Glutensiz Beslenme ve Tuz
Glutensiz beslenme ve
tuz tüketimi hakkında bilgi verdiğimiz bu yazıyı sonuna kadar okumanızı
tavsiye ediyoruz. Glutensiz ürünlerin yaygınlaşması sayesinde makarna, ekmek,
kraker ve kurabiye gibi yiyeceklerin tadını çıkarmak istersiniz. Bununla
birlikte, bu glütensiz ürünlerin bazıları sağlıksız miktarda sodyum içerir. Bu
yazımızda glutensiz beslenme ve tuz
ya da sodyum içeriği hakkında bilgi vereceğiz.
Glutensiz Beslenme ve Sodyum
Glutensiz beslenme düzeni uygulayan kişiler yasak buğday,
çavdar ve arpa için gıda etiketlerini incelemeye alışkın olsa da, genellikle glutensiz beslenme ve sodyum konusunu
gözden kaçırıyorlar. Gıda şirketlerinin glütensiz etiket kullanımının
artması ve gıdaların glütensiz olarak etiketlenmesine ilişkin daha katı
kuralları, sağlıklı beslenmeye çalışanlara yanlış bir güvenlik duygusu
verebilir. Tüketiciler, önemli glütensiz etiketi bulmak için bir porsiyondaki
sodyum miktarını içeren beslenme bilgileri bilgilerini okumayabilir.
Çok fazla glutensiz
beslenmede fazla miktarda sodyum tüketmek kan basıncının yükselmesine ve
kalp hastalığı ve felç riskinin artmasına neden olabilir. Günlük almamız gereken tuz yani sodyum miktarı vardır. Farkında
olmadan bunu aşabiliriz. Bununla birlikte, yüksek sodyumlu reçete içeriklerini daha
düşük sodyumlu versiyonlarla ve doğal olarak sodyumu düşük olan tam gıda
bileşenleriyle değiştirerek sodyum tüketimini de azaltabilirler.
İşin püf noktası ise tuzu ortadan kaldırmanın, ancak lezzet
katmanın yollarını bulmaktır. İyi haber şu ki, bu ömür boyu tatsız yemek
yemek anlamına gelmek zorunda değil. Tuz tadı verebilecek, tuz eksikliğini
hissetmeyeceğiniz birçok içerik yemeklerde kullanılabilir. Genel olarak sodyum
miktarına dikkat ederek yemek yapan kişiler, tuzu azaltarak, ancak limon suyu
ve lezzet ekleyerek, tadı etkilemeden tuzun azaltılmasını sağlayacak ideal bir
lezzet kombinasyonu bulmak için tarifleri yeniden oluşturmaya çalışır.
Sizler de yemek pişirirken tariflerinizde tuz eksikliğini
yaşatmayacak alternatifler bulabilirsiniz. Marketlerden ya da hazır alınan gıda
içeriklerinde bu mümkün değildir. Ancak elbette yapabileceğiniz başka şeyler de
bulunuyor. Örneğin, mağazadan satın alınan salata sosları genellikle yüksek
sodyum içeriğine sahiptir, ancak eşit miktarda zeytinyağı ve limon suyunu biraz
kıyılmış sarımsak ve satın alınan hardalı ile çırparak salata sosu
yapabilirsiniz. Yağ kullanımını sınırlamak isteyenler için, bir salata
üzerine limon sıkmak, yeşilliklerin tazeliğini ortaya çıkarır ve bir parça
lezzet katar.
Glutensiz beslenmede
fazla miktarda sodyum miktarını düşürmek için ek olarak; kümes hayvanlarını
kanola ya da zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş kekik yapraklarıyla fırçalamayı
deneyin ve ardından sağlam bir tat için biraz kırmızıbiber serpebilirsiniz. Garnitürleri
tatlandırmak için doğranmış yeşil soğan ya da taze soğanı serpin ve mısır,
havuç, yaz kabağı ya da brokolinin üzerine bir dilim limon sıkın. En iyi
düzeyde karışım ayrıca tavuklu sebze çorbası, sos ve balık yemekleri gibi
denenmiş ve gerçek tariflerde tuzu azaltmanızı sağlar.
Glutensiz beslenmede
fazla miktarda sodyum miktarını azaltmak için limon içerikli karışımı
kullanmanın püf noktalarından biri, limon suyunu pişirmenin sonuna doğru
eklemektir. Bu adım, tadı dengeleyen, etlerin dokusunu koruyan ve
sebzelerin rengini koruyan hoş bir asit vuruşu yaratır. Çanaktaki yumuşak
limonlu alt tonlar için pişirmeden önce veya pişirme sırasında limon kabuğu
rendesi ekleyin.
Genel olarak, glutensiz diyette "temiz beslenme",
sodyum seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Temiz beslenme,
daha sağlıklı bütün gıdaları ve daha az işlenmiş gıdaları kullanmaya
odaklanır. Bu yaklaşım, gıda etiketlerinin dikkatli bir şekilde okunması,
restoranlarda ve evde gıdaların sodyum içeriğinin bilinmesi ve aromalı gıdalara
alternatif tuzların kullanılmasıyla birleştiğinde, glutensiz diyetinizdeki
sodyum miktarını azaltmayı kolaylaştıracaktır. .
- Etiketleri
okuyun ve günlük tükettiğiniz sodyum miktarını takip edin.
- Kendi
hesaplamalarınızı yapın. Günlük olarak almamız gereken tuz
miktarı vardır. Birkaç gün boyunca ne kadar tuz yediğinizi gösteren
bir yemek günlüğü tutun; ardından günlük ortalama sodyum alımınızı
hesaplayın.
- Önerilen
seviyeleri aşarsanız, alışveriş ve yeme alışkanlıklarınızda büyük
sonuçlar elde edebilecek ve uygun değer sınırlar içinde kalmanıza yardımcı
olabilecek küçük
değişiklikler yapın.
- Yemeklere lezzet katmanın tek yolunun
tuzun olmadığını unutmayın. Bunun yerine, lezzetli
narenciye ve kokulu otlar kullanın.
- Doğal olarak glütensiz yiyecekler yemeye çalışın.
Bunun için glutensizekmek.com.tr ürünleri sizler için doğru bir tercih
olacaktır.
En İyi Sodyum Kaynakları
- Glutensiz
ekmekler ve glutensiz rulolar
- Soğuk
etler ve tütsülenmiş etler
- Pizza
- Kümes
hayvanları
- Çorbalar
- Sandviçler
- Peynir
- Glutensiz
atıştırmalıklar
- Glutensiz
kekler
- Glutensiz
poğaçalar
- Et
yemekleri
Glutensiz beslenme ve
tuz tüketimi basit değişikliklerle kontrol altına alınabilir. Ek olarak
daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Glutensizekmek.com.tr nin glutensiz
ürünleri günlük almanız gereken tuz miktarını en iyi seviyede tutacaktır.
Yorum Yaz