Çölyak hastalığı
tedavisi nedir? Çölyak hastaları nasıl tedavi edilmelidir? soruları gluten
tüketimi nedeniyle bu hastalıkla karşılaşan kişilerin oldukça merak ettiği
sorulardır. Ne yazık ki çölyak hastaları için bir tedavi bulunmamaktadır.
Yalnızca glutensiz beslenme sayesinde semptomları hafifletmek ve minimuma
indirmek mümkündür.
Çölyak hastalığınız
varsa, glüten içeren yiyecekleri (buğday, çavdar ve arpa dahil)
yiyemezsiniz. Gluten içermeyen besinlerden oluşan glutensiz beslenme programınız için bir diyetisyenle görüşmeniz
teşvik edilecektir. Beslenme düzeninizden gluten içeren her türlü yiyeceği
çıkarmak genellikle durumu birkaç gün içinde iyileştirir ve sonunda hastalığın
semptomlarını sona erdirir. Bununla birlikte, gluten tüketmeye bağlı
olarak bağırsakta meydana gelen hasarın iyileşmesi için genellikle aylar ila
yıllar gerekir. Bir çocuk için yaklaşık altı ay kadar sürebilirken, bir
yetişkinde bağırsakların iyileşmesi iki ila üç yıl sürebilir.
Düzenli tıbbi takip ziyaretlerine (genellikle 3 ayda, 6 ayda
ve sonra her yıl) ihtiyacınız olacaktır ve hayatınızın geri kalanında da
glutensiz beslenme programına uymanız gerekecektir. Az miktarda glüten tüketiminiz
bile bağırsağınıza zarar verebilir ve tekrar gluten tüketimine bağlı olarak sindirim ve bağırsak sorunları ile
karşılaşabilirsiniz.
Glutensiz beslenme
düzenine geçiş yapmanızı ardından; makarna, tahıl gevrekleri ve glüten
içeren birçok işlenmiş gıda da dahil olmak üzere birçok buğday içerikli
besinleri yiyemeyeceğinizi bilmelisiniz. Aynı zamanda yiyeceğin dokusunu ve
lezzetini iyileştirmek için gıdaya eklenen bileşenlerde ve bazı ilaçlarda
glüten olabilir. Bazı soslar, baharat karışımları gluten içermektedir. Daha
az belirgin olan bazı glüten kaynakları arasında dondurma ve salata sosu yer
alabilir. Çapraz bulaşma, glütensiz gıdalar yanlışlıkla glüten ile temas
ettiğinde ortaya çıkan başka bir yaygın glüten kaynağıdır.
Çölyak hastaları meyve, sebze, et ve balık gibi yapay olarak
işlenmemiş taze yiyecekleri de glüten içermediği için rahatlıkla
tüketebilmektedir.
Çölyak hastalığınız varsa, bu her şeyden mahrum kalacağınız
anlamına gelmemektedir. Örneğin, diğer un türlerinden (patates, pirinç,
mısır veya soya) yapılan ekmek ve makarnalar mevcuttur. Glutensizekmek.com.tr ve bazı marketler
çölyak hastaları için glütensiz ekmek ve ürünler de üretmektedir.
Yorum Yaz