
Glutensiz Beslenme ve Takviyeler
Glutensiz beslenme ve takviyeler ilgili hemen
hemen, beslenme yetersizliği riskleri hakkında korkunç uyarılar, mitler
duyuyoruz. Bu beslenme yetersizlikleri kesinlikle geçerli nedenleri olsa
da sağlıklı, dengeli glutensiz bir beslenme düzeni ile yemek ve küçük bir
planlama ile tüm besin boşluklarını doldurmak kesinlikle mümkün olacaktır. Glutensizekmek.com.tr sizlere glutensiz
beslenme ve takviyeler ile ilgili bilgi verecek. Yazımızı okumaya devam edin!
Glutensiz Beslenme ve Takviyeler Nedir?
Glutensiz
beslenme ve takviyeler glutensiz beslenme
uygularken ihtiyacınız olan besin içeriklerinin alınmasıdır. Çölyak hastalığı
ya da glutene bağlı hastalıkların teşhisi konduktan hemen
sonra birtakım vitamin ve mineral eksiklikleri görülmesi epey yaygındır. Yediğimiz
yiyeceklerin çoğu ince bağırsak tarafından emilir ve glutene bağlı hastalıklar ince
bağırsağa zarar verdiği için işini düzgün yapamaz. Eksikliklerin kapsamı,
kişinin tedavi edilmemiş çölyak hastalığı geçirdiği süreye ve hasarın
bağırsaktaki yerine bağlıdır.
Glutensiz Beslenmede Alınması Gereken Takviyeler
Glutensiz beslenmede
alınması gereken takviyeler demir, kalsiyum, magnezyum, D Vitamini, çinko,
folat, B12 ve riboflavin eksiklikleri görülür. Daha az sıklıkla, insanlar
A, E ve K vitaminleri ve bakır açısından da düşüktür.
Demir
Çoğunlukla glutene
bağlı hastalıklarda demir eksikliği görülür. Demir oldukça önemlidir
çünkü oksijeni bağlar ve vücutta taşır. Düşük demir seviyeleri ile
insanlar yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı veya konsantrasyon
güçlüğü yaşayabilir.
Aslında vücudumuz demiri en verimli şekilde karaciğer,
kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb. gibi yiyeceklerden kullanır. Ek olarak
bitki bazlı demir kaynakları arasında fındık, tohum, fasulye, kinoa bulunur. Vejetaryen demir kaynakları daha az
emilebilir olduğundan, vejetaryenler de demir eksikliği açısından daha yüksek
risk altındadır. Öte yandan, menopoz sonrası kadınlar ve erkekler, kan
seviyeleri bir eksiklik göstermedikçe genellikle ek demire ihtiyaç duymazlar.
Glutensiz beslenmede demir
miktarını artırmanın bazı hızlı yolları:
- Emilimi
artırmak için biber, narenciye, çilek ve diğer meyve veya sebzeler gibi C
vitamini yüksek gıdalarla demir içeren yiyecekleri tüketin.
- Atıştırmalık
seçeneklerinizi fındık ve tohumlarla değiştirin.
- Karbonhidratları
yükseltin. Pirinç, fasulye, kinoa, karabuğday tüketin.
Kalsiyum
Kalsiyum en çok kemik sağlığını geliştirmesiyle bilinir,
ancak aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında, kas kasılmalarında ve sinir
fonksiyonlarında da rol oynar. Glutensiz
beslenmede yeterli kalsiyum almak zor olabilir. Çölyak hastalığına
bağlı hasar, kalsiyum emilimini etkiler. Zorluğa ek olarak, yakın zamanda
teşhis edilen çölyak hastalığı olan birçok kişi en azından geçici olarak laktoz
intoleransıdır. Bu durum da kalsiyum alımını zorlaştırır.
İşte
glutensiz beslenmede kalsiyum
almanın bazı hızlı yolları:
- Laktoz
intoleransı olan kişiler için ek laktaz enzimleri kullanın veya laktozsuz
süt, sert peynir veya yoğurt gibi düşük laktoz seçenekleri arayın.
- Günde
birkaç kez süt ürünleri veya kalsiyum takviyeli “sütler” seçin.
- Her
gün yeşil yapraklı sebzeleri tüketin.
D vitamini
Glutensiz beslenmede D
vitamini sadece güçlü kemikler inşa etmede önemli bir rol oynamakla kalmaz,
aynı zamanda bağışıklık fonksiyonu, kan basıncı ve hatta kanserin önlenmesi
için de önemlidir.
D vitamini güneş ışığı vitamini olarak bilinir çünkü
vücudumuz onu güneş ışınlarından üretebilir, ancak ne yazık ki çoğumuz güneş
ışığını yeteri kadar alamıyoruz. Güneş kremi, UV koruması ve hatta havada
bulunan kirlilik ciltteki D vitamini üretimini sınırlar. Güçlendirilmiş
süt ürünleri ve yağlı balıklar gibi yiyeceklerde bir miktar D Vitamini vardır,
ancak birçok insan için yeterli seviyeye ulaşmak için takviyeler gereklidir.
Glutensiz beslenmede D Vitamini almanın bazı hızlı yolları:
- Günde
10 ile 20 dakika güneş ışığı alın.
- Gerekirse
takviyeleri tüketmeye çalışın.
B vitaminleri
Glutensiz beslenmede
B vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, kalp ve sinir fonksiyonu ve
sağlıklı bir hamilelik için gereklidir. Diğer besinler gibi, B vitaminleri
de çölyak hastalığı ile zayıf bir şekilde emilebilir. Daha büyük sorun,
glütensiz ve normal ürünler arasındaki besin açığıdır. Glutensiz unlar,
ekmekler, makarnalar vb. özel gıdalar olarak kabul edilir ve zenginleştirme
kurallarına uymak zorunda değildir. Genellikle patates nişastası, mısır
nişastası, ve beyaz pirinç unu gibi çok az besin değeri olan malzemelerle
yapılırlar.
B vitaminleri,
glütensiz kepekli tahıllar, etler, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler,
tohumlar, fasulye ve meyveler dahil olmak üzere bir dizi gıdada
bulunur. Veganlar, özellikle hayvansal ürünlerde bulunan B12'de özellikle
düşük olma eğilimindedir. Yaşla ve asit üretimini baskılayan ilaçlarla
birlikte B12 emilimi azalır.
Glutensiz beslenmede B vitaminleri
almanın bazı hızlı yolları:
- Kahverengi
pirinç, yabani pirinç, glütensiz yulaf ezmesi, kinoa, karabuğday gibi glutensiz
tam tahılları seçin.
- Mümkün
olduğunda zenginleştirilmiş glütensiz ürünler arayın. Glutensizekmek.com.tr
nin ürünleri gibi glütensiz olan ana ürünleri tercih edin.
Yorum Yaz