Çölyak Beslenme

Çölyak beslenme çölyak hastaları için vazgeçilmez bir beslenme düzeni olmalıdır. Çölyak beslenme düzeni ile çölyak hastalığına bağlı olarak görülen semptomların azaltılması ya da minimum düzeye indirilmesi hedeflenmektedir. Bu yazımızda çölyak beslenme çölyakta beslenme nasıl olmalıdır gibi bilgiler vererek çölyak hastalığından ve bu hastalığa bağlı belirtilerden kurtulmanıza yardımcı olacağız.

Çölyak Nedir?

Çölyak, temelde iki yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde görülen bir otoimmün bozukluk hastalığıdır. Bu hastalık genetik olarak yatkın olan vücudun ince bağırsağını etkiler. Bir kişi bu bozukluktan etkilendiğinde yemek yeme iştahını kaybeder ve bu da çeşitli başka tür rahatsızlıklara neden olur. İnsan vücudunun büyümesini engeller, çünkü çocukluk döneminde çocuğa sağlıklı büyümesi için uygun yiyecekler verilmelidir. Yemek yeme iştahı yoksa eğer çocuk iyi büyümeyecektir. Bu bozukluğu tedavi etmek için bazı gıda maddeleri ve diyet planı vardır. Bu duruma çölyak beslenme denir.

Çölyak beslenme çölyak hastalığı diyetindeki gıda maddeleri arasında pirinç, mısır, mısır unu, karabuğday, kinoa, tapyoka darı, amaranth tahılı, sorgum bulunur. Bunlar, vücuttaki yiyecek iştahını artıracak, etkilenen kişiye düzenli olarak verilmesi gereken yiyeceklerdir. Bu besinler vücutta açlık yaratır ve vücudun besin almasını engelleyen bakteri ve mikropları tedavi eder. Çölyak hastalığı diyetini sürdürmek için, tam iyileşme zamanına kadar diğer diyet planından vazgeçmeniz gerekir. Çölyak hastalığı diyetine dahil edilebilecek diğer gıda maddeleri ile ayrıntılı bilgilere sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Çölyak Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Çölyak hastalığı olan bir kişi çölyak beslenme düzeninde buğday, çavdar ve arpa içeren gıdalardan kaçınmalıdır. Bu besinler B vitaminleri, demir ve diğer mineraller bakımından yüksektir. Ek olarak laktoz intoleransı nedeniyle süt ürünlerinden kalsiyum ve D vitamini yüksek olan içeriklerden kaçınması gerekebilir. Bu yiyeceklerden kaçınmak, birçok düşük vitamin ve mineral seviyesine yol açabilir. Yeni teşhis edilen ve tedavi edilmeyen çölyak hastalığındaki yaygın eksiklikler  demir, B12, kalsiyum, D vitamini, çinko ve bakırdır. Bu, hastalığın ne kadar şiddetli olduğuna ve kişinin diyetine bağlıdır. Düşük vitamin ve mineral seviyeleri, yorgun hissetme ve zayıf kemik sağlığı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Çölyak Beslenmede Sınırlanacak Yiyecek İçerikleri

  1. Buğday, arpa, çavdar içeren tüm ürünler.
  2. İşlenmiş karbonhidratlı yiyecekler: Bunlar genellikle rafine buğday unu ile yapılır. Kaçınılması gereken işlenmiş karbonhidrat örnekleri arasında ekmekler, makarnalar, kurabiyeler, kekler, atıştırmalıklar bulunur.
  3. Çoğu pişirme unları: Buğday bazlı pişirme unları ve ürünleri.
  4. Bira ve malt alkolü: Bunlar arpa veya buğdaydan yapılır.
  5. Şişelenmiş ya da işlenmiş çeşniler ve soslar
  6. İşlenmiş yağlar: Bunlar arasında hidrojene ve kısmen hidrojene yağlar, trans yağlar ve mısır yağı, soya fasulyesi yağı ve kanola yağı dahil olmak üzere iltihabı artıran rafine bitkisel yağlar bulunur.
  7. Eklenen şekerler: Kalorileri yüksek, iltihabı kötüleştirebilir ve vücuttaki besin maddelerini tüketebilir.

Çölyak Beslenme Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

 

  1. Çölyak hastalığınızı tedavi etmek için glüten içeren yiyeceklerden, yani buğday, çavdar veya arpa içeren yiyeceklerden kaçınmalısınız. Gluten içeriksiz versiyonlarda bulamadığınız sürece, pek çok tahıl, makarna, tahıl ve işlenmiş gıdadan vazgeçmeniz gerekecek.
  2. Güvenli nişastalar: Çölyak hastalığı olan kişiler, amaranth, ararot, mısır, keten, baklagiller, darı, patates, kinoa, pirinç, soya, sorgum, tapyoka, yabani pirinç, karabuğday ve fındık unları dahil olmak üzere çeşitli tahıl ve nişastaların tadını güvenle çıkarabilir.
  3. Yulaf: Her gün ölçülü olarak tüketilen kontamine olmayan yulaf genellikle bir fincan ya da yüz gram olacak şekilde hazırlanan çölyak hastalığı olan çoğu yetişkin tarafından tolere edilir.
  4. Dışarıda yemek yerken dikkatli olun: Fast food, hızlı servis restoranları ve standart bir menüye sahip olanların malzemeleri iyice kontrol etmek için çok az zamanları olabilir ve yemek hazırlama stilleri, glütensiz bir diyet uygulayanlar için özel bir zorluk teşkil edebilir.

Çölyak Beslenme Tüketilebilecek Gıda İçerikleri

1.      Meyveler

2.       Sebzeler

3.       Et ve kümes hayvanları

4.       Balık ve deniz ürünleri

5.       Günlük

6.       Fasulye, baklagiller ve fındık

7.       Tahıllar: Pirinç, mısır, soya, patates, fasulye, keten, chia,  karabuğday

8.       Yulaf

9.       Çorbalar ve Soslar

 

Çölyak Beslenme Hakkında Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çölyak beslenme hakkında dikkat etmeniz gerekenlerden en önemlisi kesinlikle diğer yazılarımızda belirttiğimiz kurallara uymanızdır. Gluten içeriklerinden tamamen uzak durmak çölyak hastalığına bağlı olarak gelişen semptomların azalmasına faydalı olacaktır. Çölyak beslenme düzeninde glutensizekmek.com.tr den online sipariş vereceğiniz glutensiz un ile hazırlanmış glutensiz ekmekleri tüketebilirsiniz. Çölyak beslenme dikkatli bir şekilde uygulandığı zaman hastalığa iyi gelecektir.