Buğday Alerjisi ve Çölyak Farkı
Buğday alerjisi
buğday içerikli yiyecek çeşitlerine karşı vücudun vermiş olduğu alerjik
reaksiyon ile belirti gösteren bir durumdur. Buğdayın içerisinde yer alan
bileşenlere karşı alerjik semptom geliştirmek çölyak hastalığında görülen
durumlardan farklıdır. Buğday alerjisi ve çölyak hastalığı birbirinden
farklıdır ancak çoğu zaman karıştırılabilir. Buğday alerjisi aslında çok
farklı olmalarına rağmen, genellikle glüten intoleransı ve
çölyak hastalığı ile aynı kategoride değerlendirilir. Bu yazımızda buğday alerjisi ve çölyak farkı ile
ilgili bilgi vereceğiz.
Buğday Alerjisi Nedir?
Buğday alerjisi
buğday içeren her türlü gıda çeşidine karşı vücudun gösterdiği bir tepkidir. Buğday
alerjisi çoğu durumda çocukluk ya da bebeklik dönemlerinde teşhis edilir. Ancak
çoğu durumda çocuğun alerjiyi yetişkinliğe ulaşmadan atlatması mümkündür. Buğday
alerjilerinin semptomları; görülme sıklığı ya da şiddeti değişir ve tahmin
edilemez olabilir. Bazı insanlar en ufak bir maruz kalma olasılığında bile
şiddetli reaksiyonlar yaşarken; bazı insanlar ise daha seyrek olarak ortaya
çıkan hafif semptomlara sahiptir.
Buğday alerjisi, vücudun bağışıklık sistemi bir şekilde buğdaya
duyarlı hale geldiğinde ve vücutta tespit edildiğinde ortaya çıkmaktadır. Buğday
alerjisi ile yaşamayı zorlaştıran durum, vücudun buğdaydaki herhangi bir sayıda
maddeye tepki gösterebilmesidir. Alerji nedeniyle gösterilen tepki; gluten
intoleransı ya da çölyak hastalığı ile karıştırılabilmektedir. Peki, buğday alerjisi ve çölyak farkı nedir?
Buğday Alerjisi ve Çölyak Farkı Nedir?
Buğday alerjisi ve
çölyak farkı hakkında bilmemiz gereken şeylerin başında birbirinden ayırt
edilmesi aslında çok kolay olan durumlar olduğudur. Çölyak hastalığı otoimmün
bir hastalıktır ve herhangi bir şekilde gıda alerjisi ya da intoleransı değildir. Çölyak
hastalığı olan kişiler gluten içerikli yiyecekler tükettiğinde, ince
bağırsaklarının astar kısmında iltihaplanma gibi ciddi bir durum ortaya
çıkabilir ve gıdalardan besin emilimini engelleyen bağırsak kısımları hasar
görebilir. Ek olarak bu bağırsak hasarından vücudun diğer kısımları da
etkilenebilir.
Buğday alerjisi
belirtileri olan bir kişi, buğday ürünlerini tükettikten ya da buğday
ürünleriyle herhangi bir şekilde temas ettikten kısa bir süre sonra aşağıdaki gibi
durumlar yaşayabilir:
- Ağız
ya da boğaz bölgesinde tahriş
- Astım
krizi ya da öksürük
- Kurdeşen
ya da deri döküntüsü
- İshal
- Egzama
gibi cilt sorunları
- Mide
bulantısı ve akabinde kusma
- Göz tahrişi
ya da gözlerin sulanması
- Burun
tıkanıklığı
- Nefes
alıp verirken zorluk yaşama
- Şişmiş
mide, hazımsızlık
Aslında bu belirtiler tipik bir şekilde diğer gıda
alerjileri semptomları ile aynıdır. Çölyak hastalığı olan kişilerde de benzer
belirtiler görülse dahi çölyak hastalığı doğrudan bağırsağı ilgilendirir. Buğday alerjisi ve çölyak farkı
içerisinde en belirgin özellik bağırsağın etkilenmesidir. Ek olarak buğday
hastalığı da en az çölyak hastalığı kadar ciddi bir durumdur. Astım krizi ya da
öksürük gibi semptomların önlememesi durumunda ciddi komplikasyonlar
görülebilir.
Bir diğer glutene bağlı rahatsızlık olan gluten intoleransı,
gluten tarafından tetiklenen bir bağışıklık reaksiyonu olsa bile ince
bağırsağın yapısına zarar vermez. Bu durum yalnızca çölyak hastalığının bir
özelliğidir. Buğday denilince aklımıza gluten ve çölyak hastalığı gelse de
bu iki durum birbirinden farklıdır. Yine de alerjinin seyrine göre buğday
alerjileri aynı derecede şiddetli olabilir ve buğday içerikli yiyeceklerin
tüketimini sınırlamak ya da durdurmak için eşit derecede geçerli bir neden
olabilir.
Buğday alerjisi ve
çölyak farkı hakkında bir diğer önemli konu ise beslenme düzenidir. Buğday
alerjisi olan birinin ne yazık ki, vücudunuzun reaksiyon göstermesini durdurmak
için alabileceği bir ilaç ya da tedavi şekli bulunmamaktadır. Buğday
alerjisi için en iyi tedavi buğday ve buğday içerikli her türlü ürünlerden
kaçınmaktır. Buğday içermeyen bir beslenme düzeni, pek çok yönden glutensiz
beslenme düzeni örtüşür, ancak çölyak hastalığındaki glutensiz beslenmenin
aksine arpa ve çavdardan kaçınmanız gerekmeyecektir.
Çölyak hastalığı
glutensiz beslenme düzeninde olduğu gibi buğday alerjisinde de beslenme
düzeninizde dikkat etmeniz gereken şeyler olacaktır. Özellikle buğday içeren gıda
tüketiminden uzak durmanızın yanı sıra, buğday ya da buğday ürünleri ile temas
etmiş gıdalardan da uzak durmanız gerekecektir. Daha önceki yazılarımızda
belirttiğimiz gibi buğday içerikli ürünlerle temas durumuna çapraz bulaşma adı
verilmektedir. Her insanın vücudu farklıdır. Bu sebepten dolay vücudunuzun
buğday ve buğday ürünlerine bireysel olarak nasıl tepki verdiğini öğrenmeniz ve
çok iyi gözlemlemeniz gerekir. Fark etmeden ya bir şekilde buğday içeriği olan
herhangi bir yiyecek tüketirseniz vücudunuzun tepki vermesi uzun sürmez. Buğday
alerjisi belirtileri aniden kendini gösterirken çölyak hastalığında teşhis ve
farkındalık çok uzun yıllar sonra mümkün olabilir.
Yorum Yaz