Cevizde Gluten Var Mı?

Glutensiz beslenmeye başlarken çeşitli ara öğün ya da atıştırmalık arayışlarına giriyoruz. Glutensiz beslenmek birçok gıdadan uzak durmak gibi algılandığı için maalesef tüm yiyeceklerin gluten içerip içermediğini araştırmanız gerekiyor. En çok da sağlıklı ara öğünlerin başında gelen kuruyemişlerin gluten içerdiğini merak etmekteyiz. Bunlardan sağlığımıza en faydalı olan cevizde gluten var mı?

Ceviz Gluten İçerir Mi?

Ceviz gluten içermez. Ceviz doğal olarak glütensiz bir kuruyemiş çeşididir. Çölyak hastalığınız varsa ya da glutene duyarlılığınız varsa, ürünün gluten içeren ürünlerin bulunduğu bir tesiste işlenmediğinden emin olmak için lütfen ambalajı kontrol ettiğinizden emin olun. Glutensiz bir beslenme düzenine yeni başlıyorsanız, atıştırmalık seçeneklerinizin çok sınırlayıcı olabileceğini çok çabuk öğrenmiş olabilirsiniz.

Aslında glutensiz beslenmede atıştırmalık seçenekleri oldukça fazladır. Bunun için glutensizekmek.com.tr de yer alan glutensiz atıştırmalıklar bölümümüze ve yazımıza göz atmanız gerekebilir. Kuruyemişler glutensiz beslenirken almanız gereken besin miktarlarını ve değerlerini sağlıklı bir şekilde karşılar. Kuruyemiş tüketimini ara öğünlerinizde ya da glutensiz Karatay beslenmesi uyguluyorsanız sabah öğününüzde yapabilirsiniz.

Günlük glutensiz diyet planınıza çeşitli ceviz ve kuruyemiş içerikleri eklemek oldukça önemlidir.
Ceviz, tüm kuruyemişler ve tohumlar arasında en üst sıralarda yer alır ve haklı olarak glutensiz beslenmede de bulunması gerekir. Sağlığa faydaları ve müthiş bir besin değeri kaynağı olan ceviz, her yaş grubu, herhangi bir sorun yoksa, tarafından tüketilmelidir. Özellikle çölyak ve glutene bağlı hastalıklar ile karşı karşıya kalan kişiler glutensiz beslenme düzeninde mutlaka tüketilmesi gerekmektedir. Ceviz içeriği glutensiz beslenen kişilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça iyi bir seçim olacaktır.  Cevizi glutensiz beslenme diyetinize dahil etmek için nedenler arıyorsanız, size sunduğu sağlık yararlarının sayısını, besin değerini ve bunlara sahip olmanın doğru yolunu açıklayacağız.

Cevizin gluten içermemesinin yanı sıra kalp sağlığına ve metabolizmaya çok faydalı olduğu ve besin değeri açısından oldukça zengin olduğu bir gerçektir. Bu açıdan bakılınca cevizin faydaları göz ardı edilmemelidir. Cevizin yapısı tıpkı beyni andırır. Bu nedenle de beyin sağlığı için oldukça önemli olan ceviz, aşırıya kaçmadan tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Ceviz ve ceviz içeren glutensiz besinlerin tüketimi içerdiği vitaminleri sayesinde cildin pürüzsüz ve dinç kalmasını sağlar. Ceviz yağı da beyin için faydalıdır ve yaşa bağlı semptomları azaltır.

Cevizin faydaları denilince akla ilk olarak kalp ve damar hastalıkları için mucizeler gelir. Ceviz tüketmek glutensiz beslenmede de önemli bir yere sahiptir. Uzmanlar tarafından kanıtlanmış bu özelliği ile her gün bir miktar cevizin damar tıkanıklığını önlediği, kalp krizi riskinden koruduğu ve birçok kalp problemine karşı koruma sağladığı söyleniyor. Cevizde bulunan antioksidanlar kalbe zarar verebilecek birçok faktör karşısında oldukça önemlidir. Omega-3 yağının kalp koruması açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.

İnsan vücudu Omega-3 yağına ihtiyaç duysa da bu besin değeri kendi kendini üretemez. Bu nedenle doğal bir şekilde dışarıdan takviye yapılması gerekir ve glutensiz beslenirken ceviz tüketmek doğru bir seçimdir. Kötü kolesterol seviyeleri karşısında ceviz çok güçlü bir savaş verir ve adeta bir panzehir etkisi görmektedir. Ceviz, kolesterol seviyenizi düşürdüğünüzde oldukça etkili bir besin türüdür. E vitamini ayrıca kalp tıkanıklığını da önler. Ceviz tüketimi ayrıca düzenli kan dolaşımı ve pıhtılaşma sorununu da güçlü bir şekilde önler.

Lif oranı yüksek olduğu için ceviz, bir avuç tükettikten sonra daha tok hissetmenizi sağlar. Protein açısından çok zengindirler ve sağlıklı kilo vermeye yardımcı olurlar. Lif tüketimi glutensiz beslenmede önemli olduğu için glutensiz beslenirken ceviz tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Genel olarak sağlıklı bir şekilde glutensiz beslenmeye sahip olmak depresyona yardımcı olabilir, ancak araştırmalar düşük oranda omega-3 seviyelerine sahip olmanın özellikle zararlı olabileceğini göstermiştir. Omega yağ asitleri beyne ve beyin sağlığına iyi geldiği için kesinlikle glutensiz beslenmede ceviz tüketmelisiniz. Ceviz, depresyonun önlenmesine yardımcı olmak için bol miktarda omega-3 içerir.

Ek olarak glutensiz beslenirken ceviz tüketmek kanseri önlemeye de yardımcı olur. Ceviz, fındık ailesindeki en yüksek miktarda antioksidana sahip olan bir yemiştir. Bu antioksidan takviyesi nedeniyle, cevizlerin hem prostat hem de meme kanserlerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olduğu araştırmalar tarafından ortaya konulmuştur.

Glutensiz beslenirken düzenli olarak ceviz yemenin sağlıklı kolesterolü korumak başta olmak üzere, kalp hastalığı ve bazı kanser riskini düşürmeye ve ayrıca çölyak hastalığına bağlı iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Sonuç olarak ceviz glutensiz bir kuruyemiştir. Glutensiz beslenirken eksik etmemeniz gereken besin içeriğine sahiptir ve oldukça sağlıklıdır.