Glutensiz Beslenme ve Tuz

Glutensiz beslenme ve tuz tüketimi hakkında bilgi verdiğimiz bu yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz. Glutensiz ürünlerin yaygınlaşması sayesinde makarna, ekmek, kraker ve kurabiye gibi yiyeceklerin tadını çıkarmak istersiniz. Bununla birlikte, bu glütensiz ürünlerin bazıları sağlıksız miktarda sodyum içerir. Bu yazımızda glutensiz beslenme ve tuz ya da sodyum içeriği hakkında bilgi vereceğiz.

Glutensiz Beslenme ve Sodyum

Glutensiz beslenme düzeni uygulayan kişiler yasak buğday, çavdar ve arpa için gıda etiketlerini incelemeye alışkın olsa da, genellikle glutensiz beslenme ve sodyum konusunu gözden kaçırıyorlar. Gıda şirketlerinin glütensiz etiket kullanımının artması ve gıdaların glütensiz olarak etiketlenmesine ilişkin daha katı kuralları, sağlıklı beslenmeye çalışanlara yanlış bir güvenlik duygusu verebilir. Tüketiciler, önemli glütensiz etiketi bulmak için bir porsiyondaki sodyum miktarını içeren beslenme bilgileri bilgilerini okumayabilir.

Çok fazla glutensiz beslenmede fazla miktarda sodyum tüketmek kan basıncının yükselmesine ve kalp hastalığı ve felç riskinin artmasına neden olabilir. Günlük almamız gereken tuz yani sodyum miktarı vardır. Farkında olmadan bunu aşabiliriz. Bununla birlikte, yüksek sodyumlu reçete içeriklerini daha düşük sodyumlu versiyonlarla ve doğal olarak sodyumu düşük olan tam gıda bileşenleriyle değiştirerek sodyum tüketimini de azaltabilirler.

İşin püf noktası ise tuzu ortadan kaldırmanın, ancak lezzet katmanın yollarını bulmaktır. İyi haber şu ki, bu ömür boyu tatsız yemek yemek anlamına gelmek zorunda değil. Tuz tadı verebilecek, tuz eksikliğini hissetmeyeceğiniz birçok içerik yemeklerde kullanılabilir. Genel olarak sodyum miktarına dikkat ederek yemek yapan kişiler, tuzu azaltarak, ancak limon suyu ve lezzet ekleyerek, tadı etkilemeden tuzun azaltılmasını sağlayacak ideal bir lezzet kombinasyonu bulmak için tarifleri yeniden oluşturmaya çalışır.

Sizler de yemek pişirirken tariflerinizde tuz eksikliğini yaşatmayacak alternatifler bulabilirsiniz. Marketlerden ya da hazır alınan gıda içeriklerinde bu mümkün değildir. Ancak elbette yapabileceğiniz başka şeyler de bulunuyor. Örneğin, mağazadan satın alınan salata sosları genellikle yüksek sodyum içeriğine sahiptir, ancak eşit miktarda zeytinyağı ve limon suyunu biraz kıyılmış sarımsak ve satın alınan hardalı ile çırparak salata sosu yapabilirsiniz. Yağ kullanımını sınırlamak isteyenler için, bir salata üzerine limon sıkmak, yeşilliklerin tazeliğini ortaya çıkarır ve bir parça lezzet katar.

Glutensiz beslenmede fazla miktarda sodyum miktarını düşürmek için ek olarak; kümes hayvanlarını kanola ya da zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş kekik yapraklarıyla fırçalamayı deneyin ve ardından sağlam bir tat için biraz kırmızıbiber serpebilirsiniz. Garnitürleri tatlandırmak için doğranmış yeşil soğan ya da taze soğanı serpin ve mısır, havuç, yaz kabağı ya da brokolinin üzerine bir dilim limon sıkın. En iyi düzeyde karışım ayrıca tavuklu sebze çorbası, sos ve balık yemekleri gibi denenmiş ve gerçek tariflerde tuzu azaltmanızı sağlar.

Glutensiz beslenmede fazla miktarda sodyum miktarını azaltmak için limon içerikli karışımı kullanmanın püf noktalarından biri, limon suyunu pişirmenin sonuna doğru eklemektir. Bu adım, tadı dengeleyen, etlerin dokusunu koruyan ve sebzelerin rengini koruyan hoş bir asit vuruşu yaratır. Çanaktaki yumuşak limonlu alt tonlar için pişirmeden önce veya pişirme sırasında limon kabuğu rendesi ekleyin.

Genel olarak, glutensiz diyette "temiz beslenme", sodyum seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Temiz beslenme, daha sağlıklı bütün gıdaları ve daha az işlenmiş gıdaları kullanmaya odaklanır. Bu yaklaşım, gıda etiketlerinin dikkatli bir şekilde okunması, restoranlarda ve evde gıdaların sodyum içeriğinin bilinmesi ve aromalı gıdalara alternatif tuzların kullanılmasıyla birleştiğinde, glutensiz diyetinizdeki sodyum miktarını azaltmayı kolaylaştıracaktır. .

  1. Etiketleri okuyun ve günlük tükettiğiniz sodyum miktarını takip edin.
  2. Kendi hesaplamalarınızı yapın.  Günlük olarak almamız gereken tuz miktarı vardır. Birkaç gün boyunca ne kadar tuz yediğinizi gösteren bir yemek günlüğü tutun; ardından günlük ortalama sodyum alımınızı hesaplayın.
  3. Önerilen seviyeleri aşarsanız, alışveriş ve yeme alışkanlıklarınızda büyük sonuçlar elde edebilecek ve uygun değer sınırlar içinde kalmanıza yardımcı olabilecek küçük değişiklikler yapın.
  4. Yemeklere lezzet katmanın tek yolunun tuzun olmadığını unutmayın. Bunun yerine, lezzetli narenciye ve kokulu otlar kullanın. 
  5.  Doğal olarak glütensiz yiyecekler yemeye çalışın. Bunun için glutensizekmek.com.tr ürünleri sizler için doğru bir tercih olacaktır.

 En İyi Sodyum Kaynakları

  • Glutensiz ekmekler ve glutensiz rulolar
  • Soğuk etler ve tütsülenmiş etler
  • Pizza
  • Kümes hayvanları
  • Çorbalar
  • Sandviçler
  • Peynir
  • Glutensiz atıştırmalıklar
  • Glutensiz kekler
  • Glutensiz poğaçalar
  • Et yemekleri

Glutensiz beslenme ve tuz tüketimi basit değişikliklerle kontrol altına alınabilir. Ek olarak daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Glutensizekmek.com.tr nin glutensiz ürünleri günlük almanız gereken tuz miktarını en iyi seviyede tutacaktır.