Çölyak Hastaları Patates Yiyebilir Mi?
Glutensiz gıdalara
olan ilgi, son birkaç yılda sadece çölyak hastaları ve glutene bağlı olarak kısıtlı
diyetleri uygulamak zorunda olan kişiler için değil, aynı zamanda diyetlerinde gluten
tükettikleri miktarı azaltmak isteyen insanlar için de önemli ölçüde arttı. Bu
nedenle de çölyak hastaları ve diğer glutene bağlı hastalıklar sebebiyle diyet
uygulamak zorunda kalan kişiler çeşitli sorulara yönelmektedir. Bu sorulardan
biri de çölyak hastaları patates yiyebilir mi sorusudur.
Çölyak Hastaları Patates Yiyebilir!
Süpermarketlerin artık glutensiz ürünlere ayrılmış tüm
bölümleri var ve her yerdeki gurmeler, glutensiz beslenenler her zaman yemek
tariflerinde yemek ve alternatif kullanılabilecek maddeleri
deniyorlar. Etrafta çokça gördüğümüz bir soru, patateslerin içinde gluten olup olmadığıdır. Patatesin gluten
içermediğini glutensizekmek.com.tr adresimizde bulunan diğer yazımızda
açıklamıştık. Çölyak hastaları patates
yiyebilir diyebiliriz.
Neden ilk etapta gluten içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız?
Çölyak hastalığı olan kişiler, bazı insanlar ilk etapta
sahip olduklarının farkında olmayabileceğinden, hafife alınan bir tahmin olarak
kabul edilen Birleşik Krallık nüfusunun yaklaşık yüzde birlik kısmını oluşturmaktadır. Bununla
birlikte, çok sayıda insan, genellikle nişasta ve pirinç gibi yüksek
karbonhidratlı işlenmiş gıdalarla bağlantılı olduğu için kişisel tercihleri,
sağlıklı beslenmeyi istemeleri, çeşitli sağlık sorunları nedeniyle glüten
yememeyi tercih etmektedir.
Bu durum glutenin kötü bir şey olduğu anlamına gelmez. İntoleransı
olmayanlar için, kepekli tahıllar gibi sağlıklı gıdaların beslenme düzeninin
çok büyük bir parçasıdır. Bu durum glüteni bırakmakla ilgili değil daha
çok içinde gluten bulunan ve genellikle onların tam içeriğinden ya da daha
lezzetli hale getirmek için kullanılan rafine gıdaları (sos, baharat, un)
bırakmakla ilgilidir.
Peki ya patates yiyebilir miyim?
Patatesler ham
haliyle glüten içermez ve bu nedenle çölyak hastaları ve diğer glutene
bağlı hastalıklar nedeniyle özel diyet ihtiyaçları olan herkes için mükemmel
şekilde uygundur. Dikkat etmeniz gereken şey, nasıl hazırlandıklarıdır,
çünkü kullanılan herhangi bir ek bileşen, onlar için bir 'arka kapı' sağlayarak
glüten içerebilir.
Yemekleri kendiniz hazırladığın sürece güvende olmalısınız
yani hazırlamış olduğunuz patates yemekleri gluten içermemelidir. Püre, patates
kızartması ve diğer patates içerikli hazırladığınız yiyeceklerin hepsi temel
formlarında glutensizdir, ancak dışarıda yemek yiyorsanız biraz daha dikkatli
olmak isteyeceksiniz. Diğer yazılarımızda bahsettiğimiz çapraz bulaşma riskini
göz ardı etmemelisiniz. Örneğin, bir restoranda patates cips sipariş
ederseniz, pişirildikleri yağ, buğday kaplamalı soğan halkaları, kalamar vb.
gibi başka şeyleri pişirmek için kullanılmış olabilir.
Yani, patates tüketmeyi seviyorsanız ama glütenden kaçınmak
istiyorsanız, aslında içiniz rahat etmelidir. Sadece tabağınızda başka neler
olduğunu bildiğinizden emin olun.
Patatesli ekmek
tüketmek glutensiz beslenirken tercih edilebilir. Ancak yine de dikkat etmeniz
gereken kurallar var. Paketlenmiş patates ekmeğine dikkat
edin. Marketlerden hazır alacağınız paketlenmiş patatesli ekmekler buğday
unu içerebilir. Güvende olmak için mağazadan satın aldığınız besin
etiketini kontrol edin ya da evinizde, içeriğini bildiğiniz ürünlerle kendinizinkini
yapın.
Patates püresi gluten konusunda biraz kafa karıştırıcı olabilir. Evde kendinizin hazırlamış
olduğu patates püresi gluten içermeyecektir. Ancak glutene bağlı hastalıkların
yanı sıra bir de laktoza bağlı herhangi bir hastalığınız varsa püre yaparken
eklediğiniz süt ürününe dikkat etmelisiniz. Hazır patates püresi satın
alırken içerik etiketini kontrol edin. Bazı markalar glutensiz değildir.
Patates ya da
patates graten tüketirken daima dikkatli olmalısınız. Özellikle patates graten
konusunda geri durmanız gerekebilir. Patatesleri graten formunda olduğu
zaman yemeyin. Genellikle ekmek kırıntılarından yapılan kaplama için
kullanılan malzemeleri ve un gibi maddeler içerir.
Ekmek, kurabiye veya kek pişirirken buğday unu yerine
patates ya da tatlı patates unu - öğütülmüş patateslerden yapılmış - kullanın. Patatesi
glutensiz beslenmede sağlıklı bir şekilde tüketebilmek için glütensiz bir
versiyon arayın.
Patatesler glutensiz mi? Kısa cevap evet, patatesler ve
tatlı patatesler glütensizdir. Gluten, buğday, çavdar ve arpada bulunan
bir proteindir ve patates, bu proteini içermeyen nişastalı, yumruya benzeyen
bir sebzedir. Bunun yanı sıra hepimizin günün her öğününde keyifle
tükettiği besinlerdendir.
Tüm sade patates türleri glütensizdir, ancak patatesler,
patates kızartması, patates cipsi gibi başka bir yemeğe yapıldığında veya bir
güveçte kullanıldığında, glüten eklenebilir. Glutensiz patates yemekleri,
glutenli yiyeceklerle aynı alanda veya aynı mutfak ekipmanı ile hazırlandığında
da çapraz bulaşma bir sorun olabilir. Bu nedenle dışarıda tükettiğiniz patates
yemeklerine çok dikkat etmelisiniz. Evde patates yemeği tüketirken ve yaparken
de dikkatli olmanızda fayda var. Çölyak
hastaları patates yiyebilir ancak gluten ile çapraz bulaşma çölyak
hastaları için büyük bir risktir.
Yorum Yaz