Fındık Glutensiz Mi?

Fındıkların son zamanlarda oldukça kadar popüler olması sürpriz değil. Kalori ve besin açısından zengindirler, uzun bir raf ömrüne sahiptirler, sıkıcı olmayacak kadar çeşitlilik sunarlar ve atıştırma için mükemmeldirler. Peki fındık glutensiz mi?

Siz ya da tanıdığınız biri yakın zamanda bir glüten intoleransı keşfettiyse veya başka herhangi bir nedenle glüteni azaltması tavsiye edildiyse, fındık ve tohumların içinde glüten olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Dikkatli olmaya da değer - buğday alerjisi veya çölyak hastalığı olan glüten yemek, diğer semptomların yanı sıra baş ağrısına, şişkinliğe ya da diğer semptomlara neden olabilir.

FINDIK GLUTENSİZ MİDİR?

Evet. Doğal kuruyemişler glüten içermez ve glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olan kimseyi etkilemez. Bununla birlikte, aromalı kuruyemişler ve bazı kuruyemiş işleme tesisleri glüten içerebilir, bu nedenle en iyi seçim sade kuruyemiş yemek ve emin olmadığınızda üreticiyle tekrar kontrol etmektir.

Yine, değişmemiş formda herhangi bir kuruyemişiniz varsa, glüten bulamazsınız. Gluten, ekmeğe karakteristik elastik dokusunu veren protein karışımıdır ve fındıkta doğal olarak bulunmaz. Gluten, tahıl tanelerine ve çavdar, yulaf, arpa vb. gibi buğday türlerine özgüdür.

Kuruyemişler genel anlamda yetiştirdiğimiz ve ölçülü olarak yediğimiz kuru tohumlardır. Gluten, buğday ve diğer tahıl tanelerine özgü olduğundan, tipik olarak kuruyemiş veya tohum olarak kabul ettiğimiz her şey adil bir oyundur.

Yani ne zaman sade yerfıstığının glütensiz olup olmadığını veya çiğ bademlerin glütensiz olup olmadığını merak ettiğinizde, endişelenecek bir şeyiniz yok!

İşte glütensiz şemsiyenin altına düşen birkaç kuruyemiş:

  • Badem
  • Yer fıstığı
  • Brezilya fıstığı
  • Çam fıstığı
  • Ceviz
  • Macadamia fıstığı
  • Antep fıstığı
  • Fındıklar
  • Kaju fıstığı
  • Cevizler

Özetle, fıstıklar doğal hallerinde glütensizdir, bu nedenle herhangi bir tatlandırıcı, koruyucu vb. olmadan çiğ veya saf fındık yediğiniz sürece sorun yok.

Ancak fındık tüketiminde dikkat etmeniz gereken noktalar var. Fındıklar soslu ya da tatlandırıcılı olabilir. Bu durumda da fındıkların içeriğine gluten eklenmiş olur. Fındık tüketirken dikkat etmeniz gerekenler:

  • Yapay lezzet
  • aroma verici
  • Baharat
  • Miso
  • Doğal tat
  • duman aroması
  • baharatlar
  • Sebze suyu

Pek çok aromalı kuruyemiş, soya sosu ve diğer buğday içeren aroma arttırıcıları kullanır. Japon, Çin ve diğer Asya aromalı atıştırmalık yiyeceklere çok dikkat edin. Kuruyemiş karışımları ya da çubuk kraker karışımları gibi glüten içeren bileşenlerin bir karışımının parçası olduklarında da kuruyemişlerden kaçınmalısınız.

Şüphe duyduğunuzda, kaynağa bağlı kalın. Doğal fındıklarını herhangi bir glüten ile kirletmediğini bildiğiniz bir marka bulmak ve onlara yapışmak çok daha kolay. 

GLUTENSİZ FINDIK YEDİĞİNİZDEN NASIL EMİN OLUNUR?

Özellikle glütene duyarlıysanız, aromaları atlamak ve ham, organik ve doğal fındıklara gitmek en iyisidir. Arkasındaki malzemeler ne kadar az olursa o kadar iyi. İdeal olarak, sadece somunun kendisini adlandıracaktır!

Üreticilerin, ürünlerinde buğday olup olmadığını belirtmeleri kanunen zorunludur, bu nedenle, satın aldığınız herhangi bir paket üzerinde BUĞDAY İÇERİĞİ ya da BUĞDAY İÇERİĞİ: BUĞDAY, işaretini arayın. Birçok marka da paketlerine "glutensiz" koyacaktır. Bu, ürün belirli bir glüten eşiğinin üzerinde olmadığı sürece genel olarak Sağlık Bakanlığı aracılığıyla yasaldır.

Genel olarak, karşılaştığınız her etiketi okuma alışkanlığı edinmeniz gerekir. Daima "buğday içerebilir" satırını ve yukarıda listelenen diğer sorunlu maddelerden herhangi birini arayın.

Günler geçtikçe bunda daha iyi olacaksın ve güvendiğin daha çok markaya sahip olacaksın. Bu, düşünme ve zihinsel yükün bir kısmını alacaktır. Diyelim ki bir partide veya başka bir etkinlikte emin değilseniz, ne kadar hassas olduğunuza bağlı olarak dikkatli olun.

O kadar hassas değilseniz, hafif çapraz kontaminasyona maruz kalsalar bile, sade somunlar neredeyse her zaman iyi olacaktır. Süper hassassanız, daha dikkatli olun ve buna göre ayarlayın!

Doğal, değiştirilmemiş fındık yiyorsanız, endişelenecek bir şeyiniz yok. Doğal glüten içermezler ve çölyak hastalığı veya glüten intoleransı olan herkesin yemesi uygundur.

Karışıma tatlandırıcılar ve üretim hatları eklediğinizde işler daha da zorlaşıyor. Hafif bir hoşgörüsüzlüğünüz ya da glutene bağlı ciddi hastalıklarınız varsa, Sağlık Bakanlığı tarafından glütensiz olarak etiketlenmiş herhangi bir şeyi yemeniz iyi olur. Özellikle hassassanız, güvendiğiniz markalar gibi gibi üçüncü taraf glutensiz etiketleri araştırmalı ya da üreticilerin kendilerine kesinlikle emin olmaları için mesaj göndermelisiniz.

Fındık gluten içermez. Aslında doğal olan kuruyemişler gluten içermez. Gluten içeriğine sahipse mutlaka ve kesinlikle yukarıda da belirttiğimiz gibi fındığın içerisine konulan yapay ve işlenmiş ürünler nedeniyledir. Glutensiz beslenme uyguluyorsanız ya da glutene hassasiyetiniz varsa ara öğünlerinizde fındık tercih etmeniz hem tok kalmanıza hem de besin değerlerini almanıza yardımcı olacaktır.