Glutensiz Beslenme Nedir?

Glutensiz beslenme; gluten içermeyen ürün ve yiyeceklerden oluşan beslenme türüdür. Glutensiz beslenmek istiyorsanız bir doktorla ya da beslenme uzmanı ile görüşebilirsiniz. Dengeli glutensiz beslenme planı ile sağlıklı ve glutene bağlı sağlık sorunlarından uzak bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Glutensiz beslenme için birkaç öneride bulunacağız. Hem çölyak hastaları hem de glutensiz beslenme programına geçenler için önemli birkaç nokta bulunmaktadır.

  • Paketlerdeki uyarıları kontrol etmelisiniz. Gluten içermeyen birçok ürün, gluten ürünlerinin bulunduğu bir tesiste işlenmiş ve kontamine olmuş olabilir.
  • Gluten içeren yiyecekler için kullanılan mutfak gereçlerini, tabakları ve diğer yiyecek hazırlama malzemelerini mutfak eşyalarınızdan ayrı tutmalısınız. Yine kontamine durumu olabilir.
  • Herhangi bir buğday içeriği olup olmadığını kontrol etmek için paket üzerlerinde bulunan içerik etiketlerini dikkatlice okumalısınız. Bazı yapay renklendirici ve baharatlar da glüten içeriğine sahiptir.
  • Pişirme ve fırınlamada buğday unu yerine yulaf, karabuğday, kinoa, diğer glütensiz unlar ya da alternatif tahıl unları kullanmalısınız.

Glutensiz beslenmeyi benimseyen kişiler genellikle kilo verirler, ancak bunun nedeni genellikle aynı zamanda gluten içeren işlenmiş gıdaları ve rafine karbonhidratları da kesmeleridir. Kilo vermek için glüten yemeyi bırakırsanız, porsiyon boyutlarınıza dikkat etmeniz, düzenli egzersiz yapmanız ve meyve, sebze ve yağsız proteinler gibi tam gıdaları bol miktarda yemeniz önemlidir.

Sebze ve meyveler, baklagil ürünleri, bazı tam tahıllar, süt ürünleri ve yağlara ek olarak taze et, balık ve kümes hayvanları da dahil olmak üzere pek çok sağlıklı gıda doğal olarak gluten içermemektedir.

Buğday, çavdar ya da arpa gibi tahıllar, glütensiz beslenme düzeni uygularken muhakkak uzak durulması gereken başlıca yiyeceklerdir. Gluten aynı zamanda konserve ve paketli gıdalar gibi işlenmiş gıdalarda da sıklıkla bulunmaktadır.

Aynı zamanda, yulaf gibi bazı tahıllar, üretildikleri yere bağlı olarak glüten ile çapraz kontamine olabilir.

Glutensiz beslenme ile elde edilen başarı, yiyeceklere genellikle beklemeyeceğiniz glüten eklendiğinden, paket içeriğini anlatan etiketlerini iki kez kontrol etmekten geçer. Gluten içeren gıdalar gluten içerdiği belirtilerek etiketlenmiştir.

Bununla beraber; çoğunlukla taze, bütün, glütensiz yiyecekler ve minimum miktarda işlenmiş yiyecekler yemeyi alışkanlık haline getirirseniz glütensiz beslenme sizler için oldukça sağlıklı ve vazgeçilmez yaşam biçimi olacaktır.