Çölyak Hastaları Patates Yiyebilir Mi?

Glutensiz gıdalara olan ilgi, son birkaç yılda sadece çölyak hastaları ve glutene bağlı olarak kısıtlı diyetleri uygulamak zorunda olan kişiler için değil, aynı zamanda diyetlerinde gluten tükettikleri miktarı azaltmak isteyen insanlar için de önemli ölçüde arttı. Bu nedenle de çölyak hastaları ve diğer glutene bağlı hastalıklar sebebiyle diyet uygulamak zorunda kalan kişiler çeşitli sorulara yönelmektedir. Bu sorulardan biri de çölyak hastaları patates yiyebilir mi sorusudur.

Çölyak Hastaları Patates Yiyebilir!

Süpermarketlerin artık glutensiz ürünlere ayrılmış tüm bölümleri var ve her yerdeki gurmeler, glutensiz beslenenler her zaman yemek tariflerinde yemek ve alternatif kullanılabilecek maddeleri deniyorlar. Etrafta çokça gördüğümüz bir soru, patateslerin içinde gluten olup olmadığıdır. Patatesin gluten içermediğini glutensizekmek.com.tr adresimizde bulunan diğer yazımızda açıklamıştık. Çölyak hastaları patates yiyebilir diyebiliriz.

Neden ilk etapta gluten içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız?

Çölyak hastalığı olan kişiler, bazı insanlar ilk etapta sahip olduklarının farkında olmayabileceğinden, hafife alınan bir tahmin olarak kabul edilen Birleşik Krallık nüfusunun yaklaşık yüzde birlik kısmını oluşturmaktadır. Bununla birlikte, çok sayıda insan, genellikle nişasta ve pirinç gibi yüksek karbonhidratlı işlenmiş gıdalarla bağlantılı olduğu için kişisel tercihleri, sağlıklı beslenmeyi istemeleri, çeşitli sağlık sorunları ​​nedeniyle glüten yememeyi tercih etmektedir.

Bu durum glutenin kötü bir şey olduğu anlamına gelmez. İntoleransı olmayanlar için, kepekli tahıllar gibi sağlıklı gıdaların beslenme düzeninin çok büyük bir parçasıdır. Bu durum glüteni bırakmakla ilgili değil daha çok içinde gluten bulunan ve genellikle onların tam içeriğinden ya da daha lezzetli hale getirmek için kullanılan rafine gıdaları (sos, baharat, un) bırakmakla ilgilidir.

Peki ya patates yiyebilir miyim?

Patatesler ham haliyle glüten içermez ve bu nedenle çölyak hastaları ve diğer glutene bağlı hastalıklar nedeniyle özel diyet ihtiyaçları olan herkes için mükemmel şekilde uygundur. Dikkat etmeniz gereken şey, nasıl hazırlandıklarıdır, çünkü kullanılan herhangi bir ek bileşen, onlar için bir 'arka kapı' sağlayarak glüten içerebilir.

Yemekleri kendiniz hazırladığın sürece güvende olmalısınız yani hazırlamış olduğunuz patates yemekleri gluten içermemelidir. Püre, patates kızartması ve diğer patates içerikli hazırladığınız yiyeceklerin hepsi temel formlarında glutensizdir, ancak dışarıda yemek yiyorsanız biraz daha dikkatli olmak isteyeceksiniz. Diğer yazılarımızda bahsettiğimiz çapraz bulaşma riskini göz ardı etmemelisiniz. Örneğin, bir restoranda patates cips sipariş ederseniz, pişirildikleri yağ, buğday kaplamalı soğan halkaları, kalamar vb. gibi başka şeyleri pişirmek için kullanılmış olabilir.

Yani, patates tüketmeyi seviyorsanız ama glütenden kaçınmak istiyorsanız, aslında içiniz rahat etmelidir. Sadece tabağınızda başka neler olduğunu bildiğinizden emin olun.

Patatesli ekmek tüketmek glutensiz beslenirken tercih edilebilir. Ancak yine de dikkat etmeniz gereken kurallar var. Paketlenmiş patates ekmeğine dikkat edin. Marketlerden hazır alacağınız paketlenmiş patatesli ekmekler buğday unu içerebilir. Güvende olmak için mağazadan satın aldığınız besin etiketini kontrol edin ya da evinizde, içeriğini bildiğiniz ürünlerle kendinizinkini yapın.

Patates püresi gluten konusunda biraz kafa karıştırıcı olabilir. Evde kendinizin hazırlamış olduğu patates püresi gluten içermeyecektir. Ancak glutene bağlı hastalıkların yanı sıra bir de laktoza bağlı herhangi bir hastalığınız varsa püre yaparken eklediğiniz süt ürününe dikkat etmelisiniz. Hazır patates püresi satın alırken içerik etiketini kontrol edin. Bazı markalar glutensiz değildir.

Patates ya da patates graten tüketirken daima dikkatli olmalısınız. Özellikle patates graten konusunda geri durmanız gerekebilir. Patatesleri graten formunda olduğu zaman yemeyin. Genellikle ekmek kırıntılarından yapılan kaplama için kullanılan malzemeleri ve un gibi maddeler içerir. 

Ekmek, kurabiye veya kek pişirirken buğday unu yerine patates ya da tatlı patates unu - öğütülmüş patateslerden yapılmış - kullanın.  Patatesi glutensiz beslenmede sağlıklı bir şekilde tüketebilmek için glütensiz bir versiyon arayın.

Patatesler glutensiz mi? Kısa cevap evet, patatesler ve tatlı patatesler glütensizdir. Gluten, buğday, çavdar ve arpada bulunan bir proteindir ve patates, bu proteini içermeyen nişastalı, yumruya benzeyen bir sebzedir. Bunun yanı sıra hepimizin günün her öğününde keyifle tükettiği besinlerdendir.

Tüm sade patates türleri glütensizdir, ancak patatesler, patates kızartması, patates cipsi gibi başka bir yemeğe yapıldığında veya bir güveçte kullanıldığında, glüten eklenebilir. Glutensiz patates yemekleri, glutenli yiyeceklerle aynı alanda veya aynı mutfak ekipmanı ile hazırlandığında da çapraz bulaşma bir sorun olabilir. Bu nedenle dışarıda tükettiğiniz patates yemeklerine çok dikkat etmelisiniz. Evde patates yemeği tüketirken ve yaparken de dikkatli olmanızda fayda var. Çölyak hastaları patates yiyebilir ancak gluten ile çapraz bulaşma çölyak hastaları için büyük bir risktir.