Çölyak Beslenme
Çölyak beslenme
çölyak hastaları için vazgeçilmez bir beslenme düzeni olmalıdır. Çölyak
beslenme düzeni ile çölyak hastalığına bağlı olarak görülen semptomların
azaltılması ya da minimum düzeye indirilmesi hedeflenmektedir. Bu yazımızda çölyak beslenme çölyakta beslenme nasıl
olmalıdır gibi bilgiler vererek çölyak hastalığından ve bu hastalığa bağlı belirtilerden
kurtulmanıza yardımcı olacağız.
Çölyak Nedir?
Çölyak, temelde
iki yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir otoimmün bozukluk
hastalığıdır. Bu hastalık genetik olarak yatkın olan vücudun ince
bağırsağını etkiler. Bir kişi bu bozukluktan etkilendiğinde yemek yeme
iştahını kaybeder ve bu da çeşitli başka tür rahatsızlıklara neden
olur. İnsan vücudunun büyümesini engeller, çünkü çocukluk döneminde çocuğa
sağlıklı büyümesi için uygun yiyecekler verilmelidir. Yemek yeme iştahı
yoksa eğer çocuk iyi büyümeyecektir. Bu bozukluğu tedavi etmek için bazı
gıda maddeleri ve diyet planı vardır. Bu duruma çölyak beslenme denir.
Çölyak beslenme çölyak
hastalığı diyetindeki gıda maddeleri arasında pirinç, mısır, mısır unu, karabuğday,
kinoa, tapyoka darı, amaranth tahılı, sorgum bulunur. Bunlar, vücuttaki
yiyecek iştahını artıracak, etkilenen kişiye düzenli olarak verilmesi gereken
yiyeceklerdir. Bu besinler vücutta açlık yaratır ve vücudun besin almasını
engelleyen bakteri ve mikropları tedavi eder. Çölyak hastalığı diyetini
sürdürmek için, tam iyileşme zamanına kadar diğer diyet planından vazgeçmeniz
gerekir. Çölyak hastalığı
diyetine dahil edilebilecek diğer gıda maddeleri ile ayrıntılı bilgilere
sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Çölyak Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Çölyak hastalığı olan bir kişi çölyak beslenme düzeninde buğday, çavdar ve arpa içeren gıdalardan
kaçınmalıdır. Bu besinler B vitaminleri, demir ve diğer mineraller
bakımından yüksektir. Ek olarak laktoz intoleransı nedeniyle süt
ürünlerinden kalsiyum ve D vitamini yüksek olan içeriklerden kaçınması
gerekebilir. Bu yiyeceklerden kaçınmak, birçok düşük vitamin ve mineral
seviyesine yol açabilir. Yeni teşhis edilen ve tedavi edilmeyen çölyak
hastalığındaki yaygın eksiklikler demir, B12, kalsiyum, D vitamini, çinko ve bakırdır. Bu,
hastalığın ne kadar şiddetli olduğuna ve kişinin diyetine bağlıdır. Düşük
vitamin ve mineral seviyeleri, yorgun hissetme ve zayıf kemik sağlığı gibi
sağlık sorunlarına neden olabilir.
Çölyak Beslenmede Sınırlanacak Yiyecek İçerikleri
- Buğday,
arpa, çavdar içeren tüm ürünler.
- İşlenmiş
karbonhidratlı yiyecekler: Bunlar genellikle rafine buğday unu ile
yapılır. Kaçınılması gereken işlenmiş karbonhidrat örnekleri arasında
ekmekler, makarnalar, kurabiyeler, kekler, atıştırmalıklar bulunur.
- Çoğu
pişirme unları: Buğday bazlı pişirme unları ve ürünleri.
- Bira
ve malt alkolü: Bunlar arpa veya buğdaydan yapılır.
- Şişelenmiş
ya da işlenmiş çeşniler ve soslar
- İşlenmiş
yağlar: Bunlar arasında hidrojene ve kısmen hidrojene yağlar, trans yağlar
ve mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve kanola yağı dahil olmak üzere
iltihabı artıran rafine bitkisel yağlar bulunur.
- Eklenen
şekerler: Kalorileri yüksek, iltihabı kötüleştirebilir ve vücuttaki besin
maddelerini tüketebilir.
Çölyak Beslenme Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
- Çölyak
hastalığınızı tedavi etmek için glüten içeren yiyeceklerden, yani buğday,
çavdar veya arpa içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Gluten
içeriksiz versiyonlarda bulamadığınız sürece, pek çok tahıl, makarna,
tahıl ve işlenmiş gıdadan vazgeçmeniz gerekecek.
- Güvenli
nişastalar: Çölyak hastalığı olan kişiler, amaranth, ararot, mısır, keten,
baklagiller, darı, patates, kinoa, pirinç, soya, sorgum, tapyoka, yabani
pirinç, karabuğday ve fındık unları dahil olmak üzere çeşitli tahıl ve
nişastaların tadını güvenle çıkarabilir.
- Yulaf:
Her gün ölçülü olarak tüketilen kontamine olmayan yulaf genellikle bir
fincan ya da yüz gram olacak şekilde hazırlanan çölyak hastalığı olan çoğu
yetişkin tarafından tolere edilir.
- Dışarıda
yemek yerken dikkatli olun: Fast food, hızlı servis restoranları ve
standart bir menüye sahip olanların malzemeleri iyice kontrol etmek için
çok az zamanları olabilir ve yemek hazırlama stilleri, glütensiz bir diyet
uygulayanlar için özel bir zorluk teşkil edebilir.
Çölyak Beslenme Tüketilebilecek Gıda İçerikleri
1.
Meyveler
2.
Sebzeler
3.
Et ve kümes hayvanları
4.
Balık ve deniz ürünleri
5.
Günlük
6.
Fasulye, baklagiller ve fındık
7.
Tahıllar: Pirinç, mısır, soya, patates, fasulye, keten,
chia, karabuğday
8.
Yulaf
9.
Çorbalar ve Soslar
Çölyak Beslenme Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler
Çölyak beslenme hakkında dikkat etmeniz gerekenlerden en
önemlisi kesinlikle diğer yazılarımızda belirttiğimiz kurallara uymanızdır.
Gluten içeriklerinden tamamen uzak durmak çölyak hastalığına bağlı olarak
gelişen semptomların azalmasına faydalı olacaktır. Çölyak beslenme düzeninde
glutensizekmek.com.tr den online sipariş vereceğiniz glutensiz un ile
hazırlanmış glutensiz ekmekleri tüketebilirsiniz. Çölyak beslenme dikkatli bir
şekilde uygulandığı zaman hastalığa iyi gelecektir.
Yorum Yaz