Çölyak Dışı Gluten Duyarlılığı
Çölyak hastalığını hepimiz biliyoruz. Buğday tüketimine
bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalığın başka türevleri olduğunu biliyor
muydunuz? Çölyak dışı gluten duyarlılığı
bu türevlerden birisidir. Çölyak hastalığı ile karıştırılabilmektedir ancak
çölyak hastalığından farklı semptom ve yönleri bulunmaktadır. Bu yazımızda
sizlere çölyak dışı gluten duyarlılığı
hakkında bilgi vereceğiz.
Çölyak Dışı Gluten Duyarlılığı Nedir?
Çölyak dışı gluten
duyarlılığı ya da bir diğer tabi ile gluten intoleransı; gluten içerikli
yiyecekleri tolere edemeyen ve çölyak hastalığına benzer semptomlar yaşayan
kişilerde ortaya çıkan bir hastalıktır. Çölyak hastalığınız yoksa ama yine de
glutenin vücudunuzda iyi olmadığından şüpheleniyorsanız, yalnız
değilsiniz. Ancak bu hastalar çölyak hastalığında görülen aynı antikorlara
sahip değildir. Ek olarak bu hastalık çölyak hastalığında olduğu gibi bağırsak
hasarına yol açmamaktadır. Çölyak hastaları bağırsaklarında ciddi problemler
ile karşılaşırken gluten intoleransına sahip kişiler yalnızca gluteni tolere
edememe nedeniyle fiziksel belirtiler yaşamaktadır.
Çölyak Dışı Gluten Duyarlılığı Belirtileri
Çölyak dışı gluten
duyarlılığı ya da gluten intoleransı çölyak hastalarından farklı semptomlar
gösterir. Bu semptomlar bağırsak ile ilgili problemleri içermemektedir. Şişkinlik,
karın ağrısı, ishal, kabızlık, eklem ağrısı, mide bulantısı ve baş ağrısı ya da
açıklayacağımız gibi belirtiler yaşıyorsanız; yalnız değilsiniz. Belki de
glüten intoleransı olarak da bilinen çölyak dışı glüten duyarlılığına sahip
milyonlarca insandan birisiniz. Bu hastalarda baş ağrısı, eklem ağrısı,
hazımsızlık, şişkinlik gibi belirtiler ortaya çıkar. Çölyak dışı gluten duyarlılığı belirtileri nelerdir?
Çoğu insan çölyak dışı glüten duyarlılığını ve çölyak
hastalığını bağırsak bozuklukları olarak düşünür, ancak çoğu insanın anlamadığı
şey, bu bozuklukların semptomlarının şişkinlik ve gazın çok ötesine geçtiğidir.
Aslında, glüten duyarlılığı veya glüten intoleransı olarak
da bilinen çölyak dışı glüten duyarlılığı ve çölyak hastalığı ile ilişkili
yüzlerce semptom vardır.
- Karın
ağrısı
- Reflü
gibi mide sorunları
- Ciltte
oluşan deri hastalıkları
- Anemi
(halk arasında bilinen ismiyle demir eksikliği)
- Endişe
- Otizm
- Otoimmün
hastalıklar
- Davranış
sorunları
- Şişkinlik
- Kemik
kaybı
- Bilinç
kararması
- Kabızlık
- Gecikmiş
ergenlik
- Diş
sorunları
- Depresyon
- Diyabet
(tip 1, tip 2)
Şeklinde belirtiler görülmektedir. Gluten içerikli
tahıllara ve yiyeceklere duyarlılığın birçok farklı belirtisi ve vücuda etkisi
vardır. Ancak çoğu zaman şiddetli değildirler, hatta günlük yaşamın ağrı
ve sızılarından çok da farklı değildirler. Bu nedenle fark edilmeyebilir
ya da daha geç teşhis edilebilir. Bu birçok potansiyel semptomdan, özellikle
problemler çoğu gün devam ettiğinde, sindirim sıkıntısı genellikle en yaygın
olarak görülenidir. Şişkinlik, ishal ve kabızlık tipik olarak gluten
duyarlılığı olan biri için endişe listelerinin başında gelir. Ek olarak,
gluten içerikli gıdaların tüketilmesinden hemen sonra baş ağrısı, yorgunluk ya
da halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkarsa, aslında altta yatan sorun çölyak dışı gluten duyarlılığı
olabilir. Teşhiste gecikmemek için çölyak dışı gluten duyarlılığı ve çölyak
hastalığı farklarını bilmek gereklidir.
Çölyak Dışı Gluten Duyarlılığı ve Çölyak Farkları
Çölyak dışı gluten
duyarlılığı ve çölyak farkları bağırsak ile ilgili sorunlarla ilişkilidir. Gluten
duyarlılığını keşfederken, çölyak dışı gluten duyarlılığı ya da gluten
intoleransının olarak da bilinen bu hastalığı çölyak hastalığı ile aynı şeyler
olmadığını unutmayın.
Genetik faktörlerimiz, gluten tüketimi ile doğrudan ilişkili
tepki olarak ortaya çıkan otoimmün bir hastalık olan çölyak hastalığının
gelişmesinde rol oynar. Çölyak hastalığının oluşması ya da ortaya çıkması için
bir kişinin genetik yatkınlığı miras alması, gluten içerikli gıdalar tüketmesi;
glutene bağlı bu hastalığı aktive etmesi gerekir.
Çölyak dışı glüten
duyarlılığı, çölyak hastalığı ile aynı genetik temellere sahip değildir ve
vücuttaki etkileri aynı hasara neden olmaz. Aslında çoğu zaman glutene
duyarlı kişilerin yalnızca yukarıda belirttiğimiz semptomları yaşadığını ve
herhangi bir bağırsak hasarı olmadığını gözlemlemek mümkün olabilir. Ancak
bazı durumlarda, çölyak dışı gluten duyarlılığı olanların da sistemik bir
bağışıklık reaksiyonu ve buna eşlik eden bağırsak hücresi hasarı olabileceği de
görmek mümkündür.
Ek olarak bir diğer karıştırılan konu ise semptomlar benzer
olsa da, çölyak dışı gluten duyarlılığı buğdaya karşı alerjik bir reaksiyon ile
aynı şey değildir. Buğday alerjisi, bağışıklık sistemimizin buğday
içerikli ürünlerin içerisinde bulunan yüzlerce proteinden herhangi birine
verdiği tepkidir. Buğday alerjisi olan bir kişi, herhangi bir buğday
türünü yemekten uzak durmalıdır, ancak buğday dışı kaynaklardan gelen gluten
içeriklerini tolere edebilir. Ancak alerjisi olan bir kişi için buğday
tüketmenin sonuçları ciddidir ve hatta hayati tehlike oluşturabilir. Bu
sonuçlar mide bulantısı, karın ağrısı, kaşıntı, dudakların ve dilin şişmesi,
nefes almada zorluk gibi semptomları içerir.
Çölyak dışı gluten duyarlılığı ve çölyak hastalığı
birbirinden farklı ortaya çıkan ve birbirleriyle farklı semptomlara neden olan
hastalıklardır. Gluten tüketimine bağlı olarak yaşadığınız semptomları göz ardı
etmemeli ve glutensiz beslenmeye adım atmalısınız.
Yorum Yaz