Bebeklerde Gluten Hassasiyeti Belirtileri

Bebeğinizin ya da yeni yürümeye başlayan çocuğunuzun gluten hassasiyeti olabileceğinden endişe ediyorsanız, yalnız değilsiniz. Bebeklerde gluten hassasiyeti günümüzde oldukça yaygındır. Araştırmaya göre, beş yaşın altındaki çocukların yaklaşık yüzde 5'inde gluten hassasiyeti var. Gerçekleri öğrenmek, doktorunuza danışmak ve küçük çocuğunuzu güvende tutmak için doğru adımları atmak önemlidir. Çocuğunuzun çok şiddetli reaksiyon geçirdiğine inanıyorsanız, acil tedavi çok önemlidir. Tedavi edilmezse anafilaksi komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Bebeklerde gluten hassasiyeti ve ebeveyn olarak çocuğunuzu korumak için neler yapabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Bebeklerde gluten hassasiyeti, bir çocuğun bebeklik döneminde, genellikle yaklaşık altı aylıkken, sütten kesilen bir bebek gluten içeren yiyecekleri yemeye başladığında gelişebilir. Bebeklerde gluten hassasiyeti belirtileri nelerdir?

Bebeklerde Gluten Hassasiyeti Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde gluten hassasiyeti belirtileri daha önce belirtildiği gibi, bebekler, küçük çocuklar ve çocuklar, gıdaya ikinci kez maruz kaldıktan sonra oldukça hızlı bir şekilde gıdaya karşı alerjik reaksiyon yaşayacaklardır. Kurdeşen, astım, kaşıntı ve kramp, kusma ve ishal gibi sindirim semptomları gibi ancak bunlarla sınırlı olmayan bebeğinizin ve çocuğunuzun yaşayabileceği çok çeşitli semptomlar vardır. Gluten hassasiyeti de egzama gibi cilt rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi biri, mümkün olan en kısa sürede çocuğunuzun doktoru tarafından araştırılmalıdır. Araştırmalara göre bebeklerde gluten hassasiyeti belirtileri daha ciddi semptomların hızlı nabzı içerebileceğini söylüyor; kan basıncında düşüş; hava yollarının daralması veya daralması nedeniyle nefes almada zorluk; ya da boğazın, dudakların, yüzün, dilin veya vücudun diğer kısımlarının şişmesi. Çocuğunuz anafilaksinin bu belirti veya semptomlarından herhangi birini geliştirirse acil tedavi isteyin.

Bebeklerde gluten hassasiyeti yaklaşık her 100 bebek ya da çocuktan birini etkiler ve bir bebeğin beslenmesine buğday ya da diğer gluten içeren yiyeceklerin eklenmesinden sonra herhangi bir zamanda gelişebilir. Bu genellikle yaklaşık 6-9 aylıkken ortaya çıkar ve yapılan araştırmalara göre glütenin diyete dahil edilme zamanlamasının veya şeklinin çölyak hastalığını önlemeye yardımcı olup olmayacağını araştırılmaya devam ediliyor.

Gluten hassasiyetine sahip olan bazı bebekler ve çocuklar, glutene ilk maruz kaldıktan sonra çok hızlı bir şekilde belirti gösterebilir ancak yıllar sonra semptomlar yaşamayabilir.  

Anne Sütü ve Gluten Hassasiyeti

Anne sütüyle beslenen bebeklerde gluten hassasiyeti açısından, bir bebeğin katı gıdalar yemeden önce durumu geliştirmesi çok nadir görünmektedir. Bununla birlikte, bazı araştırmalara göre de annelerin glüten içeren yiyecekler tükettikleri takdirde anne sütüne bir miktar glüten geçirebileceğini öne sürüyor. Aslında, birçok doktor, emzirme yoluyla bebeğe ulaşan küçük miktarlardaki glütenin, glütene ilk, sınırlı maruz kalma olarak yardımcı olma olasılığının daha yüksek olduğunu düşünmektedir. Bu nedenle bebeklerde gluten hassasiyeti belirtileri bu durumda da görülebilmektedir.

Gluten hassasiyetine sahip olan bebekler, glütene şiddet ve zamanlama açısından çeşitli şekillerde tepki verirler. Bazı bebekler gluten tükettikten sonra dakikalar ya da saatler içinde semptomlar yaşar ve bu semptomlar oldukça hızlı bir şekilde kaybolabilir. Bir başka öngörüye göre gluten tükettikten sonra bebeklerde gluten hassasiyeti belirtileri semptom göstermeyebilir. Diğerleri semptomları daha yavaş geliştirebilir ve bunlar birkaç gün, hatta haftalarca sürebilir. Birçok çocuk gaz, karın ağrısı, kabızlık ya da ishal gibi gözden kaçırılması kolay hafif semptomlara sahip olacaktır. Diğerleri, zayıf büyüme veya kilo kaybı dahil olmak üzere daha zararlı veya uzun süreli semptomlara sahip olabilir. 

Gluten hassasiyeti olabilecek bebeklerde dikkat edilmesi gereken diğer belirtiler kusma, şişkinlik, sinirlilik ya da oynamaya ilgisizlik ve çok kötü kokulu bebek kakasıdır.  Aynı zamanda bebeklerin cildinde isilik adı verilen kızarıklık türleri gibi çeşitli cilt hastalıkları da görülebilir.

Bebeklerde Gluten Hassasiyeti Varsa

Bebeklerde gluten hassasiyeti varsa, yukarıda saydığımız belirtiler görülüyorsa uzmana başvurulmalıdır. Ancak gluten hassasiyeti, glüten duyarlılığı ve buğday alerjisi, bebeklerde ve her yaştan hastada sıklıkla karıştırılmaktadır. Hepsi tahıllarda bulunan proteinlere karşı bir tür hassasiyet içerir ve semptomlar çok benzer olabilir.   

Gluten hassasiyeti çölyak hastalığı kadar ciddi sonuçlara neden olmamaktadır. Bebeklerde gluten hassasiyeti belirtileri de çölyak hastalığı kadar ciddi sonuçlara yol açmamaktadır. Elbette gluten hassasiyeti bazı zayıf bünyedeki bebekler için de tehlikeli olabilir.

Sonuç olarak bebeklerde gluten hassasiyeti belirtileri hafif ya da şiddetli bir şekilde kendini gösterebilir. Bazen ebeveynler bu hassasiyetin yol açtığı belirtileri fark etmeyebilir. Bebeğinizin normal dışında herhangi bir semptomu varsa muhakkak uzmana başvurmanız gerekecektir. Bebeklerde gluten hassasiyetinin tedavisi başvurduğunuz doktor ile gerçekleştirilir. Endişelenecek bir şey yaşanmaz, yalnızca bebeklerde belirtileri erken dönemde fark etmek gereklidir.