Glutensiz Beslenme ve Takviyeler

Glutensiz beslenme ve takviyeler ilgili hemen hemen, beslenme yetersizliği riskleri hakkında korkunç uyarılar, mitler duyuyoruz. Bu beslenme yetersizlikleri kesinlikle geçerli nedenleri olsa da sağlıklı, dengeli glutensiz bir beslenme düzeni ile yemek ve küçük bir planlama ile tüm besin boşluklarını doldurmak kesinlikle mümkün olacaktır. Glutensizekmek.com.tr sizlere glutensiz beslenme ve takviyeler ile ilgili bilgi verecek. Yazımızı okumaya devam edin!

Glutensiz Beslenme ve Takviyeler Nedir?

Glutensiz beslenme ve takviyeler glutensiz beslenme uygularken ihtiyacınız olan besin içeriklerinin alınmasıdır. Çölyak hastalığı ya da glutene bağlı hastalıkların teşhisi konduktan hemen sonra birtakım vitamin ve mineral eksiklikleri görülmesi epey yaygındır. Yediğimiz yiyeceklerin çoğu ince bağırsak tarafından emilir ve glutene bağlı hastalıklar ince bağırsağa zarar verdiği için işini düzgün yapamaz. Eksikliklerin kapsamı, kişinin tedavi edilmemiş çölyak hastalığı geçirdiği süreye ve hasarın bağırsaktaki yerine bağlıdır.

Glutensiz Beslenmede Alınması Gereken Takviyeler

Glutensiz beslenmede alınması gereken takviyeler demir, kalsiyum, magnezyum, D Vitamini, çinko, folat, B12 ve riboflavin eksiklikleri görülür. Daha az sıklıkla, insanlar A, E ve K vitaminleri ve bakır açısından da düşüktür.

Demir

Çoğunlukla glutene bağlı hastalıklarda demir eksikliği görülür. Demir oldukça önemlidir çünkü oksijeni bağlar ve vücutta taşır. Düşük demir seviyeleri ile insanlar yorgunluk, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı veya konsantrasyon güçlüğü yaşayabilir.

Aslında vücudumuz demiri en verimli şekilde karaciğer, kırmızı et, kümes hayvanları, balık vb. gibi yiyeceklerden kullanır. Ek olarak bitki bazlı demir kaynakları arasında fındık, tohum, fasulye, kinoa bulunur. Vejetaryen demir kaynakları daha az emilebilir olduğundan, vejetaryenler de demir eksikliği açısından daha yüksek risk altındadır. Öte yandan, menopoz sonrası kadınlar ve erkekler, kan seviyeleri bir eksiklik göstermedikçe genellikle ek demire ihtiyaç duymazlar.

Glutensiz beslenmede demir miktarını artırmanın bazı hızlı yolları:

  • Emilimi artırmak için biber, narenciye, çilek ve diğer meyve veya sebzeler gibi C vitamini yüksek gıdalarla demir içeren yiyecekleri tüketin.
  • Atıştırmalık seçeneklerinizi fındık ve tohumlarla değiştirin.
  • Karbonhidratları yükseltin. Pirinç, fasulye, kinoa, karabuğday tüketin.

Kalsiyum

Kalsiyum en çok kemik sağlığını geliştirmesiyle bilinir, ancak aynı zamanda kanın pıhtılaşmasında, kas kasılmalarında ve sinir fonksiyonlarında da rol oynar. Glutensiz beslenmede yeterli kalsiyum almak zor olabilir. Çölyak hastalığına bağlı hasar, kalsiyum emilimini etkiler. Zorluğa ek olarak, yakın zamanda teşhis edilen çölyak hastalığı olan birçok kişi en azından geçici olarak laktoz intoleransıdır. Bu durum da kalsiyum alımını zorlaştırır.

            İşte glutensiz beslenmede kalsiyum almanın bazı hızlı yolları:

  • Laktoz intoleransı olan kişiler için ek laktaz enzimleri kullanın veya laktozsuz süt, sert peynir veya yoğurt gibi düşük laktoz seçenekleri arayın.
  • Günde birkaç kez süt ürünleri veya kalsiyum takviyeli “sütler” seçin.
  • Her gün yeşil yapraklı sebzeleri tüketin.

D vitamini

Glutensiz beslenmede D vitamini sadece güçlü kemikler inşa etmede önemli bir rol oynamakla kalmaz, aynı zamanda bağışıklık fonksiyonu, kan basıncı ve hatta kanserin önlenmesi için de önemlidir. 

D vitamini güneş ışığı vitamini olarak bilinir çünkü vücudumuz onu güneş ışınlarından üretebilir, ancak ne yazık ki çoğumuz güneş ışığını yeteri kadar alamıyoruz.  Güneş kremi, UV koruması ve hatta havada bulunan kirlilik ciltteki D vitamini üretimini sınırlar. Güçlendirilmiş süt ürünleri ve yağlı balıklar gibi yiyeceklerde bir miktar D Vitamini vardır, ancak birçok insan için yeterli seviyeye ulaşmak için takviyeler gereklidir.

Glutensiz beslenmede D Vitamini almanın bazı hızlı yolları:

  • Günde 10 ile 20 dakika güneş ışığı alın.
  • Gerekirse takviyeleri tüketmeye çalışın.

B vitaminleri

Glutensiz beslenmede B vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, kalp ve sinir fonksiyonu ve sağlıklı bir hamilelik için gereklidir. Diğer besinler gibi, B vitaminleri de çölyak hastalığı ile zayıf bir şekilde emilebilir. Daha büyük sorun, glütensiz ve normal ürünler arasındaki besin açığıdır. Glutensiz unlar, ekmekler, makarnalar vb. özel gıdalar olarak kabul edilir ve zenginleştirme kurallarına uymak zorunda değildir. Genellikle patates nişastası, mısır nişastası, ve beyaz pirinç unu gibi çok az besin değeri olan malzemelerle yapılırlar.

B vitaminleri, glütensiz kepekli tahıllar, etler, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler, tohumlar, fasulye ve meyveler dahil olmak üzere bir dizi gıdada bulunur. Veganlar, özellikle hayvansal ürünlerde bulunan B12'de özellikle düşük olma eğilimindedir. Yaşla ve asit üretimini baskılayan ilaçlarla birlikte B12 emilimi azalır.

            Glutensiz beslenmede B vitaminleri almanın bazı hızlı yolları:

  • Kahverengi pirinç, yabani pirinç, glütensiz yulaf ezmesi, kinoa, karabuğday gibi glutensiz tam tahılları seçin.
  • Mümkün olduğunda zenginleştirilmiş glütensiz ürünler arayın. Glutensizekmek.com.tr nin ürünleri gibi glütensiz olan ana ürünleri tercih edin.