, sıkıcı olmayacak kadar çeşitlilik sunarlar ve atıştırma için
mükemmeldirler. Peki fındık glutensiz
mi?
Siz ya da tanıdığınız biri yakın zamanda bir glüten
intoleransı keşfettiyse veya başka herhangi bir nedenle glüteni azaltması
tavsiye edildiyse, fındık ve tohumların içinde glüten olup olmadığını merak
ediyor olabilirsiniz. Dikkatli olmaya da değer - buğday alerjisi veya çölyak
hastalığı olan glüten yemek, diğer semptomların yanı sıra baş ağrısına,
şişkinliğe ya da diğer semptomlara neden olabilir.
FINDIK GLUTENSİZ MİDİR?
Evet. Doğal
kuruyemişler glüten içermez ve glüten intoleransı veya çölyak hastalığı
olan kimseyi etkilemez. Bununla birlikte, aromalı kuruyemişler ve bazı
kuruyemiş işleme tesisleri glüten içerebilir, bu nedenle en iyi seçim sade
kuruyemiş yemek ve emin olmadığınızda üreticiyle tekrar kontrol etmektir.
Yine, değişmemiş formda herhangi bir kuruyemişiniz varsa,
glüten bulamazsınız. Gluten, ekmeğe karakteristik elastik dokusunu veren
protein karışımıdır ve fındıkta doğal olarak bulunmaz. Gluten, tahıl
tanelerine ve çavdar, yulaf, arpa vb. gibi buğday türlerine özgüdür.
Kuruyemişler genel anlamda yetiştirdiğimiz ve ölçülü olarak
yediğimiz kuru tohumlardır. Gluten, buğday ve diğer tahıl tanelerine özgü
olduğundan, tipik olarak kuruyemiş veya tohum olarak kabul ettiğimiz her şey
adil bir oyundur.
Yani ne zaman sade yerfıstığının glütensiz olup olmadığını
veya çiğ bademlerin glütensiz olup olmadığını merak ettiğinizde, endişelenecek
bir şeyiniz yok!
İşte glütensiz şemsiyenin altına düşen birkaç kuruyemiş:
- Badem
- Yer
fıstığı
- Brezilya
fıstığı
- Çam
fıstığı
- Ceviz
- Macadamia
fıstığı
- Antep
fıstığı
- Fındıklar
- Kaju
fıstığı
- Cevizler
Özetle, fıstıklar doğal hallerinde glütensizdir, bu nedenle
herhangi bir tatlandırıcı, koruyucu vb. olmadan çiğ veya saf fındık yediğiniz
sürece sorun yok.
Ancak fındık tüketiminde dikkat etmeniz gereken noktalar
var. Fındıklar soslu ya da tatlandırıcılı olabilir. Bu durumda da fındıkların
içeriğine gluten eklenmiş olur. Fındık
tüketirken dikkat etmeniz gerekenler:
- Yapay
lezzet
- aroma
verici
- Baharat
- Miso
- Doğal
tat
- duman
aroması
- baharatlar
- Sebze
suyu
Pek çok aromalı kuruyemiş, soya sosu ve diğer buğday
içeren aroma arttırıcıları kullanır. Japon, Çin ve diğer Asya aromalı
atıştırmalık yiyeceklere çok dikkat edin. Kuruyemiş karışımları ya da
çubuk kraker karışımları gibi glüten içeren bileşenlerin bir karışımının
parçası olduklarında da kuruyemişlerden kaçınmalısınız.
Şüphe duyduğunuzda, kaynağa bağlı kalın. Doğal
fındıklarını herhangi bir glüten ile kirletmediğini bildiğiniz bir marka bulmak
ve onlara yapışmak çok daha kolay.
GLUTENSİZ FINDIK YEDİĞİNİZDEN NASIL EMİN OLUNUR?
Özellikle glütene
duyarlıysanız, aromaları atlamak ve ham, organik ve doğal fındıklara gitmek
en iyisidir. Arkasındaki malzemeler ne kadar az olursa o kadar
iyi. İdeal olarak, sadece somunun kendisini adlandıracaktır!
Üreticilerin, ürünlerinde buğday olup olmadığını
belirtmeleri kanunen zorunludur, bu nedenle, satın aldığınız herhangi bir paket
üzerinde BUĞDAY İÇERİĞİ ya da BUĞDAY İÇERİĞİ: BUĞDAY, işaretini
arayın. Birçok marka da paketlerine "glutensiz" koyacaktır. Bu,
ürün belirli bir glüten eşiğinin üzerinde olmadığı sürece genel olarak Sağlık
Bakanlığı aracılığıyla yasaldır.
Genel olarak, karşılaştığınız her etiketi okuma alışkanlığı
edinmeniz gerekir. Daima "buğday içerebilir" satırını ve
yukarıda listelenen diğer sorunlu maddelerden herhangi birini arayın.
Günler geçtikçe bunda daha iyi olacaksın ve güvendiğin daha
çok markaya sahip olacaksın. Bu, düşünme ve zihinsel yükün bir kısmını
alacaktır. Diyelim ki bir partide veya başka bir etkinlikte emin
değilseniz, ne kadar hassas olduğunuza bağlı olarak dikkatli olun.
O kadar hassas değilseniz, hafif çapraz kontaminasyona maruz
kalsalar bile, sade somunlar neredeyse her zaman iyi olacaktır. Süper
hassassanız, daha dikkatli olun ve buna göre ayarlayın!
Doğal, değiştirilmemiş fındık yiyorsanız, endişelenecek bir
şeyiniz yok. Doğal glüten içermezler ve çölyak hastalığı veya glüten
intoleransı olan herkesin yemesi uygundur.
Karışıma tatlandırıcılar ve üretim hatları eklediğinizde
işler daha da zorlaşıyor. Hafif bir hoşgörüsüzlüğünüz ya da glutene bağlı
ciddi hastalıklarınız varsa, Sağlık Bakanlığı tarafından glütensiz olarak
etiketlenmiş herhangi bir şeyi yemeniz iyi olur. Özellikle hassassanız,
güvendiğiniz markalar gibi gibi üçüncü taraf glutensiz etiketleri araştırmalı ya
da üreticilerin kendilerine kesinlikle emin olmaları için mesaj
göndermelisiniz.
Fındık gluten içermez.
Aslında doğal olan kuruyemişler gluten içermez. Gluten içeriğine sahipse
mutlaka ve kesinlikle yukarıda da belirttiğimiz gibi fındığın içerisine konulan
yapay ve işlenmiş ürünler nedeniyledir. Glutensiz beslenme uyguluyorsanız ya da
glutene hassasiyetiniz varsa ara öğünlerinizde fındık tercih etmeniz hem tok
kalmanıza hem de besin değerlerini almanıza yardımcı olacaktır.
Yorum Yaz