Çölyak Hastalığı Cilt Belirtileri

Çölyak hastalığı bağışıklık sistemimizin yanı sıra cildimizde de etkileri olan bir hastalıktır. Glutensiz bir beslenme düzenine geçiş ile birlikte ciltte görülen belirtiler azalacak ve zamanla yok olacaktır. Bu yazımızda çölyak hastalığı cilt belirtileri ve neden olduğu cilt hastalıkları ile ilgili bilgi vereceğiz.

Çölyak Hastalığı Cilt Belirtileri Nelerdir?

Çölyak hastalığı cilt belirtileri;

·         Kaşıntı

·         Kızarıklık

·         Pul pul görünüm

·         Morarma

·         Şişlik

·         Yara

Şeklinde ortaya çıkabilir.

Genellikle çölyak ile birlikte ortaya çıkan belirli cilt hastalıkları da vardır. Çölyak hastalığı olmayan kişilerde bu koşullardan biri dışında hepsi mevcut olabilirken, hastalığa eşlik ettiklerinde gluten de rol oynayabilir. Ek olarak bazı kişiler için gluten ile doğrudan bağlantılı o kadar güçlü cilt sorunları oluşabilir ki, gluten içerikleri beslenme düzeninden çıkarmak bazen cilt sorununu da çözebilir. Bunun yanı sıra çölyak hastalığı çeşitli cilt hastalarını da beraberinde getirmektedir.

Çölyak Hastalığının Neden Olduğu Cilt Hastalıkları

Çölyak hastalığının neden olduğu cilt hastalıkları şunlardır:

·         Tavuk derisi görünüm ya da çilek görünümü olarak da bilinen Keratotis Pilaris

·         Dermatit Herpetiformis

·         Sedef Hastalığı

·         Kurdeşen ya da kronik ürtiker

·         Egzama

·         Çok kuru cilt

Bu hastalıklar gluten tüketimine bağlı olarak ortaya çıkabileceği için glutenden bağımsız olarak da oluşabilir. Kesin tanı için muhakkak uzman görüşüne ihtiyaç vardır.

Dermatit herpetiformisi olan ancak gastrointestinal semptomları olmayan hastalarda çölyak hastalığı olarak kabul edilir. Dermatitis herpetiformis, vücudun her iki tarafında görülen çok kaşıntılı şişlikler ya da kabarcıklar ile görülür. En sık olarak ön kollarda, dirseklerin yanında, dizlerin ve kalçaların üzerinde veya yakınında ve ayrıca saç çizgisi boyunca bulunur. Bu rahatsızlığı doğru bir şekilde yönetmenin ilk adımı, doğru bir şekilde teşhis edilmesini sağlamaktır. Diğer cilt rahatsızlıklarına benzeyebileceğinden, genellikle yanlış teşhis edilir. Tüm çölyak hastalarında olduğu gibi, dermatitis herpetiformis tedavisinde de katı bir glutensiz diyet temel alınır. Gluteni kesmek, pek çok hasta için durumu kontrol altında tutar, ancak her zaman yeterli değildir.

Çölyak hastaları için sürdürülmesi zorunlu olan glutensiz bir diyetin devam ettirilmesinin yanı sıra, alevlendiğinde egzamayı yönetmenin ve tedavi etmenin aynı zamanda gelecekteki alevlenmeleri önlemeye yardımcı olmanın birkaç yolu vardır. Yapabileceğiniz ana yaşam tarzı değişikliklerinden biri, egzama hastalığını tetikleyen tahriş edici maddelerle temastan kaçınmaktır. Şüphelenilen her tahriş edici maddeyi çıkararak başlayın ve ardından hangisinin egzamayı tetiklediğini görmek için her birini yavaş yavaş yeniden çözmeye çalışın. Şu anda bir egzama salgınıyla mücadele ediyorsanız, döküntü kontrol altına alınana kadar şüpheli tetikleyicileri tek tek çıkarmaya başlayabilirsiniz. Sıcak banyoları ve rutin nemlendirmeyi içeren bir cilt bakımı rejimi de yardımcı olabilir. 

Yine çölyak hastalığı cilt belirtileri ile ortaya çıkan sedef hastalığı aralarda uyku hali dönemleri olan, bir seferde haftalar ya da aylarca kendini gösteren kronik bir durumdur. Tedavi seçenekleri vardır ama kesin bir tedavisi yoktur. Öncelikle glutensiz beslenme düzenini uygulamak, stresten kaçınmak, sigara içmemek ve nemlendirmek yardımcı olabilir.

Kurdeşen ya da diğer ismi ile kronik ürtiker yine gluten tüketimine bağlı ortaya çıkan hastalıklardan biri olabilir. Kronik kurdeşenlerinizden kurtulmak için glutensiz bir beslenme yeterli değilse, ortadan kaldırılması gereken başka bir tetikleyici olabilir. Ne olabileceğini anlamak için, kurdeşen ortaya çıkmadan kısa bir süre önce ne yaptığınıza, yediğiniz, içtiğiniz ya da dokunduğunuza dikkat edin. Buğday içerikleri dahi kurdeşen oluşumuna neden olabilir. Kullandığınız kozmetik içeriklerinin de gluten bileşenlerinden üretilebileceğini unutmamalısınız.

Çoğu insan soğuk veya kuru hava gibi çevresel nedenlerden dolayı zaman zaman kuru cilt yaşarken, pek çok insan için bu durum kronik ve ciddi bir sorun olabilir. Aşırı kuru cilt, dokunulamayacak kadar serttir, bazen kaşıntılı ve pul puldur ve çatlayabilir. Çok sayıda çölyak hastasının kronik ya da tekrarlayan kuru ciltle mücadele ettiğini görülmektedir.

Çölyak hastalığına sahip olan pek çok kişinin gluten tüketimine bağlı cilt hastalıkları ortaya çıkabilir. Bu nedenle birçok otoimmün cilt durumunun çölyak hastalığı ile çakışması şaşırtıcı değildir. Glutenin etkileri yalnızca bağırsaklarımızda değil cildimizde de görülür. Özellikle tavuk derisi görünümüne sahip olan çoğu kişi gluten tüketmeyi bıraktığında semptomların hafiflediği görülmüştür. Glutenin vücutta tetikleyebileceği olumsuz reaksiyonlarla ilgili araştırmalar her zaman gelişiyor ve genişliyor, bu nedenle çölyak hastalığınız varsa aynı zamanda yukarıda belirtilen cilt sorunlarından herhangi birini yaşıyorsanız doğru bir tedavi yani glutensiz beslenme uygulamanız zorunlu olabilir. Çölyak hastalığı cilt belirtileri çoğu tedavi edilemezken, yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar, bunları hafifletmede ve yaşam kalitesini iyileştirmede uzun bir yol kat edebilir.