Gluten Hastalığı Belirtileri

Gluten hastalığı belirtileri; gluten tükettikten sonra ortaya çıkan hastalıklardır. Gluten hastalığı gluten tükettikçe tetiklenir ve bu nedenle çeşitli semptomlar görülür. Gluten hastalığı belirtileri günlük yaşamı, genel sağlığı ve psikolojiyi olumsuz etkileyecek şekilde ortaya çıkmaktadır.

Gluten Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Gluten hastalığı belirtileri;

·         Sindirim bozuklukları

·         Yorgunluk

·         Ciltte oluşan bozukluklar

·         Ağız yaraları

·         Beyin bozuklukları

·         Gelişememe ya da boy kısalığı

·         Kemik ile ilgili sorunlar

·         Migren

·         Otoimmün hastalıklar

Şeklindedir.

Gluten Hastalığı bir sindirim sistemi bozukluğu olduğundan, birçok insan vücudunda bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteren bir dizi sindirim bozukluğu yaşar.

Şiddetli şişkinlik, ishal, kabızlık ve aşırı, rahatsız edici gaz, gluten hastalığı olabileceğine işaret eden sindirim bozukluklarından sadece birkaçıdır.

Ancak iyi haber şu ki, bu rahatsız edici ve utanç verici semptomların çoğu, gluten hastalığı olan kişiler için mevcut olan tek tedavi seçeneği olan glütensiz bir diyet uygulandığında netleşiyor.

Gluten hastalığı belirtileri olduğunda, vücudunuzun besinleri vücudunuzda olması gereken yere düzgün bir şekilde emme ve dağıtma yeteneği bozulur. Bu nedenle birçok gluten hastalığı belirtileri, rahatsız edici bir kronik yorgunluk hissi yaşar.

Bol miktarda sağlıklı yiyecek yiyor olabilirsiniz, ancak çölyak hastalığınız varsa, ince bağırsağınız bu besinleri gerektiği gibi ememez veya dağıtamaz. Bu, besinlerden yoksun ve dolayısıyla yorgun hissetmenize neden olabilir.

Ek olarak, çoğu gluten hastalığı, genellikle besin emiliminin olmaması nedeniyle zayıf hale gelir. Öte yandan, gluten hastalığı olan birçok insan da aşırı kiloludur; tamamen beslenmiş hissetmek için aşırı yiyor olabilirler.

Deri vücudunuzdaki en büyük organdır ve genellikle içinizde neler olup bittiğine dair bir penceredir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere, glütene anormal bir bağışıklık sistemi tepkisi ile ilgili birkaç cilt durumu vardır.

Dermatitis Herpetiformis (DH): DH, cildin yanık ve kaşıntılı lezyonlar şeklinde ortaya çıkan kronik inflamatuar bir hastalığıdır. DH genellikle egzama olarak teşhis edilir (veya yanlış teşhis edilir).

DH, dirseklerde, dizlerde, kalçalarda, sırtta ve/veya kafa derisinde kabarcıkların görüldüğü otoimmün bir hastalıktır. Tümsekler genellikle simetriktir ve örneğin deri kabarcıkları genellikle her iki dirsekte de aynı noktada görülür.

Keratoz Pilaris: Tavuk derisi olarak da adlandırılan bu durum, ciltte kabarık, sert yumruların görüldüğü kronik bir cilt rahatsızlığıdır. Akne ve kuru cilt, çölyak hastalığı ve diğer glüten bozuklukları olan kişilerde tutarlı olan zayıf besin emilimiyle de bağlantılıdır.

Gluten hastalığı diğer bir yaygın belirtisi ve semptomu, çeşitli oral belirtilerde ortaya çıkar. Glutene bağlı herhangi bir hastalığı olan kişiler, olmayanlara göre daha fazla çürük, aft, ağız ülseri, kırık diş ve diş çürüğü yaşarlar.

Gluten hastalığı belirtileri arasında anksiyete, depresyon, agresif davranışlar ve uyku bozuklukları gibi çeşitli psikolojik belirtileri vardır. Pek çok bilgi hala bilinmemekle birlikte, glütensiz bir diyetin bu teşhislerle ilişkili semptomların çoğuyla mücadeleye yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Kısa boylu ya da gelişmeyen bir çocuk, çocuğun gluten hastası olabileceğine dair güçlü bir işarettir. Çalışmalar da bu korelasyonu doğrulamaktadır. Düzgün büyümeyen veya kilometre taşlarını karşılayamayan bir çocuk, glutene bağlı hastalıklar için test edilmelidir. Bu kesinlikle gluten hastalığının en önemli belirti ve semptomlarından biridir.

Glutenle ilgili bir sorun, kendini kemik sorunları şeklinde de gösterebilir. Osteoporoz, uzuvlarda tekrarlayan kemik kırıkları, eklem ağrısı, artrit ve şişmiş eklemler genellikle çölyak hastalığının belirtisidir. Hafiften şiddetliye kadar değişen kemik yoğunluğu sorunlarınız varsa, besinleri emmede sorun yaşayabilir ve çölyak hastalığından mustarip olabilirsiniz.

Ek olarak glutene bağlı hastalıklar arasında kısırlık da bulunmaktadır. Çalışmalara göre glüten bozukluklarının doğurganlık sorunlarıyla ilişkili olup olmadığı konusunda tutarsız, eksik veya kesin olmasa da, çölyak hastalığının kısırlık ve tekrarlayan gebelik kayıpları dahil olmak üzere üremeyle ilgili olumsuz sonuçlara neden olduğu biliniyor.

Gluten tüketimi ve gluten hastalığı migreni de tetiklemektedir. Gluten tükettikten sonra şiddetli baş ağrısı yaşamak çoğu glutene duyarlı kişilerde görülmektedir. Baş ağrısı günlük rutininizi etkileyeceği nedeniyle oldukça rahatsız edicidir. Baş ağrınızın gluten ile ilgisi olup olmadığını anlamak için bir süre gluten içermeyen yiyecekler tüketerek durumunuzu gözlemlemeniz iyi olacaktır.

Unutmayın, gluten hastalığı belirtileri ve diğer glüten bozuklukları kendini sadece sindirim sorunları yoluyla göstermez. Sinir sistemi bozukluklarına, kemik kaybına, eklem ağrısına, cilt sorunlarına ve hatta kısırlığa neden olabilir. Bu nedenle gluten tükettikten sonra anormal bir durumla karşılaşıyorsanız en kısa zamanda tedavi için uzmana başvurmalısınız. Gluten ile ilgili her şey ve gluten ile ilgili hastalıklar için glutensizekmek.com.tr de bulunan diğer yazılarımızı da okuyabilirsiniz.