Çölyak Hastalığı Diyeti
Çölyak hastalığı
diyeti çölyak hastalığı teşhisi konulduktan sonra uygulanması gereken bir
beslenme türüdür. Çölyak hastalığı diyeti gluteni tamamen hayatınızdan
çıkarmanız gereken diyettir. Bu diyet çölyak hastalığının semptomlarını
azaltmaya ya da tamamen ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Çölyak Hastalığı Diyeti Nedir?
Çölyak hastalığı
diyeti biyopsi ile çölyak hastalığı olduğu doğrulandıktan sonra, hastaya glutensiz
diyete başlaması doğrultusunda gerekli olan tedavidir. Pek çok gıda glüten
içerdiğinden, çölyak hastalığı diyeti ilk başta genellikle zor
olabilir. Bununla birlikte, deneyimli çölyak hastalarının ve yetenekli bir
diyetisyenin desteği ve rehberliği sayesinde, yeni tanı konmuş birçok hasta,
glütensiz diyetin biraz yaratıcılık ve planlama gerektirdiğini, ancak tadı harika
yiyeceklerin ulaşılmaz olmadığını öğreniyor. Aynı zamanda glutensizekmek.com.tr nin glutensiz yiyecekleriyle tanışanlar da
glutensiz beslenmenin lezzetiyle tanışıyor.
Çölyak hastalığının tek tedavisi, çölyak hastalığı diyeti glütensiz bir diyet uygulamak, yani glüten
içeren tüm yiyecek ve içeceklerden kaçınmaktır. Çoğu insan için çölyak hastalığı diyeti uygulamak semptomları
durduracak, mevcut olan bağırsak hasarını iyileştirecek ve daha fazla hasar
oluşmasını önleyecektir. İyileştirmeler, glutensiz diyete başladıktan
sonraki haftalar içinde başlar. Çocukların büyük çoğunluğunun bağırsak
astarlarının tamamen iyileşmesine rağmen, araştırmalar birçok yetişkinde
semptomlar gerilese bile iyileşmenin eksik kalabileceğini göstermiştir.
Çölyak hastalığı
diyeti yaşam boyu bir gerekliliktir. Ne kadar küçük olursa olsun
herhangi bir şekilde gluten yemek, ince bağırsağa zarar verebilir. Bu
durum belirgin semptomları olmayan kişiler de dahil olmak üzere çölyak hastalığı
olan herkes için geçerlidir. Bir kişi glüten yemeyi bıraktıktan sonra
antikor düzeylerinin normale dönmesi uzun zaman alır. Bazı durumlarda bir
yıldan daha fazla bir zaman aldığı da görülmüştür. Doktor, antikor
seviyelerindeki düşüş hızına bağlı olarak, bağırsak hasarınızın tatmin edici
bir şekilde iyileşip iyileşmediğini değerlendirecektir. Kişinin tanı
anındaki yaşına bağlı olarak, gecikmiş büyüme ve diş renginin değişmesi gibi
bazı problemler düzelmeyebilir.
Glutensiz bir diyet, buğday (spelt, tritikale ve kamut
dahil), çavdar ve arpa içeren tüm gıdalardan kaçınmak anlamına gelir. Kısacası
tüm buğday türevlerini hayatınızdan çıkarmanız gerekir. Bu kısıtlamalara
rağmen, çölyak hastalığı olan kişiler, glütensiz ekmek ve makarna da dahil
olmak üzere çeşitli yiyeceklerle dengeli bir diyet yapabilirler. Örneğin
buğday unu yerine patates, pirinç, mısır ya da karabuğday unu kullanılabilir.
Dilerseniz çölyak hastalığı diyeti
için son derece uygun olan ve tamamen gluten içermeyen unlardan yapılan glutensizekmek.com.tr nin glutensiz
ekmekleri ile de tanışabilirsiniz!
Et çeşitleri, balık gibi deniz ürünleri, pirinç, sebzeler ve
daha önceki yazılarımızda bahsettiğimiz birçok gıda glüten içermez, bu nedenle çölyak hastalığı diyeti uygulayan
herkes bu gıdalardan istedikleri kadar yiyebilirler. Glutensiz diyet, bir
kişinin tüm yaşamını etkileyen yemeye tamamen yeni bir yaklaşım
gerektirir. Çölyak hastaları okulda, işte öğle yemeği için ne aldıklarına,
kokteyl partilerinde yediklerine ya da gece yarısı atıştırmak için
buzdolabından ne aldıklarına son derece dikkat etmelidirler. Kısacası her yemek
yeme eylemi son derece dikkat ve özen gerektirir. Çölyak hastalığı olan kişi, glüten içeren yiyecekler için menüyü
incelemeyi ve garsonu veya şefi olası gizli glüten kaynakları hakkında
sorgulamayı öğrendiğinden, dışarıda yemek yemek zor olabilir. Bununla
birlikte, pratikle, potansiyel glüten kaynaklarını belirlemek ikinci doğa
haline gelir ve insanlar hangi gıdaların güvenli ve hangilerinin limit dışı
olduğunu tanımayı öğrenirler.
Gıda ve beslenme konusunda uzmanlaşmış bir sağlık uzmanı
olan bir diyetisyen, insanların yeni diyetlerini öğrenmelerine yardımcı
olabilir. Ayrıca, destek grupları, yeni bir yaşam biçimine uyum sağlamayı
öğrendikleri için, yeni tanı almış kişiler ve aileleri için özellikle
yararlıdır. Zamanla, diyet daha kolay hale gelir, endişeleriniz ve
korkularınız geride kalır. Birkaç ay sonra çölyak
hastalığı diyeti hala zor olduğunu düşünüyorsanız veya hala hastaysanız,
doktorunuzla, diyetisyeninizle ve destek organizasyonlarınızla
konuşun. Yanlışlıkla gluten içerikli ürünler yiyor olabilirsiniz ve
sağlığınızı geri kazanmanızı engelleyen yiyecekleri belirlemek için dışarıdan
bir bakış açısına ihtiyacınız olabilir.
Çölyak Hastalığı Diyeti Gluten Free
Çölyak hastalığı
diyeti gluten free beslenme şu anda çölyak hastalığını etkili bir şekilde
tedavi etmenin tek yolu glütensiz bir diyettir. Neyse ki, tüketebileceğiniz
ve tüketemeyeceğiniz yiyecek ve içeceklerle ilgili bazı temel kurallar
konusunda eğitimli olduğunuz sürece, glutensiz bir diyet sürdürmek göründüğü
kadar zor değildir. Zor olduğunu düşünüyorsanız sizler için hazırladığımız
diğer yazılarımızı incelemelisiniz.
Bu diyette zorlanacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.
Hiçbir yiyecekten ve güzel anlardan mahrum kalmanız gerekmeyecek. Çölyak
hastalığında beslenme konusunda daha fazla bilgi edinmek için sayfamızdaki
diğer yazılarımızı okuyabilirsiniz. Glutensizekmek.com.tr
gluten free diyette tüketebileceğiniz unlu mamul çeşitlerini diyetinizden eksik
etmemelisiniz.
Yorum Yaz