Cevizde Gluten Var Mı?
Glutensiz beslenmeye başlarken çeşitli ara öğün ya da
atıştırmalık arayışlarına giriyoruz. Glutensiz beslenmek birçok gıdadan uzak
durmak gibi algılandığı için maalesef tüm yiyeceklerin gluten içerip
içermediğini araştırmanız gerekiyor. En çok da sağlıklı ara öğünlerin başında
gelen kuruyemişlerin gluten içerdiğini merak etmekteyiz. Bunlardan sağlığımıza
en faydalı olan cevizde gluten var mı?
Ceviz Gluten İçerir Mi?
Ceviz gluten içermez.
Ceviz doğal
olarak glütensiz bir kuruyemiş
çeşididir. Çölyak hastalığınız varsa ya da glutene duyarlılığınız varsa,
ürünün gluten içeren
ürünlerin bulunduğu bir tesiste işlenmediğinden emin olmak için lütfen ambalajı
kontrol ettiğinizden emin olun. Glutensiz bir beslenme düzenine yeni
başlıyorsanız, atıştırmalık seçeneklerinizin çok sınırlayıcı olabileceğini çok
çabuk öğrenmiş olabilirsiniz.
Aslında glutensiz beslenmede atıştırmalık seçenekleri
oldukça fazladır. Bunun için glutensizekmek.com.tr
de yer alan glutensiz atıştırmalıklar
bölümümüze ve yazımıza göz atmanız gerekebilir. Kuruyemişler glutensiz
beslenirken almanız gereken besin miktarlarını ve değerlerini sağlıklı bir
şekilde karşılar. Kuruyemiş tüketimini ara öğünlerinizde ya da glutensiz Karatay beslenmesi
uyguluyorsanız sabah öğününüzde yapabilirsiniz.
Günlük glutensiz diyet planınıza çeşitli ceviz ve kuruyemiş
içerikleri eklemek oldukça önemlidir.
Ceviz, tüm kuruyemişler ve tohumlar arasında en üst sıralarda yer alır ve haklı
olarak glutensiz beslenmede de bulunması gerekir. Sağlığa faydaları ve
müthiş bir besin değeri kaynağı olan ceviz, her yaş grubu, herhangi bir sorun
yoksa, tarafından tüketilmelidir. Özellikle çölyak ve glutene bağlı hastalıklar
ile karşı karşıya kalan kişiler glutensiz beslenme düzeninde mutlaka
tüketilmesi gerekmektedir. Ceviz içeriği
glutensiz beslenen kişilerin günlük ihtiyaçlarını karşılamakta oldukça iyi
bir seçim olacaktır. Cevizi glutensiz beslenme diyetinize
dahil etmek için nedenler arıyorsanız, size sunduğu sağlık yararlarının
sayısını, besin değerini ve bunlara sahip olmanın doğru yolunu açıklayacağız.
Cevizin gluten
içermemesinin yanı sıra kalp sağlığına ve metabolizmaya çok faydalı olduğu
ve besin değeri açısından oldukça zengin olduğu bir gerçektir. Bu açıdan bakılınca
cevizin faydaları göz ardı edilmemelidir. Cevizin yapısı tıpkı beyni
andırır. Bu nedenle de beyin sağlığı için oldukça önemli olan ceviz, aşırıya
kaçmadan tüketildiğinde oldukça faydalıdır. Ceviz ve ceviz içeren glutensiz besinlerin tüketimi içerdiği
vitaminleri sayesinde cildin pürüzsüz ve dinç kalmasını sağlar. Ceviz yağı
da beyin için faydalıdır ve yaşa bağlı semptomları azaltır.
Cevizin faydaları denilince akla ilk olarak kalp ve damar hastalıkları için
mucizeler gelir. Ceviz tüketmek
glutensiz beslenmede de önemli bir yere sahiptir. Uzmanlar tarafından
kanıtlanmış bu özelliği ile her gün bir miktar cevizin damar tıkanıklığını
önlediği, kalp krizi riskinden koruduğu ve birçok kalp problemine karşı koruma
sağladığı söyleniyor. Cevizde bulunan antioksidanlar kalbe zarar
verebilecek birçok faktör karşısında oldukça önemlidir. Omega-3 yağının
kalp koruması açısından da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
İnsan vücudu Omega-3 yağına ihtiyaç duysa da bu besin değeri kendi kendini
üretemez. Bu nedenle doğal bir şekilde dışarıdan takviye yapılması gerekir
ve glutensiz beslenirken ceviz tüketmek doğru bir seçimdir. Kötü kolesterol
seviyeleri karşısında ceviz çok güçlü bir savaş verir ve adeta bir panzehir
etkisi görmektedir. Ceviz, kolesterol seviyenizi düşürdüğünüzde oldukça etkili
bir besin türüdür. E vitamini ayrıca kalp tıkanıklığını da önler. Ceviz tüketimi ayrıca düzenli kan
dolaşımı ve pıhtılaşma sorununu da güçlü bir şekilde önler.
Lif oranı yüksek olduğu için ceviz, bir avuç tükettikten
sonra daha tok hissetmenizi sağlar. Protein açısından çok zengindirler ve
sağlıklı kilo vermeye yardımcı olurlar. Lif tüketimi glutensiz beslenmede
önemli olduğu için glutensiz beslenirken
ceviz tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Genel olarak sağlıklı bir şekilde glutensiz beslenmeye sahip
olmak depresyona yardımcı olabilir, ancak araştırmalar düşük oranda omega-3
seviyelerine sahip olmanın özellikle zararlı olabileceğini
göstermiştir. Omega yağ asitleri beyne ve beyin sağlığına iyi geldiği için
kesinlikle glutensiz beslenmede ceviz
tüketmelisiniz. Ceviz, depresyonun önlenmesine yardımcı olmak için bol
miktarda omega-3 içerir.
Ek olarak glutensiz
beslenirken ceviz tüketmek kanseri önlemeye de yardımcı olur. Ceviz, fındık
ailesindeki en yüksek miktarda antioksidana sahip olan bir yemiştir. Bu
antioksidan takviyesi nedeniyle, cevizlerin hem prostat hem de meme
kanserlerinin büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olduğu araştırmalar tarafından
ortaya konulmuştur.
Glutensiz beslenirken
düzenli olarak ceviz yemenin sağlıklı kolesterolü korumak başta olmak üzere,
kalp hastalığı ve bazı kanser riskini düşürmeye ve ayrıca çölyak hastalığına bağlı iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceğini
bulmuştur. Sonuç olarak ceviz glutensiz
bir kuruyemiştir. Glutensiz beslenirken eksik etmemeniz gereken besin içeriğine
sahiptir ve oldukça sağlıklıdır.
Yorum Yaz